Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το πρόβλημα μας αφορά όλους

Το πρόβλημα μας αφορά όλους

H χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος και το «πληρώνει» κάθε περιοχή με τον δικό της τρόπο.

Eαιρετικά σημαντικές οι παχυλές δωρεές τόσο των τραπεζών όσο και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Σημάδι σοβαρής ενσυναίσθησης από δύο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας. Να θυμίσω ωστόσο ότι σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί σε πολύ σημαντικά γεγονότα τέτοιου μεγέθους κλάδοι, όταν τα διαθέσιμα κονδύλια επίσης δεν επαρκούσαν. Αρα από μόνη της η κίνησή τους δείχνει ότι εδώ υπάρχει κάτι μεγάλο, που απειλεί την ευστάθεια της οικονομίας, το οποίο όμως εμείς δεν γνωρίζουμε.

Ακούμε ότι η κυρία Φον ντερ Λάιεν θα διευκολύνει με 2,25 δισεκατομμύρια, τον κύριο Τζεντιλόνι πως όσο στοιχίσει δεν θα μετρήσει στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά λογαριασμό δεν έχουμε.

Ούτε κατ’ εκτίμηση τι θα συνεισφέρουμε εμείς.

Ολοι ξέρουν ότι είναι κάτι μεγάλο, αλλά έστω και στο περίπου κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο.

Η χώρα παραμένει κομμένη στα δύο μία τουλάχιστον εβδομάδα και για να πάει κάποιος που δεν έχει πληγεί από τις καταστροφές, ένα εμπόρευμα από τον Βορρά στον Νότο ή το ανάποδο, πρέπει να πληρώσει επιπλέον καύσιμο για μια απόσταση περίπου δύο ωρών. Με λίγα λόγια, όλη η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος και το «πληρώνει» κάθε περιοχή με τον δικό της τρόπο.

Αρα, για την ώρα και μέχρι την απόσυρση των νερών, μόνο πιθανολογήσεις μπορούμε να κάνουμε για το κόστος, και αυτό είναι πρόβλημα. Ειδικά εάν συνοδεύονται και από διαρροές ή υπονοούμενα για το ποιος θα πληρώσει τα επιπλέον ποσά, με την ημερήσια διάταξη να κατακλύζεται από έκτακτα τέλη υπέρ πληγέντων, χωρίς να διευκρινίζεται από ποιους. Αυτού του είδους τους έκτακτους φόρους τούς ανακοινώνεις όταν είσαι έτοιμος, αλλιώς κάνουν κακό στην οικονομία.

Ηδη στο χρηματιστήριο κοστολογείται πέραν της ζημιάς και η πιθανή επιβολή ενός τέτοιου φόρου στις τράπεζες. Σε αυτές δηλαδή τις επιχειρήσεις που έσπευσαν από τους πρώτους να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών. Προσέξτε, δεν λέω να τις φορολογήσουν ή να μην τις φορολογήσουν. Λέω ότι ανακοίνωσέ το όταν θα είσαι έτοιμος να το κάνεις. Αλλιώς αυξάνεις τη ζημιά για έναν κλάδο, που μόνο στις πληγείσες περιοχές φοβάται ότι θα «κοκκινήσουν» περί τα 2 δισεκατομμύρια δανείων και ενώ νωρίτερα είχαν παγώσει τους πλειστηριασμούς λόγω προεκλογικής περιόδου και δεν περνούν εδώ και μήνες τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

Γενικώς τις τελευταίες μέρες έχουν συμβεί πολλά μαζί, που αυξάνουν την αβεβαιότητα για όσους κατοικούν στη χώρα. Ας μην προσθέτουμε άλλη. Ως εκ τούτου η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο είναι με διαφορά η πιο κρίσιμη της δικής του – και όχι μόνο – θητείας. Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιμένει η χώρα να μάθει πού πάνε τα πράγματα. Τι μας περιμένει. Ποιο είναι το βραχυπρόθεσμο σχέδιό του, αλλά και το μακροπρόθεσμο. Θα πρέπει να μας πει με ποια κίνητρα θα πείσει τους πληγέντες να μείνουν στον τόπο τους και όλους εμάς τι θα πρέπει να συνεισφέρουμε. Ακόμα και αν αφορά τη μη είσπραξη ενός… pass που περιμέναμε, πρέπει να το μάθουμε. Είναι κίνηση απαραίτητη για να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα μας αφορά όλους.

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024