Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο νέος Μπερνάρ του Παναθηναϊκού είναι ότι ακριβώς ψάχνει ο Γιοβάνοβιτς

Ο νέος Μπερνάρ του Παναθηναϊκού είναι ότι ακριβώς ψάχνει ο Γιοβάνοβιτς

Ο Μπερνάρ πρόλαβε στα μισά του Σεπτέμβρη να βάλει τα διπλάσια γκολ από όσα πέτυχε πέρσι σε 35 ματς. Και αυτό έχει εξήγηση…

Καμιά φορά ο διάβολος λένε πως κρύβεται σε… λεπτομέρειες. Δεν είναι τόσο λοιπόν το χθεσινό χατ τρικ του Μπερνάρ στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό, ούτε καλά-καλά το γεγονός ότι ο Βραζιλιάνος σε αυτό το ξεκίνημα ήδη μετρά 4 γκολ στα πρώτα 9 ματς του Παναθηναϊκού. Είναι ότι πέρσι σε 35 αναμετρήσεις έβαλε μόλις 2 στερώντας από μια ομάδα με πρόβλημα στο γκολ «ευστοχία» από τη μεσο-επιθετική της ζώνη…

Μετρούν ήδη 3Χ3 οι Πράσινοι και στο φετινό τους Super League ξεκίνημα. Όπως ακριβώς και πέρσι δηλαδή πριν από το εντός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ που έτυχε να ακολουθεί και φέτος. Οι διαφορές που εντοπίζονται όμως είναι ενδιαφέρουσες και η ομοιότητα συγκεκριμένη. Διότι ο Παναθηναϊκός επέστρεψε ως μια ομάδα που δύσκολα δέχεται γκολ γιατί δεν επιτρέπει ευκαιρίες, αλλά φέτος και ο ίδιος παράγει πολλές περισσότερες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Πέρσι η ομάδα του Γιοβάνοβιτς για τους πρώτους εννέα βαθμούς νίκησε με το στανιό τον Ιωνικό στη πρεμιέρα (1-0) και τον Λεβαδειακό την 3η αγωνιστική στη Λεωφόρο (1-0) και πέρασε από το Ηράκλειο και τον ΟΦΗ (2-0) αλλά όλοι ήταν ενθουσιασμένοι για το έπειτα από χρόνια απόλυτο ξεκίνημα δίχως να δίνουν μεγάλη σημασία στα μικρά γράμματα. Φέτος έβγαλε ήδη από το πρόγραμμα της δύο επαρχίες (Γιάννενα, Αγρίνιο) και τα γκολ είναι 9-0 με τις «τελικές» να του δίνουν ένα μέσο όρο σχεδόν 15 ανά παιχνίδι.

Το περσινό έδωσε την πραγματική του μορφή στο φινάλε. Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε το πρωτάθλημα στο «Καραϊσκάκης» από τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. Το έχασε διότι προσπάθησε να το κατακτήσει με την 5η επίθεση της Super League. Έβαλε 22 γκολ λιγότερα από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ και 23 από τον τρίτο της βαθμολογίας Ολυμπιακό. Είχε 10 λιγότερα από τον τέταρτο της βαθμολογίας ΠΑΟΚ και 8 από τον Άρη που συμπλήρωσε τις θέσεις με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Αν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πήγε διακοπές το καλοκαίρι αναζητώντας εκείνο το «κάτι» που έπρεπε να αλλάξει, με θέα στην season 3 της θητείας του, σίγουρα δεν πρέπει να χρειάστηκε πολύ χρόνο για να το εντοπίσει…  Οκτώ ματς από τα περσινά τριάντα-έξι δίχως γκολ έφεραν λογαριασμό 20 χαμένους βαθμούς.

Πλέον ο Μπερνάρ, ο Βέρμπιτς, ο Παλάσιος και ο Μαντσίνι έχουν και τον Αϊτόρ

Και ενώ όλοι σε αυτές τις περιπτώσεις αναζητούν τη λύση στους σέντερ φορ υπενθυμίζοντας πως Σπόραρ και Ιωαννίδης έφεραν μαζί μόλις 18, όσα έβαλε μόνος του ο Μπακαμπού για τον Ολυμπιακό και ίσα κάτι παραπάνω από τα 14 του Λιβάι για την ΑΕΚ; Το πρόβλημα για τους Πράσινους ήταν καθαρά μεσο-επιθετικό και εξελίχθηκε σε κανονικό γρίφο από τον τραυματισμό του Αιτόρ και πέρα. Δύο ο Βέρμπιτς, δύο ο Μπερνάρ, έξι ο Παλάσιος, τρία ο Μαντσίνι που προστέθηκε στο παζλ τέλη Γενάρη.  Δεκατρία από τέσσερις όταν ο Πινέδα (9), ο Άμραμπατ (7), ο Γκατσίνοβιτς (9)  και ο Τσούμπερ (8) έβαλαν τριάντα-τρία έχοντας πάνω-κάτω τις ίδιες ευθύνες σε φόντο κιτρινόμαυρο αναλαμβάνοντας μάλιστα δράση ο καθένας ξεχωριστά σε καθοριστικά κομμάτια της σεζόν.

Είναι θέμα ποιότητας; Όχι, τόσο. Κυρίως ήταν θέμα ποσότητας. Εξ ου και η απόφαση του Γιοβάνοβιτς να αλλάξει την ισορροπία του ρόστερ του. Γιατί πλέον ο Μπερνάρ, ο Βέρμπιτς, ο Παλάσιος και ο Μαντσίνι έχουν και τον Αϊτόρ. Έχουν όμως και τον Φίλιπ Τζούρισιτς αλλά και έναν κεντρικό χαφ που ανεβαίνει και πατά στην αντίπαλη περιοχή όπως ο Βιλένα (χθες σημάδεψε το δοκάρι) που αν παρατηρήσει κάποιος τους αριθμούς της καριέρας του θα βρει καμιά εξηνταριά γκολ να ξεχωρίζουν στο βιογραφικό του.  Και αυτή η πολυτέλεια δίνει στον Παναθηναϊκό όχι μόνο βάθος, αλλά κυρίως μια έτοιμη second unit να παρέμβει μέσα στα ματς, και το δικαίωμα σε σημαντικούς ποδοσφαιριστές να μην χρειάζεται να μοιράσουν την ενέργεια τους σε ενενήντα λεπτά.

Αυτό για τον Μπερνάρ ως εδώ μοιάζει ευεργετικό.  Και γιατί του δίνει το δικαίωμα να πατά ξανά στο «10» που είναι το φυσικό του περιβάλλον. Και γιατί του επιτρέπει να κατανέμει καλύτερα τις δυνάμεις του. Είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Και πολύ έμπειρος για να «διαβάζει» τα δεδομένα. Με τη Μαρσέιγ στα δύο παιχνίδια ήρθε από τον πάγκο και έγινε «κλειδί». Με τον Βόλο ξεκίνησε και έδωσε την ασίστ για το 2-0 που καθάρισε από νωρίς τη μπουγάδα (37΄). Χθες είχε… γενέθλια στο Αγρίνιο φτάνοντας ως το χατ τρικ (το δεύτερο της καριέρας του) σε 64΄. Η νέα τάξη πραγμάτων μοιάζει να τον ξεκλειδώνει. Και κυρίως; Ξεκλειδώνει το σύνολο. Ο Παναθηναϊκός έπειτα από 9 ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει να λέει πως συνδυάζει την προσπάθεια του με 17 γκολ έχοντας μεταξύ άλλων αγωνιστεί κόντρα σε μεγέθη όπως η Μαρσέιγ, η Μπράγκα ή ακόμη και η σαφώς πεσμένη Ντνίπρο.  Πέρσι από τις 8 Γενάρη ως τη λήξη του πρωταθλήματος έβαλε 20 σε 20 παιχνίδια χάνοντας το τεράστιο πλεονέκτημα τίτλου του πρώτου γύρου…

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024