Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναχώρησε από την Πιονγιάνγκ για τη Ρωσία (δείτε εικόνες)

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναχώρησε από την Πιονγιάνγκ για τη Ρωσία (δείτε εικόνες)

Το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται καθ' οδόν με το τρένο του για τη Ρωσία, όπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συναντηθεί «με τον σύντροφο Πούτιν».

Το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) επιβεβαιώνει σήμερα Τρίτη ότι ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έφυγε το απόγευμα της Κυριακής με το τρένο του από την Πιονγιάνγκ για τη Ρωσία, συνοδευόμενος από κορυφαίους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος και των ενόπλων δυνάμεων (φωτογραφίες, επάνω και κάτω, από το KCNA).

Το KCNA αναφέρει ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης «έφυγε από εδώ με το τρένο του το απόγευμα της Κυριακής για να επισκεφθεί τη Ρωσική Ομοσπονδία», χωρίς να διευκρινίζει εάν έχει περάσει τα σύνορα της χώρας του.

«Εφυγε από εδώ με το τρένο του το απόγευμα της Κυριακής»

Σημειώνει επίσης ότι «θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με τον σύντροφο Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης». Το Κρεμλίνο έχει επιβεβαιώσει ότι ο Κιμ θα επισκεφθεί τη Ρωσία «τις επόμενες ημέρες» μετά από πρόσκληση του Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα βορειοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας φαίνεται να συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Τσόε Σον-χούι, καθώς και από τους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους Ρι Πιονγκ-τσολ και Πακ Γιονγκ-τσον.

Αγνωστο το που και πότε

Παραμένει ακόμα άγνωστο το πότε και πού ακριβώς θα συναντηθούν ο Κιμ και ο Πούτιν καθώς και το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο βορειοκορεάτης ηγέτης.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του προγραμματίζονται διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας, με συζητήσεις για το ενδεχόμενο μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Προτού η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία επιβεβαιώσουν το ταξίδι του Κιμ, νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωναν χθες Δευτέρα ότι το θωρακισμένο τρένο που πιθανολογείτο πως μετέφερε τον Κιμ φαινόταν να έχει αναχωρήσει από την Πιονγιάνγκ.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι το τρένο που εικάζεται πως μεταφέρει τον Κιμ Γιονγκ Ουν μετακινείται προς το Βλαδιβοστόκ», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας.

Ενας άλλος ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Κιμ φαίνεται να έχει φύγει από την Πιονγκγιάνγκ και να κατευθύνεται στη Ρωσία.

Αλλαγή τροχών

Εάν επιβεβαιωθεί ότι το τρένο κινείται προς το Βλαδιβοστόκ της μακρινής ανατολικής Ρωσίας, το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει περισσότερες από 20 ώρες, με μεγάλη στάση να πραγματοποιείται στα σύνορα για την αλλαγή των τροχών προκειμένου να είναι συμβατοί με τις ρωσικές σιδηροδρομικές γραμμές.

To ταξίδι θα σηματοδοτήσει την πρώτη επίσκεψη του Κιμ στη Ρωσία εδώ και σχεδόν 4 1/2 χρόνια και το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.

Η Πιονγιάνγκ επιδιώκει πρόσφατα να ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Μόσχα στον απόηχο της αυξανόμενης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ της Νότιας Κορέας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.

Με θωρακισμένο τρένο

Οι New York Times ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Κιμ σκοπεύει να ταξιδέψει στο Βλαδιβοστόκ, πιθανώς με θωρακισμένο τρένο αυτόν τον μήνα, για συνομιλίες με τον Πούτιν σχετικά με τη δυνατότητα να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυρομαχικά και όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία.

Καθώς τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και η Ρωσία επιβεβαίωσαν την επίσκεψη του Κιμ, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Πιονγιάνγκ να μην παράσχει κανένα όπλο στη Μόσχα.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η Αντριάν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου (NSC), υπογράμμισε ότι η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσουν να συζητούν μια πιθανή συμφωνία όπλων κατά τη συνάντηση Κιμ – Πούτιν.

«Οπως έχουμε προειδοποιήσει δημόσια, οι συζητήσεις για τα όπλα μεταξύ της Ρωσίας και της ΛΔΚ αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία», δήλωσε η Γουάτσον στο Yonhap όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη Κιμ στη Ρωσία.

«Προτρέπουμε τη ΛΔΚ να τηρήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να μην παρέχει ή να πουλήσει όπλα στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η κα Γουάτσον χρησιμοποίησε στις δηλώσεις της την επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας που είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ).

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024