Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τρομερή έλλειψη ανθρωπιάς

Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τρομερή έλλειψη ανθρωπιάς

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε σήμερα στη Μασσαλία, για να ενισχύσει την έκκλησή του να γίνει η Μεσόγειος τόπος υποδοχής για τους μετανάστες

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στο γαλλικό λιμάνι της Μασσαλίας την Παρασκευή για μια επίσκεψη αστραπή που θα επικεντρωθεί στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης, θρηνώντας ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν σήμερα «τρομερή έλλειψη ανθρωπιάς».

Ο Φραγκίσκος έφτασε στη Μασσαλία μετά από μια σύντομη πτήση από τη Ρώμη και τον υποδέχθηκε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ενώ χαιρετούσε τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μασσαλία, ένας από αυτούς ανέφερε ότι το ταξίδι του γινόταν στον απόηχο ενός νέου κύματος χιλιάδων αφίξεων μεταναστών την περασμένη εβδομάδα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

«Είναι βαναυσότητα, τρομερή έλλειψη ανθρωπιάς», είπε, αναφερόμενος στην κατάσταση των μεταναστών στη Μεσόγειο γενικότερα.

Ο Φραγκίσκος πραγματοποιεί το 27ωρο ταξίδι στη Μασσαλία για να ολοκληρώσει μια συνάντηση Καθολικών νέων και επισκόπων από την περιοχή της Μεσογείου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στο λιμάνι της Μασσαλίας έπειτα από 27 ώρες ταξίδι

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, εξέφρασε επίσης τη λύπη του ότι αφού οι μετανάστες κρατήθηκαν σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα, αναφέροντας συγκεκριμένα τη Λιβύη, στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη θάλασσα για να συναντήσουν μια αβέβαιη μοίρα στα χέρια αδίστακτων λαθρέμπορων ανθρώπων.

Είναι μια βαναυσότητα. Τους κρατάνε στα λιβυκά στρατόπεδα και μετά τους πετάνε στη θάλασσα

Σχεδόν 130.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό για την ίδια περίοδο του 2022.

Αυτό, λέει η δεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, καθιστά τη μετανάστευση πρόβλημα για ολόκληρη την ΕΕ, όχι μόνο για τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Μοιραστείτε το βάρος

Ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εκφράσει συχνά την άποψη ότι οι μετανάστες πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, το γενικό του άνοιγμα προς τους μετανάστες, όπως οι δηλώσεις του σχετικά τον αποκλεισμό τους που περιέγραψε ως «σκανδαλώδες, αηδιαστικό και αμαρτωλό», έχει εξοργίσει τους συντηρητικούς πολιτικούς, ιδίως στη Γαλλία.

«Συμπεριφέρεται ως πολιτικός ή ως επικεφαλής μιας ΜΚΟ και όχι ως πάπας», δήλωσε ο Gilles Pennelle, γενικός διευθυντής του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν, της κύριας αμφισβήτησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

«Νομίζω ότι το χριστιανικό μήνυμα είναι ένα μήνυμα καλωσορίσματος σε ατομικό επίπεδο, αλλά (η μετανάστευση) είναι ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα και το αν θα καλωσορίσουμε ή όχι τους μετανάστες εναπόκειται στους πολιτικούς να αποφασίσουν», δήλωσε στο Reuters σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Οι Γάλλοι επίσκοποι επέλεξαν σκόπιμα τη Μασσαλία για την εβδομαδιαία εκδήλωση «Μεσογειακές Συναντήσεις». Έχει μακρά ιστορία μετανάστευσης -ιδιαίτερα από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική- και οι επιρροές αυτών των διαφορετικών πολιτισμών γίνονται ακόμα αισθητές στους δρόμους της.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024