Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
TikTok: Καμπάνα για τα δεδομένα των παιδιών στην Ευρώπη

TikTok: Καμπάνα για τα δεδομένα των παιδιών στην Ευρώπη

Μεταξύ άλλων παραβιάσεων, τα προφίλ ανήλικων χρηστών διαπιστώθηκε ότι εμφανίζονταν άπό προεπιλογή ως «δημόσια».

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε σήμερα πρόστιμο 345 εκατομμυρίων ευρώ στο TikTok για παραβίαση κανόνων που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα των ανήλικων χρηστών.

Η TikTok Technology Limited, θυγατρική της κινεζικής ByeDance, καλείται να συμμορφώσει εντός τριών μηνών με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), ανακοίνωσε η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC), όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας.

Η έρευνα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 κάλυψε την περίοδο μεταξύ 31 Ιουλίου και 31 Δεκεμβρίου 2020. Η εταιρεία δήλωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση, ειδικά με το ύψος του προστίμου, και ότι πολλά από τα θέματα που τίθενται δεν υφίστανται πλέον μετά τη λήψη μέτρων εκ μέρους της.

Το TikTok δεν έλαβε υπόψη τους κινδύνους για τους χρήστες κάτω των 13 ετών

Η ιρλανδική αρχή διαπίστωσε ότι το επίμαχο διάστημα οι λογαριασμοί χρηστών κάτω των 16 ετών εμφανίζονταν στην πλατφόρμα ως «δημόσιοι» από προεπιλογή. Επιπλέον, το TikTok δεν επιβεβαίωνε το εάν τα πρόσωπα που χρησιμοποιούσαν τη λειτουργία «οικογενειακής σύνδεσης» ήταν όντως οι γονείς ή κηδεμόνες των ανήλικων χρηστών.

Το TikTok ενίσχυσε τις λειτουργίες γονεϊκού ελέγχου τον Νοέμβριο του 2020 και άλλαξε τις ρυθμίσεις ώστε οι λογαριασμοί χρηστών κάτω των 16 ετών να εμφανίζονται ως «ιδιωτικοί».

Ακόμα, η DPC διαπίστωσε ότι, ενώ η πλατφόρμα προορίζεται θεωρητικά για χρήστες ηλικίας άνω των 13 ετών, το TikTok δεν έχει λάβει υπόψη τους κινδύνους που υπάρχουν παιδιά μικρότερης ηλικίας που κατάφεραν να δημιουργήσουν λογαριασμό στην πλατφόρμα.

Η TikTok «διαφωνεί με την απόφαση, ιδίως με το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε», αντέδρασε εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία «εξετάζει τα επόμενα βήματα», χωρίς να έχει λάβει απόφαση για το αν θα προσφύγει .

«Οι επικρίσεις της DPC επικεντρώνονται σε λειτουργίες και παραμέτρους που ίσχυαν πριν από τρία χρόνια και τις οποίες τροποποιήσαμε» υποστήριξε η εταιρεία.

Ακόμα, το TikTok δήλωσε ότι το πρώτο τρίμηνο διέγραψε σε όλο τον κόσμο σχεδόν 17 εκατομμύρια λογαριασμούς με την υποψία ότι ανήκαν σε άτομα κάτω των 13 ετών.

Πρόκειται για το πρώτο πρόστιμο που επιβάλει η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή στην ByteDance. Τον περασμένο Μάιο επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Meta για παραβίαση των κανόνων στο Facebook.

Περίπου 134 χρήστες στην Ευρώπη είναι σήμερα ενεργοί χρήστες του TikTok.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024