Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη φορά στα θρανία: Βοηθήστε το πρωτάκι σας να νιώσει σαν στο σπίτι του

Πρώτη φορά στα θρανία: Βοηθήστε το πρωτάκι σας να νιώσει σαν στο σπίτι του

Όλα όσα θα χρειαστεί το παιδί για την πρώτη του χρονιά στο σχολείο.

Η πρώτη μέρα του σχολείου σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου, συναρπαστικού και μεγάλου κεφαλαίου στην ζωή του παιδιού. Επειδή όμως τα πρωτάκια έχουν την τάση να μην το βλέπουν… έτσι, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε προκειμένου να κάνουμε την μετάβαση όσο τον δυνατόν πιο ομαλή τόσο για εκείνα όσο και για την υπόλοιπη οικογένεια.

Ξεκινήστε, δημιουργώντας θετικό κλίμα γύρω από την όλη διαδικασία. Μιλήστε στο παιδί για όλα όσα θα μαθαίνει καθημερινά και ενθαρρύνετέ το να οργανωθεί ήδη από τις πρώτες μέρες για να δημιουργήσετε προσμονή για όλα όσα αναμένεται να έρθουν τους επόμενους μήνες της σχολικής χρονιάς.

Μερικές ακόμα συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:

Υπομονή και επιμονή

Εξοπλιστείτε με υπομονή, μιας και οι πρώτες μέρες συνήθως είναι και οι πιο δύσκολες. Προσπαθήστε να εστιάσετε σε όλες τις ευχάριστες εμπειρίες του σχολείου, μιας και η καλή σας διάθεση θα επηρεάσει το παιδί θετικά.

Είναι καλύτερο να αποφύγετε λέξεις όπως «υποχρεώσεις» και «πρέπει», καθώς το παιδί μπορεί να δει το σχολείο ως αγγαρεία, να φοβηθεί ότι θα χάσει το παιχνίδι και την διασκέδαση και τελικά  να χάσει το ενδιαφέρον του.

Ας μπούμε σε πρόγραμμα

Τα παιδιά θεωρούνται από πολλούς πλάσματα της ρουτίνας, καθώς λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα και ξέρουν τι να περιμένουν. Για αυτό βοηθήστε τα να οργανώσουν τον χώρο αλλά και τον χρόνο τους για να μπορούν να ενταχθούν πιο εύκολα στην ρουτίνα του σχολείου.

Για παράδειγμα, η ετοιμασία της σχολικής τσάντας του θα πρέπει να γίνεται από το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί μπορεί να προσθέτει το φαγητοδοχείο του με το κολατσιό που του έχετε φτιάξει αλλά και το παγούρι του με φρέσκο νερό.

Σταθερές θα πρέπει να είναι οι ώρες που ξυπνάει, που τρώει το πρωινό του, ετοιμάζεται αλλά και πάει στο σχολείο, όπως και τα διαλείμματά του όταν διαβάζει και φυσικά, οι ώρες παιχνιδιού.

Ώρα για διάβασμα

Το διάβασμα στην πρώτη δημοτικού δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερα από 40 λεπτά κατά τους πρώτους μήνες. Επειδή όμως, κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό, παρατηρήστε τι λειτουργεί καλύτερα για το ίδιο και υιοθετήστε το.

Για να το βοηθήσετε να συγκεντρωθεί, βγάλτε εκτός δωματίου ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τάμπλετ ή κινητά και αφήστε στο γραφείο του τα βιβλία, το τετράδιο του και την κασετίνα του.

Δεν αμελούμε το παιχνίδι

Για να γίνει το παιδί αποδοτικός μαθητής, εκτός από διάβασμα και ενθάρρυνση, χρειάζεται διαλείμματα για να ξεκουράζεται και να τονώνεται η συγκέντρωσή του. Φυσικά, από το πρόγραμμά του δεν πρέπει να λείπει και η διασκέδαση.

Για αυτό αφού τελειώσει το διάβασμά του, ενθαρρύνετέ το να παίξει με τα παιχνίδια του ή ακόμα καλύτερα να ζωγραφίσει στο μπλοκ ζωγραφικής του για να χαλαρώσει και να εκτονώσει την ένταση της ημέρας πριν να κοιμηθεί.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024