Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εθνικό Αστεροσκοπείο: Πιο έντονα στο μέλλον τα πλημμυρικά φαινόμενα αν δεν αλλάξουμε πορεία

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Πιο έντονα στο μέλλον τα πλημμυρικά φαινόμενα αν δεν αλλάξουμε πορεία

«Είναι πραγματικά τραγικό να βλέπεις να συζητάνε για νερό σε μία περιοχή η οποία ήταν από τις πλουσιότερες στην Ελλάδα από την άποψη του υδροφόρου ορίζοντα» ανέφερε ο κ. Πετράκης.

Πιο έντονα θα είναι στο μέλλον τα πλημμυρικά φαινόμενα, αν δεν αλλάξουμε πορεία, εκτίμησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μιχάλης Πετράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, για την κλιματική κρίση και τα απτά της αποτελέσματα που εκδηλώνονται με καταστροφικές πλημμύρες όπως αυτές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία και Φθιώτιδα.

«Είναι πραγματικά τραγικό να βλέπεις να συζητάνε για νερό σε μία περιοχή η οποία ήταν από τις πλουσιότερες στην Ελλάδα από την άποψη του υδροφόρου ορίζοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά,  ο κ. Πετράκης, ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ακριβής πρόγνωση αντίστοιχων ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία, όπως είπε, εμφανίζονται κάθε 10 – 15 χρόνια, με τα εργαλεία τα οποία διαθέτουν οι ειδικοί.

«Ακραία φαινόμενα θα συμβούν το επόμενο καλοκαίρι»

«Έχουμε τη δυνατότητα μετεωρολογικά να κάνουμε μία πρόγνωση για το προς τα πού πηγαίνει ο καιρός την επόμενη εβδομάδα και μέχρι εκεί» είπε ο επιστήμονας προσθέτοντας ότι κλιματολογικά το επόμενο καλοκαίρι θα συμβούν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Βλοχός Καρδίτσας

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την πρόγνωση. Ξέρουμε όμως ότι από τις αρχές του 1990 είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στον πλανήτη μας» σημείωσε. Όπως επισήμανε παρότι οι επιστήμονες έθεταν τους προβληματισμούς τους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι πολιτικοί, όπως είπε, δεν ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα.

«Ορόσημο το 2050 – Αν δεν αλλάξουμε πορεία θα έχουμε πιο έντονα φαινόμενα»

«Δυστυχώς, φτάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα, που αν δεν αλλάξουμε πορεία τα επόμενα 20 – 30 χρόνια – με ορόσημο το 2050- θα υπάρξει επαναληπτικότητα αυτών των φαινομένων», τα οποία όπως εκτίμησε ο κ. Πετράκης ίσως να είναι πιο έντονα.

«Θα δούμε νέους «Daniel»»

Και όπως είπε, σχολιάζοντας τις συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel, «όλες οι εκτιμήσεις, λένε ότι το ξαναδούμε».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου οι πολιτικοί σε όλες τις χώρες θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους.

Μιλώντας για τις μεγάλες χώρες όπως η ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, ο επιστήμονας, τόνισε – σύμφωνα με την ertnews,  ότι κλείνουν τα μάτια τους ή αδιαφορούν για τις συνέπειες της ρύπανσης και των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός με τις συνέπειες να είναι πλέον ορατές και στους πιο δύσπιστους. «Η θάλασσα δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα καθώς τροφοδοτεί με τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Δυστυχώς αυτό έχει να κάνει με τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων για το κλίμα και τη βιομηχανική παραγωγή πολλών αναπτυσσόμενων κρατών» πρόσθεσε ο κ. Πετράκης.

Sports in

Μπαρτσελονέτα – Ολυμπιακός 13-13 (5-6 πεν.): Στο Final-4 του Champions League o Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπαρτσελονέτα στα πέναλτι (13-13 κ.δ., 6-5 πεν.) και προκρίθηκε στο Final-4 του LEN Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024