Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρανς γυναίκα αυτοκτονεί μετά την επιβεβαίωση φύλου - «Το σύστημα την πρόδωσε»

Τρανς γυναίκα αυτοκτονεί μετά την επιβεβαίωση φύλου – «Το σύστημα την πρόδωσε»

Η Άλις είχε πάρει την απόφαση από το 2018, ότι ήθελε να ζήσει ως γυναίκα.

Η οικογένεια μιας νεαρής τρανς γυναίκας, που ο θάνατος της θεωρείται ότι οφείλεται σε αυτοκτονία, εκτιμά ότι προήλθε από το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι που είχαν αναλάβει την φροντίδα της, απέτυχαν καθώς ο ιατροδικαστής που ερευνούσε τον θάνατό της περιέγραψε τις υπηρεσίες για τρανς άτομα ως «υποχρηματοδοτούμενες με ανεπαρκείς πόρους».

Η Άλις Λίτμαν περίμενε να λάβει υγειονομική περίθαλψη μετά την επιβεβαίωση φύλου της για περισσότερα από τρία χρόνια, όταν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών τον Μάιο του 2022, στο Μπράιτον.

Πριν από μια έρευνα που ξεκίνησε στο Hove τη Δευτέρα, η μητέρα της, η Dr Caroline Litman, ανέφερε ότι ο θάνατος της Άλις θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε λάβει σωστή υποστήριξη.

Η Άλις ήταν μια από τα χιλιάδες άτομα που συναντούν εμπόδια κατά τη διαδικασία επιβεβαίωσης φύλου τους

Η ιατροδικαστής Sarah Clarke είπε στο δικαστήριο: «Μου φαίνεται ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες υποχρηματοδοτούνται και δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για το επίπεδο ανάγκης της κοινωνίας στην οποία ζούμε τώρα», σύμφωνα με τον Guardian.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ζητήματα, όχι μόνο εδώ στο Μπράιτον και το Χόουβ αλλά παντού».

Η Άλις είχε πάρει την απόφαση από το 2018, ότι ήθελε να ζήσει ως γυναίκα.

Παραπέμφθηκε στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Ταυτότητας Φύλου του NHS το 2019 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην κλινική ταυτότητας φύλου Tavistock αφού έκλεισε τα 18, αλλά ακόμα περίμενε την αρχική αξιολόγηση όταν πέθανε.

H Άλις επιχείρησε το 2019 να βάλει τέλος στη ζωή της

Μετά την αναβολή, η οικογένεια της Λίτμαν ανέφερε σε δήλωση της: «Η Alice ήταν όμορφη και έκανε τη ζωή μας καλύτερη, αλλά πιστεύουμε ότι απέτυχε από εκείνους που είχαν αναλάβει τη φροντίδα της. Τα τρανς άτομα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο όταν τη χρειάζονται. Αλλά, όπως και η Άλις, οι τρανς άνθρωποι συναντούν εμπόδια σε κάθε βήμα της διαδρομής τους».

Περιγράφοντας το τρανς σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ως «ακατάλληλο για το σκοπό που εξυπηρετεί», η οικογένεια, η οποία υποστηρίζεται από το Good Law Project, πρόσθεσε: «Είμαστε ευγνώμονες που ο ιατροδικαστής συμφώνησε ότι οι συνθήκες του θανάτου της Άλις στάθηκε ως αφορμή για την πρόληψη μελλοντικών θανάτων».

Η τρανσφοβία και η απόπειρα αυτοκτονίας

Είχαν παρατηρήσει προηγουμένως ότι είχαν «πλημμυρίσει με σχόλια μίσους» για τη νεαρή γυναίκα που γνώρισαν ως «αγαπημένη κόρη, αδερφή και φίλη» κατά τη διάρκεια της έρευνας – απόδειξη, πιστεύουν, μιας αυξανόμενης εχθρότητας απέναντι σε ζητήματα τρανς.

Το ποσοστό απόπειρας αυτοκτονίας μεταξύ των διεμφυλικών ατόμων κυμαίνεται από 32% έως 50% σε όλες τις χώρες.

Το δικαστήριο άκουσε ότι η Λίτμαν παραπέμφθηκε στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων το 2019 μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, η οποία επαναλήφθηκε αργότερα το ίδιο έτος, αλλά τον Μάρτιο του 2020, αφού έκλεισε τα 18 της, πήρε εξιτήριο. Η μητέρα της, η οποία ήταν ψυχίατρος του NHS για 12 χρόνια, ανέφερε ότι οι ειδικοί την εγκατέλειψαν πλήρως.

Ένας εκπρόσωπος της κλινικής ταυτότητας φύλου Tavistock είπε: «Με βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο μιας ασθενή που περίμενε να δει στην κλινική μας για την ταυτότητα φύλου και να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους αγαπημένους της. Δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024