Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενα φαρμακείο του 1900 στο... μετρό Εξαρχείων

Ενα φαρμακείο του 1900 στο… μετρό Εξαρχείων

Τα ευρήματα που αποκάλυψαν οι εργασίες για την κατασκευή σταθμού στην πλατεία

Ενα φαρμακείο των αρχών του 20ού αι. εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη στον υπό κατασκευή σταθμό των Εξαρχείων της νέας Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας. Δεκάδες γυάλινα φιαλίδια και πορσελάνινα βαζάκια αλοιφών ήταν μερικά μόνο από όσα εντόπισαν οι αρχαιολόγοι τους προηγούμενους μήνες μέσα στον πέμπτο χώρο ενός κτιριακού συγκροτήματος πέντε δωματίων, που αποκαλύφθηκε στην «καρδιά» της πλατείας. Τα ευρήματα αυτά, που σε μεγάλο ποσοστό διατηρούνται ακέραια, ήταν κι εκείνα που αποκάλυψαν την ταυτότητα του χώρου.

Ο ιδιοκτήτης του δεν αποκλείεται να ήταν ο Φίλιππος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι γνωστό πως διατηρούσε φαρμακείο το 1894 στη συμβολή των οδών Σόλωνος 4 και Σπυρίδωνος Τρικούπη.

Και μπορεί η αρίθμηση των οδών να μη συμπίπτει με τα σημερινά δεδομένα και να προβληματίζει όσον αφορά τη μετά βεβαιότητος ταύτιση του γνωστού στην περιοχή φαρμακείου με τη νέα ανακάλυψη.

Δύο όμως από τα ευρήματα συμβάλλουν στο να αποσαφηνιστεί τρόπον τινά η εικόνα.

Το πρώτο είναι οι χειροποίητοι οικοδομικοί κέραμοι που φέρουν την υπογραφή του κατασκευαστή τους «Χασακι/Μπουρίτις». Η επιγραφή μαρτυρά ότι είχαν παραχθεί στο κεραμοποιείο του Μπουρίτη στην περιοχή Χασεκή (κοντά στην Ιερά Οδό, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο). Ο συγκεκριμένος πλίνθος χρονολογείται μεταξύ των ετών 1880 και 1910/15.

Το δεύτερο είναι ένα πορσελάνινο βάζο για αλοιφές, το οποίο φέρει την επιγραφή στα γαλλικά «Farmacie A. Louros, St. Thedore Athene», η οποία δείχνει το φαρμακείο του Αριστείδη Λούρα, που ιδρύθηκε το 1901 στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Ηταν ένα από τα πιο γνωστά φαρμακεία των Αθηνών που λειτούργουσε ως τον Αύγουστο του 1908, οπότε και ο ιδιοκτήτης του χρεοκόπησε. Ο χώρος της πλατείας Εξαρχείων δεν είχε πάντα τη μορφή που έχει σήμερα. Αρχικά ήταν μια πολύ μικρότερη και τριγωνικού σχήματος πλατεία. Ενα τμήμα της σημερινής της έκτασης ανήκε σε ένα οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρισκόταν και το φαρμακείο. Μόλις το 1958 αποφασίστηκε η επέκτασή της και η αποδόμηση των κτιρίων του περιβάλλοντος οικοδομικού τετραγώνου που περιελάμβανε νεοκλασικά μέγαρα, εργαστήρια, ταβέρνες και μάντρες μεταξύ άλλων.

Το 1965 ήταν πλέον έτοιμη στη μορφή που τη γνωρίζουμε. Στη φάση αυτή της ισοπέδωσης του οικοδομικού τετραγώνου, μάλιστα, ανήκει και ένα πλαστικό δοχείο με κατσαριδοκτόνες παστίλιες από το φαρμακείο Γ. Κορρέ με χρονολογική ένδειξη 1960.

Οι ανασκαφές στον χώρο θα συνεχιστούν εφόσον εκδοθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου δικαστική απόφαση που θα επιτρέπει την απομάκρυνση της βλάστησης επί της πλατείας, ενώ το φαρμακείο, που πιθανόν διέθετε αποθήκη και εργαστήριο, θα αποδομηθεί με αρχαιολογικό τρόπο, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού.

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024