Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον εαυτό του και στο 41% της ΝΔ

Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον εαυτό του και στο 41% της ΝΔ

Ταυτότητα και αντιπολιτευτική ατζέντα κρίνουν τη μάχη για το μέλλον

Ανεξαρτήτως του προσώπου που θα αναδείξει η κάλπη για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για το δεύτερο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη στη χώρα, το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι να «ξεβουλώσει» το κομματικό … σιφόνι και να απαλλαγεί από το κουβάρι των ιδεών.

Από τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών ήταν εμφανές το προειδοποιητικό μήνυμα των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου, ναι μεν, έχασε έναντι της ΝΔ με 23 μονάδες, όμως, είναι ακόμα το δεύτερο κόμμα στην Ελλάδα.

Οι ψηφοφόροι του κόμματος ( σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών) και τα ίδια τα μέλη (μετά και από την πρώτη εσωκομματική κάλπη) φαίνεται  ότι αναζητούν μία δυνατή παρουσία προκειμένου να μπορέσει το κόμμα να γίνει εκ νέου κυβέρνηση. Μέλη και στελέχη έχουν, μεν, κοπεί στα δυο, δηλαδή Κασσελακης vS Αχτσιόγλου, όμως,ο στόχος είναι ένας.

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι να «ξεβουλώσει» το κομματικό … σιφόνι και να απαλλαγεί από το κουβάρι των ιδεών.

Η πρόκληση, εν ολίγοις, είναι να φανεί το κόμμα αντάξιο των συνθηκών και να περάσει τη δοκιμασία μίας δυνατής αντιπολίτευσης με ξεκάθαρα μηνύματα. Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι ίδια, και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει να ακούσει συγκεκριμένες λύσεις.

Η νέα ηγεσία, επί της αρχής, φέρνει μία ανανέωση και μία αλλαγή. Όμως, έως   σήμερα, και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η προεκλογική εκστρατεία έχει αναλωθεί στην παραπολιτική. Γίνεται κυρίως μία συζήτηση για ένα σωρό άλλα ζήτημα, πλην των θεμάτων που αφορούν τα προγραμματικά θέματα, όπως είναι η ταυτότητα.  Το θέμα των ιδεών και της βάσης είναι, επίσης, βασική πρόκληση, αφού το κόμμα έχει δεχθεί κριτική για το υπαρξιακό πρόβλημα που παρουσιάζει.

Κοινωνικά προβλήματα και Παιδεία

Το Συνέδριο, μετά τις εκλογές, μπορεί να αποτελέσει το όχημα βάσει του οποίου θα κινηθεί το κόμμα με τη νέα ηγεσία, όμως, τα πολιτικά μηνύματα παραμένουν θολά. Καταρχάς, υπάρχουν αλλαγές στα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο δέχεται κριτική.

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν και στην πράξη τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών. Όπως, επίσης, θα φανεί αν θα επιβεβαιωθεί η ενεργοποίηση των τριετιών και η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται, μεσα σε αυτή την 4ετία, να βρει βήμα σε ζητήματα που αφορούν την Υγεία και τα εθνικά θέματα. Βασικό θέμα αποτελεί η Παιδεία και η Συνταγματική αναθεώρηση.

Σε αυτό το κοινωνικοπολιτικό κοκτέιλ έρχεται να προστεθεί και ένας απαιτητικός χειμώνας, με τις τιμές στα καύσιμα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα οι καιρικές συνθήκες γίνονται ολοένα και περισσότερο δύσκολες. Στεγαστική κρίση και ακρίβεια είναι επίσης ζητήματα για τα οποία οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει σοβαρή, συγκεκριμένη στάση και προτάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται, εντός της 4ετίας, να βρει βήμα σε ζητήματα που αφορούν την Υγεία, τα εθνικά θέματα και την  Παιδεία.

Νίκη απέναντι στον αντίπαλο Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη

Αρκετοί αναλυτές χτυπούν καμπανάκια για την επόμενη ημέρα και την πορεία ενός ιστορικού κόμματος, το οποίο πέρασε από πολλές δοκιμασίες, τόσο εσωτερικές, όσο και ιδεολογικές, ενώ έκανε έναν αγώνα δρόμου για να γίνει κυβέρνηση το 2015.

Τα ερωτήματα των ψηφοφόρων είναι καταρχάς ως προς το ποιο είναι το σχέδιό, και επίσης πως θα επιτευχθεί η νίκη απέναντι στον αντίπαλο- είτε αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επομένως, η νέα ηγεσία και το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ βάζουν στοίχημα με τον εαυτό τους, ώστε να κατανοήσουν γιατί ηττήθηκαν στις εκλογές του 2023 και να διαψεύσουν όσους μιλούν για διάσπαση και ανυπαρξία.

Πως θα επιτευχθεί η νίκη απέναντι στον αντίπαλο- είτε αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο οποιοσδήποτε.

«Όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναμετρηθούν με τον λόγο που μπήκαν στην πολιτική. Τι θέλουν να κάνουν και γιατί θέλουν να παραμείνουν σ’ αυτήν» δήλωσε πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης. Σημείωσε ότι ξεπερνά τα μαχαιρώματα, διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχει ένα όριο ανάμεσα στην ανοχή και στην αφέλεια. «Με έχει πολεμήσει όλο το σύστημα. Αριστερά και δεξιά» είπε, διαμηνύοντας ότι δεν είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού να κατηγορείται από την ανθυποψήφιά του για «θολά νερά» ή να στοχοποιούνται οι ψηφοφόροι. «Πρέπει κάποιος να μην φοβάται να χάσει. Εγώ δεν φοβάμαι» είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα ο κόσμος μίλησε. Με ξεκάθαρο τρόπο. Όταν η κ. Αχτσιόγλου ζητούσε debate εγώ ήμουν στις λάσπες, με τον κόσμο που υποφέρει» υπογράμμισε, διαμηνύοντας ότι αυτό που μετράει είναι να απαντάμε στις ερωτήσεις του κόσμου.

Ο Στέφανος Σασσελάκης.

Από την πλευρά της, η Εφη Αχτσιόγλου έχει δείξει ένα στίγμα προθέσεων μιλώντας, κυρίως, για εμπειρία. «Την Κυριακή εκλέγουμε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα αυτού του ρόλου. Ο ή η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να έχει βασικά χαρακτηριστικά, όπως γνώση, πολιτικό σχέδιο και κοινοβουλευτική παρουσία και εμπειρία, στοιχεία αναγκαία αυτά για να είμαστε στιβαροί και αξιόπιστοι» είπε, χαρακτηριστικά. Σχολίασε ακόμη ότι ο κ. Κασσελάκης «έχει υποστηρίξει μια σειρά από συνθήματα, αναγκαία μεν, αλλά δεν μπορούμε να μένουμε στα συνθήματα, πρέπει να ερχόμαστε και στην ουσία». Σε ερώτηση αν τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενωμένος κι αν η ίδια σε περίπτωση που κερδίσει θα συναντηθεί με τον κ. Κασσελάκη απάντησε: «Τη Δευτέρα θα συναντήσω όλους αν εκλεγώ, η ενότητα σε ό,τι με αφορά είναι εγγυημένη, είναι αναγκαία και ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής, αλλιώς δεν μπορούμε κυβερνητική δυνατότητα».

Η Έφη Αχτσιόγλου

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες»

Όλα αυτά με φόντο τις λεκτικές αψιμαχίες κορυφαίων στελεχών και τα αιχμηρά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα που διαμορφώνουν ένα τοξικό κλίμα ενόψει της δεύτερης Κυριακής των εσωκομματικών εκλογών. Κάτι που προκάλεσε την «πυροσβεστική» παρέμβαση των Γραμματέων του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, για ενότητα, χωρίς σεξιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις, fake news και ύβρεις.

Όπως ανέφεραν, παρά τις διαφορετικές απόψεις, «όλοι κι όλες στον ΣΥΡΙΖΑ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες ιδέες, τον ίδιο στόχο – ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, ενωμένο». Και διαμηνύουν πως «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα επιθέσεις, fake news και ύβρεις”. «Είναι αναγκαίο να επικρατήσει ο πολιτισμένος διάλογος, η νηφαλιότητα και το αίσθημα ευθύνης, όπως και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Δεν πρέπει ούτε λεπτό να ξεχνάμε ότι αντίπαλός μας, είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Γιατί, παρά τις διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις, όλοι κι όλες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες ιδέες, τον ίδιο στόχο. Ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, ενωμένο».

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024