Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Θλιβερή άνοδος της λογοκρισίας βιβλίων – «Θύματα» τα δημόσια σχολεία

ΗΠΑ: Θλιβερή άνοδος της λογοκρισίας βιβλίων – «Θύματα» τα δημόσια σχολεία

«Στόχοι» τα βιβλία γυναικών, έγχρωμων συγγραφέων ή μελών της LGBTQ+ κοινότητας

Σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο τίθεται η ελευθερία της ανάγνωσης όλων των βιβλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιδίως εκεί που παρατηρούνται οι μεγαλύτεροι περιορισμοί είναι τα δημόσια σχολεία της χώρας, με αποτέλεσμα να απειλείται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, λέξεων και φυσικά βιβλίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνα της  PEN America, που αφορούν το διάστημα από 1η Ιουλίου 2022 έως 31 Ιουνίου 2023, την προηγούμενη δηλαδή σχολική χρονιά, κατεγράφησαν 3.362 περιπτώσεις περιορισμών συγκεκριμένων τίτλων τόσο από τις αίθουσες των μαθητών όσο και από τις βιβλιοθήκες των σχολείων.

«Συρματόπλεγμα» στη γνώση και στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 33%, σε σχέση με της αμέσως προηγούμενη χρονιά. Οι περιοχές που εμφανίζονται αυτά τα θλιβερά φαινόμενα, είναι κυρίως η Φλόριντα, το Τέξας, το Μιζούρι, η Γιούτα και η Πενσυλβάνια.

Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα της ελευθερίας, απαγορεύτηκε η πρόσβαση στους μαθητές σε 1.557 μοναδικούς τίτλους, καθώς και στην εργασία 1.480 συγγραφέων, εικαστικών καλλιτεχνών και μεταφραστών.

«Στόχοι» γίνονται κυρίως τα βιβλία γυναικών, έγχρωμων συγγραφέων ή μελών της LGBTQ+ κοινότητας.

Είναι αν μη τι άλλο ακατανόητο, βλέπουμε να φιγουράρουν στη λίστα με τους πιο απαγορευμένους συγγραφείς, η Έλεν Χόπκινς, ο Τζον Γκριν, η Μάργκαρετ Άτγουντ, η Τόνι Μόρισον, η Rupi Kaur, μάλιστα αυτή η τελευταία είναι μια ποιήτρια και καλλιτέχνις, ένα ελεύθερο πνεύμα που και από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebooκ κάνει αγώνα κατά της απαγόρευσης των βιβλίων, όπου και την ακολουθούν 897.000 άτομα.

«Απαγορεύεται» η θλίψη και ο θάνατος

Υπερβολική και αποπροσανατολιστική ρητορική του τύπου «πορνό στα σχολεία», «άσεμνο υλικό», «ακατάλληλο ηλικιακά», «επιβλαβές» υλικό, έχει οδηγήσει στην απόσυρση χιλιάδων βιβλίων που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων και απευθύνονται στο κοινό των νεαρών ηλικιών.

Βιβλία που έχουν ως ήρωες ανθρώπους έγχρωμους ή μέλη της LGBTQ+ κοινότητας βρίσκονται στη μακριά λίστα των «απαγορευμένων», ενώ το ακόμη πιο αναπάντεχο από τα στοιχεία που δίνει και αναλύει η PEN America, είναι ότι φέτος ανάμεσα στα βιβλία που τίθενται στο πλέγμα των περιορισμών, είναι κάποια που πραγματεύονται τη φυσική βία, την υγεία, το ευ ζην, αλλά και τη θλίψη και τον θάνατο.

Τα πιο απαγορευμένα βιβλία για τη σχολική χρονιά 2022-2023 – Πηγή φωτογραφίας: https://pen.org/

Ο τιμωρητικός νόμος σε συνδυασμό με τη συνεχή πίεση που ασκείται από πολίτες και ομάδες, φέρνουν τους υπεύθυνους των σχολείων μπροστά σε σοβαρά διλήμματα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται είτε να απαγορεύουν την πρόσβαση σε βιβλία είτε να επιβάλλουν ποινές τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε βιβλιοθηκάριους.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024