Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το ράλι- Προβλέψεις για 100 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται το ράλι- Προβλέψεις για 100 δολάρια το βαρέλι

Η άνοδος τροφοδοτείται από την παράταση των περικοπών παραγωγής από Σαουδική Αραβία και Ρωσία

Στα επίπεδα των 94 δολαρίων το βαρέλι διαπραγματεύεται το Brent, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στην σύσφιγξη της προσφοράς το τελευταίο τρίμηνο του έτους μετά την παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό Brent αυξήθηκαν κατά 52 σεντς στα 94,45 δολάρια το βαρέλι , ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωναν άνοδο 66 σεντς στα 91,43 δολάρια.

Οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο για τρεις διαδοχικές εβδομάδες και άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο και βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδό τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η άνοδος του πετρελαίου φαίνεται ότι θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο

«Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αυτό το αδυσώπητο ράλι των τιμών του πετρελαίου έλαβε χώρα ακόμη και εν μέσω ανησυχιών για χαμηλότερη ζήτηση από την Ευρώπη και την Κίνα, καθώς οι οικονομίες αυτές παλεύουν με μια σοβαρή επιβράδυνση, γεγονός που καταδεικνύει πόσο σφιχτή έχει γίνει η πλευρά της προσφοράς στην εξίσωση», εξηγεί ο Μάριος Χατζηκυριάκος του χρηματιστή XM.

Η Κίνα, η οποία θεωρείται η ατμομηχανή της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανησυχία λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Ωστόσο, μια σειρά από μέτρα τόνωσης της οικονομίας και η καλοκαιρινή ταξιδιωτική έκρηξη βοήθησαν τη βιομηχανική παραγωγή και τις καταναλωτικές δαπάνες να ανακάμψουν τον περασμένο μήνα και τα κινεζικά διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή, λόγω των ισχυρών εξαγωγικών περιθωρίων.

Το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Τα βλέμματα των αγορών είναι επίσης στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για τα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Αγγλίας  και των αναμενόμενων οικονομικών στοιχείων από την Κίνα.

Οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο για τρεις διαδοχικές εβδομάδες

Η άνοδος του πετρελαίου φαίνεται ότι θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προσπαθούν να προσδιορίσουν αν έχουν ήδη κάνει αρκετά για να ανακόψουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών με την αύξηση των επιτοκίων.

«Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι η αγορά πετρελαίου θα είναι όλο και πιο σφιχτή το δεύτερο εξάμηνο του 2023» είπε στο Bloomberg ο επικεφαλής έρευνας της A/S Global Risk Management, o Aρν Λόμαν Ρασμούσεν. «Αυτή η σύσφιγξη έχει πλέον φτάσει, και φαίνεται ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να δούμε μια δοκιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι»

Με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να παρατείνουν τους περιορισμούς της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Abdulaziz bin Salman Al Saud θα είναι μεταξύ των βασικών ομιλητών στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Κάλγκαρι αργότερα τη Δευτέρα.

Sports in

Παράταση σε πληρωμές φόρων που έληγαν στις 30 Απριλίου

Παράταση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων, ΦΠΑ, τελών και βεβαιωμένων οφειλών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024