Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ό,τι χάσαμε Πολιτεία και πολίτες, θα το ξαναχτίσουμε μαζί

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ό,τι χάσαμε Πολιτεία και πολίτες, θα το ξαναχτίσουμε μαζί

«Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτό κάνω», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ

Με το βλέμμα στη Θεσσαλία μίλησε στην 87η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης».

Η ομιλία του πρωθυπουργού είχε δύο βασικά σκέλη: την τρέχουσα – δύσκολη – συγκυρία και τις μεταρριθμίσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, αρχικά, για τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, κάνοντας λόγο για «κλιματική καράρρευση» και έκανε έναν πρώτο απολογισμό των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πρώτα μέτρα της κρατικής αρωγής και στις προσπάθειες της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών.

Κυρίως όμως, αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, ένα σχέδιο προσαρμοσμένο στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.

Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας του, που ήταν και το κυρίαρχο, αφορά στις μεταρρυθμίσεις σε τομείς που αντιμετωπίζουν χρόνιες αδυναμίες (φοροδιαφυγή, Δικαιοσύνη, Υγεία, Παιδεία).

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

«Για μια ακόμα φορά η Θεσσαλονίκη γίνεται αφετηρία μιας νέας διαδρομής. Μόνο που φέτος διεξάγεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και προσέθεσε: «Θα ήθελα να αναφερθώ στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας ύστερα από 14 χρόνια, στην δεύτερη θέση στην ανάπτυξη που πετύχαμε στην Ευρώπη, στο ρεκόρ εξαγωγτών και στη χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 15 ετών, όπως και στις επιτυχίες της διεθνούς οικονομικής μας διπλωματίας».

«Συγκροτείται άμεσα Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

Για να σημειώσει πως τα δεδομένα, όμως, τον υποχρεώνουν να ξεκινήσει τελείως διαφορετικά.

«Η χώρα μας γνώρισε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές και αμέσως μετά τις μεγαλύτερες πλημμύρες. Στη Θεσσαλία και στον Εβρο άκουσα την οργή των πολιτών. Οι πολίτες θέλουν το κράτος να επιτελεί τη βασική του αποστολή. Διαπίστωσα πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ριζικός επανασχεδιασμός για το αύριο, μετά τις καταστροφές στον ΈΒρο και μετά τις πλημμύρες.

«Δεσμεύομαι η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση, να μη γίνει μάχη χαμένη»

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δύο είναι οι δεσμεύσεις μου: Ό,τι χάσαμε Πολιτεία και πολίτες, θα το ξαναχτίσουμε μαζί, αλλά καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

»Και δεύτερη δέσμευση ότι θα κάνουμε τα πάντα, ώστε αυτή η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση, να μη γίνει μία μάχη χαμένη».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύο όψεις του κράτους: Από τη μια, η σύγχυση αρμοδιοτήτων και μετάθεση ευθυνών.

Και από την άλλη, ο ηρωισμός στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους, υπογράμμισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όσους πάλεψαν μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές.

«Απέδειξαν ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά», υπογράμμισε.

«Ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια»

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την είσοδό του στο Βελλίδειο, χαιρετά τον Χρήστο Σταϊκούρα

Παράλληλα, εξαπέλυσε «πυρά» σε όσους «χτύπησαν πισώπλατα» – όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης – τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ μίλησε για «μικρόψυχους» που θέλουν να μετατρέψουν μια θεομηνία σε «αντιπολιτευτική κραυγή».

Συγκροτείται άμεσα Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, σημειώνοντας πως «κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει» στη διαχείριση του νερού στη Θεσσαλία, προσθέτοντας πως έχει ζητήσει συνδρομή από το εξωτερικό.

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έγιναν έργα τα τελευταία χρόνια. «Αν έγιναν όλα σωστά, θα φανεί στον απολογισμό και την έρευνα της δικαιοσύνης», προσέθεσε και τόνισε πως «η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες πολλών δεκαετιών στη διαχείριση των υδάτων της».

Ανέφερε, επίσης, ότι θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή, ενώ θα γίνει άμεσα «υποχρωτική η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις».

Προσέθεσε ότι πρέπει να ανοίξει στην Ελλάδα η συζήτηση για «υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών όλων των σπιτιών, όλων των μονάδων από φυσικές καταστροφές».

Τόνισε ότι «έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό αποθεματικό 300 εκατομμυρίων, που θα αυξηθεί το 2024 στα 600 εκατ. Αυτά τα πρόσθετα 300 εκατομμύρια θα βρεθούν από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία», ανακοίνωσε.

«Θα απαιτήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα να γίνουν ανάδοχοι σε μεγάλα έργα και αναδασώσεις, εταιρείες οικιακού εξοπλισμού να βοηθήσουν μέσα από εκπτώσεις και ακμαίοι οργανισμοί να συνεισφέρουν με χρηματικά ποσά», όπως είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα υπάρξει η «ίδια κινητοποίηση» και για τον Έβρο, ενώ έκανε λόγο για αναδιάταξη της άμυνάς μας απέναντι στις μεταναστευτικές ροές, τονίζοντας πως «ο φράχτης θα συνεχιστεί».

«Ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια»

«Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο», είπε σε προσωπικό τόνο ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις αρνητικές κριτικές που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις αστοχίες, αλλά και τη διαχείριση των καταστροφών τους τελευταίους μήνες.

Για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν».

«Τι δεν θα κάνω»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία ασυνήθιστη ΔΕΘ με πολλά «δεν».

«Δεν θα αφήσω να εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για το «μικρό καλάθι» της ΔΕΘ.

«Δεν θα αφήσω τους Έλληνες να διχαστούν ξανά πάνω στο ψέμα», προσέθεσε επίσης.

«Μεγάλες αλλαγές τώρα, είναι το σύνθημα της φετινής ΔΕΘ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «τολμηρές τομές στη διάρθρωση της οικονομίας και του κράτους».

«Δεν με απασχολεί το περίφημο πολιτικό κόστος. Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτό κάνω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Market pass για Θεσσαλία και Έβρο

«Ο πόλεμος κατά της ακρίβειας θα είναι διαρκής και έντονος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και ανακοίνωσε ότι «το market pass θα δοθεί έως το τέλος του χρόνου, αλλά μόνο σε Θεσσαλία και Έβρο».

«Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 7% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Θα καταβληθεί και πάλι έκτακτη βοήθεια τα Χριστούγεννα, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους», σημείωσε επίσης.

«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 «ξεπαγώνουν» οι τριετίες για τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, είπε ότι «ξεπαγώνει» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012.

Όλα τα μέτρα για την Οικονομία

– Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012.

– Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01η/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο.

– Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά.

– Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα.

– Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα.

– Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο.

– Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

– Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο.

– Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

– Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο.

– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.

– Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.

– Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές.

– Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%.

– Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς.

– Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.

– Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

– Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια.

Μέτρα για την οικογένεια, τους νέους και τη στέγη

– Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών (3) ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

– Καταβολή του «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες.

– Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, στόχος είναι να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

– Έως την άνοιξη του 2024, οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS.

– Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά.

– Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά.

– Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία.

– Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.

– Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών.

– Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.

Μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας

– Συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

– Αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Η ασφάλεια του πρωθυπουργού μειώνεται στο μισό. Αυτό θα ισχύσει και για υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους. Επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους.

– Με στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, παραβάτες «μικρών» αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση.

– Εφαρμογή των ποινών. Καταδικασμένος για 15 χρόνια δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5.

– Επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, με μέτρα όπως η καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας

– 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα.

– Ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

– Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά.

– Έξι βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία.

– Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας.

– Πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών.

– Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

– Τέσσερα νέα νοσοκομεία.

Μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

– Συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπό τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων. Ταυτόχρονα, θα γίνουν εισηγήσεις για μόνιμες λύσεις στην άρδευση.

– Υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές. Προχωρά και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

– Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές, στο πλαίσιο συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων που θα ενθαρρύνουν την ασφάλιση.

– Διπλασιάζεται από το 2024 το Αποθεματικό για Φυσικές Καταστροφές από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόσθετο ποσό θα προέλθει από αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ, ιδίως σε πολυτελή ξενοδοχεία.

– Πρόσληψη πυροσβεστών και δασικών.

– Ταχεία εκτέλεση του προγράμματος «Αιγίς» και πιο συστηματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα ενεργοποιούνται προληπτικά.

– Προμήθειες σε drones εντοπισμού της φωτιάς, με αισθητήρες θερμότητας και με κάμερες στα σημεία κινδύνου.

– Στη Θεσσαλία, άρχισαν την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές από την κρατική αρωγή.

– Ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη για την ανασυγκρότηση των βαρέων υποδομών στις μεταφορές.

inSports

Τα Χανιά υποδέχθηκαν τα δύο ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού (vid)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League, βρέθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, με την «θρυλική περιοδεία» των τροπαίων να συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024