Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σύλληψη 36χρονου για κλοπή μαρμάρων από την Ακρόπολη - Αρχαιότητες κατείχε σπείρα στο Παλαιό Φάληρο

Σύλληψη 36χρονου για κλοπή μαρμάρων από την Ακρόπολη – Αρχαιότητες κατείχε σπείρα στο Παλαιό Φάληρο

Δύο περιστατικά που συνδέονται με τον νόμο περί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Στη σύλληψη ενός Ρουμάνου υπηκόου, ηλικίας 36 ετών, προχώρησαν οι Αρχές, καθώς κατά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη βρέθηκε να έχει κλέψει δύο κομμάτια μάρμαρο από τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο 36χρονος εντοπίστηκε από φύλακα του αρχαιολογικού χώρου στον Ιερό Βράχο, στη δυτική πλευρά του βόρειου τομέα των Προπυλαίων να έχει ακουμπήσει το χέρι του στο μνημείο, και αφού τον προσέγγισε διαπίστωσε ότι στα χέρια του κρατούσε δύο μικρά μαρμάρινα κομμάτια.

Ο 36χρονος είπε ότι δεν γνώριζε ότι η πράξη ήταν παράνομη

Οδηγήθηκε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και στην συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ που επικαλείται, αστυνομικές πηγές, ο συλληφθείς, φέρεται να είπε ότι δεν γνώριζε ότι η πράξη ήταν παράνομη και πως δεν είχε προκαλέσει ζημιά στο Μνημείο αφού τα μάρμαρα, όπως είπε είχαν ήδη αποκολληθεί.

Ο 36χρονος κατηγορείται για διακεκριμένη κλοπή και για τον νόμο περί προστασίας και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Απετράπη αγοραπωλησία αρχαιοτήτων

Σε άλλο περιστατικό, η ΕΛ.ΑΣ, εντόπισε και κατέσχεσε 31 αρχαία αντικείμενα αποτρέποντας συνάντηση αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων που έχουν στην κατοχή τους μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Ανάμεσά τους και ιδιαίτερα σπάνιο νόμισμα από ελληνική αποικία της Κριμαίας, σημαντικής πολιτιστικής αξίας

Συγκεκριμένα, από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε επιχείρηση, πρωινές ώρες  της 16-9-2023 στον περιβάλλοντα χώρο κτιριακής εγκατάστασης στο Παλαιό Φάληρο, έπειτα από ενδελεχή διερεύνηση και αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών.

Αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης εντοπίστηκαν από κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω υπηρεσίας στον ανωτέρω τόπο πλήθος αρχαίων αντικειμένων, τα οποία περιλαμβάνονται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνιστούν αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τα αρχαία αντικείμενα, μεταφέρθηκαν από κλιμάκιο αστυνομικών στην έδρα της ανωτέρω υπηρεσίας και εξετάσθηκαν από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, η οποία γνωμάτευσε ότι (27) εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων, ενώ τέσσερα από αυτά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σπάνιες αρχαιότητες

Στα ανευρεθέντα αρχαία αντικείμενα περιλαμβάνεται χρυσό νόμισμα- στατήρας Παντικαπαίου Κριμαίας, αρχαίων χρόνων, και συγκεκριμένα του 4ου π.Χ. αιώνα με διάμετρο περί τα 17 χιλιοστά και βάρος περί τα 9,2 γραμμάρια.

Το χρυσό νόμισμα χαρακτηρίστηκε, κατά την εκτίμηση του από αρχαιολόγο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, ως ιδιαίτερα σπάνιο διότι ο εικονιζόμενος «Πάνας» απεικονίζεται στην εμπρόσθια μορφή του και προέρχεται από την αρχαία πόλη του Παντικαπαίου, ελληνική αποικία της Ταυρικής Χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας (σημερινή Κριμαία).

Το ιδιαίτερα σπάνιο χρυσό νόμισμα

Εκτός των ανωτέρω κατασχέθηκαν και (4) αρχαία αντικείμενα που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης:

  • μαρμάρινο ειδώλιο κυκλαδικού τύπου, με μέγιστο σωζόμενο ύψος 0,16 μ. και μέγιστο πλάτος 0,065 μ.
  • πήλινο γυναικείο ειδώλιο, τύπου νεολιθικών χρόνων, με μέγιστο ύψος 0,125 μ. και μέγιστο πλάτος 0,045 μ.
  • χάλκινο αγαλμάτιο πολεμιστή, με μέγιστο ύψος 0,15 μ. και μέγιστο πλάτος 0,073 μ.
  • μολύβδινο ειδώλιο γυναικείας μορφής, στον τύπο της χορεύτριας, με μέγιστο σωζόμενο ύψος 0,145 μ. και μέγιστο πλάτος 0,07 μ.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024