Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
87η ΔΕΘ: Σε δύο πτυχές η ομιλία Μητσοτάκη - Απολογισμός και ανασυγκρότηση, μεταρρυθμίσεις παντού

87η ΔΕΘ: Σε δύο πτυχές η ομιλία Μητσοτάκη – Απολογισμός και ανασυγκρότηση, μεταρρυθμίσεις παντού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί απόψε την καθιερωμένη ομιλία στη ΔΕΘ - «Καλάθι» αδειανό και έμφαση στην πολιτική προστασία, στον απόηχο των καταστροφών

Με το βλέμμα στη Θεσσαλία και τις μεγάλες πυρκαγιές που προηγήθηκαν, θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στην 87η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 8 μ.μ. το Σάββατο, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Και παρότι η οικονομία αναμένεται να καταλάβει σημαντική θέση, αυτή τη χρονιά δεν θα είναι η απόλυτη «πρωταγωνίστρια», καθώς το γνωστό «καλάθι» της ΔΕΘ φέτος δεν πρόκειται να μας φέρει δώρα.

Συγκυρία και μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία Μητσοτάκη θα έχει δύο βασικά σκέλη: συγκυρία και μεταρριθμίσεις.

– Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει, αρχικά, την παρούσα συγκυρία και να κάνει έναν απολογισμό των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ενώ θα αναφερθεί στα πρώτα μέτρα, την κρατική αρωγή, στο τι κάνει κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών.

Κυρίως όμως, θα αναφερθεί, στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, ένα σχέδιο προσαρμοσμένο στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.

– Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας του, που αναμένεται να είναι και το κυρίαρχο, θα αφορά στις μεταρρυθμίσεις.

«Χαμηλά οι προσδοκίες για τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά μέτρα σε τομείς που αντιμετωπίζουν χρόνιες αδυναμίες και «φρενάρουν» αυτό που περιέγραψε ο ίδιος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πριν από δύο μήνες, ως «πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό».

«Είμαστε εμείς και η πραγματικότητα που βιώνει ο πολίτης»

Ειδικότερα, αναμένεται να ανακοινώσει:

– Αλλαγές σε όλους τους τομείς του κράτους.
– Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
– Αλλαγές στη Δικαιοσύνη, που θα έχουν στόχο την επιτάχυνση της απονομής και το τέλος της ατιμωρησίας.
– Την επόμενη ημέρα στον τομέα της Υγείας, με τη συνολική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας κ.λπ.
– Τη νέα σελίδα στην Παιδεία, με αξιολόγηση, εκσυγχρονισμό στις δημόσιες δομές κ.ά.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει και έναν απολογισμό, σημειώνοντας τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τις κρίσεις (ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, gov.gr, φορολογική ελάφρυνση των πολιτών κ.λπ), υπογραμμίζοντας ωστόσο πως, παρά τις αλλαγές που έχει κάνει η κυβέρνησή του, το σημερινό κράτος δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, γι’ αυτό απαιτούνται περισσότερες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε εμείς και η πραγματικότητα που βιώνει ο πολίτης. Και αυτά που πρέπει να αλλάξουν, για να βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη», θα διαμηνύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσο για τον οικονομικό τομέα, για τον οποίο, ούτως ή άλλως, οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά χαμηλές, καθώς ήδη έχει ψηφιστεί το 50% του οικονομικού προγράμματος, ενώ το πλαίσιο είναι πολύ περιορισμένο λόγω και των πρόσφατων καταστροφών στη Θεσσαλία, η βασική αρχή του πρωθυπουργού είναι πως με «δημοσιονομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία» η κυβέρνηση εξετάζει τι πόρους διαθέτει η χώρα και πού θα διατεθούν.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024