Κοροναϊός: Αντιικό φάρμακο μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις του ιού
Οι μεταλλάξεις ήταν πιο συχνές σε ιούς που ελήφθησαν από ηλικιωμένους ασθενείς.
Νέα έρευνα που εστίασε στο αντιικό φάρμακο έδειξε πως τελικά μπορεί να προκαλεί μεταλλάξεις στον κοροναϊό και να τροφοδοτεί την εξέλιξη νέων παραλλαγών. Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με κοροναϊό και πωλείται με την εμπορική ονομασία Lagevrio. Ωστόσο οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι ο ιός μπορεί μερικές φορές να επιβιώσει, οδηγώντας σε μεταλλαγμένες εκδοχές που περιστασιακά εξαπλώνονται σε άλλους ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μολνουπιραβίρη έχει δημιουργήσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές του Covid, αλλά οι επιστήμονες είπαν ότι οι μεταλλάξεις αύξησαν τη γενετική ποικιλότητα του ιού στη φύση και παρείχαν περισσότερες επιλογές για μελλοντική εξέλιξη. Τα ευρήματα είναι σημαντικά για τις συνεχείς αξιολογήσεις των κινδύνων και των οφελών της μολνουπιραβίρης και άλλων φαρμάκων υπό ανάπτυξη που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, λένε οι ερευνητές.
Οι μεταλλάξεις ήταν πιο συχνές σε χώρες που χρησιμοποιούσαν τη μεγαλύτερη ποσότητα μολνουπιραβίρης.

Οι επιστήμονες βρήκαν χαρακτηριστικές μεταλλάξεις σε ιούς από το 2022, μετά την εισαγωγή της μολνουπιραβίρης.
Μέσα από το περιοδικό Nature παρουσιάζονται τα στοιχεία των επιστημόνων, που υποδηλώνουν ότι η μολνουπιραβίρη μπορεί περιστασιακά να παράγει εξαιρετικά μεταλλαγμένες αλλά βιώσιμες μορφές του ιού SARS-CoV-2.
Οι μεταλλάξεις που διαπιστώθηκαν από τις μελέτες
Το πρώτο στοιχείο εμφανίστηκε όταν οι ερευνητές μελέτησαν παγκόσμιες βάσεις δεδομένων που περιείχαν περισσότερα από 15 εκατομμύρια γονιδιώματα του κοροναϊού. Οι επιστήμονες βρήκαν χαρακτηριστικές μεταλλάξεις σε ιούς από το 2022, μετά την εισαγωγή της μολνουπιραβίρης. Καθώς το φάρμακο μεταλλάσσει το RNA του ιού, αυξάνει το ποσοστό συγκεκριμένων μεταλλάξεων σε ορισμένες περιοχές του γενετικού κώδικα.
Επιπλέον οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι χαρακτηριστικές μεταλλάξεις ήταν πιο συχνές σε χώρες που χρησιμοποιούσαν τη μεγαλύτερη ποσότητα μολνουπιραβίρης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Περαιτέρω αναλύσεις διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις ήταν πιο συχνές σε ιούς που ελήφθησαν από ηλικιωμένους ασθενείς που είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε θεραπεία με το φάρμακο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Guardian, ως τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο, οι επιστήμονες επέλεξαν έναν αριθμό δειγμάτων ιού στην Αγγλία που έφεραν τις χαρακτηριστικές μεταλλάξεις και ρώτησαν την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ποιοι ασθενείς είχαν λάβει θεραπεία με το φάρμακο. Αυτός ο αριθμός ήταν πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο, κάτι που υποδηλώνει και πάλι ότι οφείλεται στη μολνουπιραβίρη.
Οι περισσότερες μεταλλάξεις του ιού αναμένεται να τον αποδυναμώσουν παρά να τον κάνουν πιο επικίνδυνο. Πιθανόν τα ευρήματα να εξηγούν γιατί ενώ η μολνουπιραβίρη μειώνει τα επίπεδα του ιού την πρώτη εβδομάδα, τα επίπεδα φαίνεται να αυξάνονται ξανά στις δύο εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν το φάρμακο εξουδετερώσει τον ιό, αλλά δημιουργήσει μεταλλαγμένες εκδόσεις που είναι καλύτερες στην αποφυγή της ανοσοποιητικής άμυνας των ασθενών.
- Μεσσηνία: Προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη πήραν οι τρεις συλληφθέντες για τους εμπρησμούς
- Τη μεγαλύτερη απειλή στις πτήσεις την κουβαλάμε πάνω μας
- Τι ώρα ξεκινάει η στάση εργασίας των διανομέων – «Πιάνει» και τον τελικό του Μουντιάλ
- Οι 13 τίτλοι που έχει κατακτήσει στην καριέρα του ο Στέφανος Τσιτσιπάς
- Ευρώπη: Πώς βλέπουν την εκπαίδευση οι πολίτες – Η επαγγελματική κατάρτιση χάνει σε «κύρος», κερδίζει σε «δουλειές»
- Shops Open Across Greece this Sunday as Summer Sales Continue
- Airbnb: Τι γράφει το e-mail της ΑΑΔΕ σε ιδιοκτήτες ακινήτων
- Τσιτσιπάς – Κολινιόν 2-1: Νικητής ο Στέφανος, κατέκτησε το Γκστάαντ Όπεν! (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)






















































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [19.07 – 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/POSTER-copy-30-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442