Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παιδική στοματική υγιεινή: 6 συμβουλές για γερά δοντάκια

Παιδική στοματική υγιεινή: 6 συμβουλές για γερά δοντάκια

Είναι σημαντικό να διδάσκουμε από νωρίς τα παιδιά να φροντίζουν τα δόντια τους

Διδάσκοντας στα παιδιά σας τη σωστή στοματική υγιεινή θα τα βοηθήσει να διατηρήσουν τα δόντια τους υγιή για μια ζωή. Άλλωστε οι περισσότερες συνήθειες που μας μένουν διαμορφώνονται κατά την παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου φροντίδας των δοντιών μας.

Οι καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας, της νόσου των ούλων και άλλων οδοντικών προβλημάτων.

Δυστυχώς, πολλά παιδιά δεν έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να αναπτύξουν μια υγιή ρουτίνα οδοντικής υγιεινής.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν καλές συνήθειες οδοντικής υγιεινής, θα πρέπει να τους διδάξετε τη σημασία των σωστών τεχνικών βουρτσίσματος, του οδοντικού νήματος τακτικά, της κατανάλωσης υγιεινών τροφών και της τακτικής επίσκεψης στον οδοντίατρό τους.

Βουρτσίστε δύο φορές τη μέρα

Ο καθαρισμός των δοντιών και του στόματος είναι το πιο σημαντικό και βασικό μέρος της στοματικής υγιεινής.

Ένα παιδί που δεν έχει δόντια εξακολουθεί να χρειάζεται να καθαρίζεται το στόμα του τακτικά. Μετά από ένα γεύμα, ο γονέας πρέπει να καθαρίσει το στόμα του μωρού του σκουπίζοντας απαλά τα ούλα με ένα βρεγμένο πανί.

Για τα πρώτα δοντάκια του παιδιού σας χρησιμοποιήστε μια ποσότητα οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο σε μέγεθος μπιζελιού και μια παιδική οδοντόβουρτσα.

Μόλις το παιδί γίνει 2 ετών, αφήστε το να αρχίσει να βουρτσίζει τα δόντια του. Επιβλέψτε τα και συμμετάσχετε για να δώσετε το παράδειγμα.

Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο ή ένα τραγούδι

Βάλτε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά. Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζουν τα δόντια τους για όλο το χρόνο, έχοντας ένα καθορισμένο χρονόμετρο για το μπάνιο ή παίζοντας ή τραγουδώντας ένα τραγούδι που διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά.

Αντικαθιστάτε συχνά τις οδοντόβουρτσες

Μια οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρεις μήνες ή όταν οι τρίχες ξεφτίσουν, όποιο συμβεί πρώτο. Ενθουσιάστε το παιδί σας με μια νέα οδοντόβουρτσα και αφήστε το να επιλέξει την αγαπημένη του. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα.

Τακτικός έλεγχος

Ένα παιδί πρέπει να δει έναν οδοντίατρο όταν θα συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής του.  Θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν για εξετάσεις ρουτίνας κάθε έξι μήνες μετά από αυτό. Αυτές οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα διδάξουν στο παιδί να μην φοβάται τους οδοντιάτρους. Δίνουν επίσης στον οδοντίατρο την ευκαιρία να παρακολουθεί την ανάπτυξη των δοντιών και των γνάθων του παιδιού. Αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων στα αρχικά τους στάδια.

Περιορίστε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και αναψυκτικά

Αυτό που μπαίνει στο στόμα του παιδιού σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα δόντια και τη στοματική του υγεία. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά μπορούν να δημιουργήσουν βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Τα όξινα τρόφιμα και ποτά μπορούν να αφήσουν υπολείμματα οξέος στα δόντια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει πολύ νερό

Γνωρίζατε ότι η ξηροστομία μπορεί να ενθαρρύνει τη δημιουργία πλάκας; Ενθαρρύνοντας το παιδί σας να πίνει νερό όλη την ημέρα, μπορείτε να συμβάλετε στην προώθηση της καλής στοματικής υγιεινής. Αναπτύξτε καλές συνήθειες κατανάλωσης νερού, όπως να πίνουν ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνούν, να στέλνουν ένα μπουκάλι νερό στο μεσημεριανό τους γεύμα στο σχολείο και να έχουν νερό στο όχημά σας

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024