Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Θες να κάνεις αίτηση για άσυλο; Πλήρωσε 5.000 ευρώ πρώτα

Ιταλία: Θες να κάνεις αίτηση για άσυλο; Πλήρωσε 5.000 ευρώ πρώτα

Οι αιτούντες άσυλο στην Ιταλία θα πρέπει να πληρώσουν 5.000 ευρώ για να αποφύγουν την κράτηση

Οι αιτούντες άσυλο στην Ιταλία θα πρέπει να πληρώσουν 4.938 ευρώ (5.259 δολάρια) για να αποφύγουν την κράτηση όσο διεκπεραιώνεται το αίτημά τους για προστασία, δήλωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, σε ένα μέτρο που προφανώς αποσκοπεί στην αποτροπή των μεταναστών.

Ενώ η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με την αύξηση των αφίξεων μεταναστών, ο συνασπισμός της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αυξήσει τον αριθμό των κέντρων κράτησης σε όλη τη χώρα για να κρατούν μετανάστες πριν από τον πιθανό επαναπατρισμό τους. Είπε επίσης ότι θα αυξήσει τον χρόνο κράτησης των ατόμων σε 18 μήνες από τρεις μήνες.

Αυτό προβλέπει διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ορίζει το ποσό που πρέπει να εγγυηθεί στον μετανάστη, για «τη διαθεσιμότητα επαρκούς στέγασης στην εθνική επικράτεια. στις 4.938 ευρώ· του ποσού που απαιτείται για τον επαναπατρισμό και ελάχιστα μέσα διαβίωσης», όπως γράφει το ANSA.

Στους πρόσφυγες θα γνωστοποιείται ότι είτε θα τίθενται υπό κράτηση ή θα πληρώσουν το ποσό των 5.000 ευρώ

Προς το παρόν, οι μετανάστες στην Ιταλία που ζητούν άσυλο είναι ελεύθεροι να μετακινούνται εντός της χώρας ενώ εξετάζεται η αίτησή τους, αλλά το κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή αναφέρει ότι θα πρέπει να πληρώσουν ένα είδος εγγύησης για να αποτρέψουν την απειλή κράτησης.

Έντονες αντιδράσεις

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων άσκησαν κριτική στην κίνηση αυτή.

«Είναι γελοίο. Ποιος έχει πάρει 5.000 ευρώ;» είπε η Άννα Μπραμπίλα, δικηγόρος και μέλος της Ένωσης Νομικών Σπουδών για τη Μετανάστευση (ASGI) που εστιάζει στα δικαιώματα των μεταναστών.

«Προσπαθούν να κάνουν την κράτηση για τους μετανάστες κανόνα, αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορούν να το κάνουν αυτό», είπε στο Reuters.

132.867 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία

Προς το παρόν υπάρχουν 10 κέντρα επαναπατρισμού στην Ιταλία, τα οποία έχουν τρέχουσα χωρητικότητα μόλις 619 άτομα. Η Μελόνι είπε ότι θέλει τουλάχιστον να διπλασιάσει τον αριθμό και να τοποθετήσει ένα σε καθεμία από τις 20 περιφέρειες της χώρας.

Ωστόσο, πολλοί περιφερειακοί πρόεδροι και δήμαρχοι από όλο το πολιτικό φάσμα δήλωσαν ότι δεν θέλουν να φιλοξενήσουν νέα κέντρα και αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα ενός μαζικού αποκλεισμού.

«Μιλάμε για άδειασμα της θάλασσας με έναν κουβά», είπε ο Λούκα Ζάγια, επικεφαλής της περιφέρειας του βόρειου Βένετο και ανώτερο στέλεχος του κόμματος του συνασπισμού League, παραδοσιακά αντιμεταναστευτικό.

Αυξάνονται οι αφίξεις

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών λένε ότι 132.867 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία με πλοίο μέχρι στιγμής φέτος έναντι 69.498 της ίδιας περιόδου του 2022.

«Μιλάμε για άδειασμα της θάλασσας με έναν κουβά»

Η Ιταλία δεν έχει συμφωνίες επαναπατρισμού με πολλά από τα έθνη από τα οποία προέρχονται οι μετανάστες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τους απελάσει ακόμη κι αν το θέλει. Τονίζοντας το πρόβλημα, η Ρώμη απέλασε μόλις 3.916 αλλοδαπούς το 2022.

Ιταλοί αξιωματούχοι λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που έρχονται στη ξηρά με βάρκες από τη βόρεια Αφρική είναι οικονομικοί μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και δεν δικαιούνται άσυλο.

Το 2022 η Ιταλία εξέτασε 52.625 αιτήματα ασύλου, απορρίπτοντας το 53,5% από αυτά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η κυβέρνηση φέτος αυστηροποίησε τους κανόνες, καταργώντας τις άδειες παραμονής «ειδικής προστασίας» που προσφέρθηκαν σε μετανάστες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για άσυλο, αλλά αντιμετώπιζαν ανθρωπιστικούς κινδύνους στην πατρίδα τους.

Περίπου 10.865 από αυτές τις άδειες χορηγήθηκαν το 2022.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024