Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα σκαριά συμπληρωματικός προϋπολογισμός 1 δισ. ευρώ για τις καταστροφές

Στα σκαριά συμπληρωματικός προϋπολογισμός 1 δισ. ευρώ για τις καταστροφές

Η ευρωπαϊκή αργοπορία καθιστά αναπόφευκτη την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού

Μόλις το καλοκαίρι το οικονομικό επιτελείο είχε καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονταν με τις ενισχύσεις οι οποίες περιλαμβάνονταν στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο.

Αυτή τη φορά όμως το οικονομικό επιτελείο καλείται να «βγάλει» από τα λασπόνερα τον θεσσαλικό κάμπο και να βρει άμεσα πόρους για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Όλο αυτό το διάστημα εδώ και μια εβδομάδα η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου «ξεψαχνίζει» κάθε διαθέσιμο πόρο που θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τους πλημμυροπαθείς ενώ ψάχνει ποια από τα ευρωπαϊκά κονδύλια από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «ανοίγουν» τα ταμειακά διαθέσιμα, προετοιμάζοντας συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. ευρώ για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών.

Στην οδό Νίκης όμως ξέρουν πολύ καλά ότι χρειάζεται πολύ χρόνος για τις απαραίτητες ευρωπαϊκές εγκρίσεις ενώ τα κονδύλια θα πρέπει να βρεθούν άμεσα τώρα που η χώρα «καίγεται» λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία.

Η ευρωπαϊκή αργοπορία

Η ευρωπαϊκή αργοπορία «δένει τα χέρια» της κυβέρνησης και πλέον είναι αναπόφευκτη όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προετοιμάζουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. ευρώ για να καλύψουν γρήγορα τις ανάγκες των πλημμυροπαθών, ανοίγοντας το πουγκί των ταμειακών διαθεσίμων.

Υπενθυμίζεται πως ήδη ως αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες στον προϋπολογισμό υπάρχει 1 δισ. ευρώ, το οποίο εννοείται πως θα χρησιμοποιηθεί και εννοείται ότι επουδενί δεν φτάνει. Η πρώτη εκτίμηση των καταστροφών κάνει λόγο για ζημία 3 Ιανών που σημαίνει περίπου στα 2,1 δισ. ευρώ, παρόλα αυτά φοβούνται στη κυβέρνηση πως η ακριβής εκτίμηση των καταστροφών θα δείξει το μεγαλύτερο μέγεθος της.

Ο Πρωθυπουργός συναντά πάντως σήμερα την πρόεδρο της Κομισιόν για να συζητήσει για το πώς θα συνδράμει και πότε η Ευρώπη στις καταστροφές του Θεσσαλικού κάμπου καθώς η κυβέρνηση μπορεί να επιθυμεί εμπροσθοβαρή αρωγή από την Ευρώπη παρόλα αυτά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι φρόντισε να στείλει μήνυμα από χθες στην Αθήνα καθώς όπως ανέφερε Η Ελλάδα θα λάβει έκτακτη στήριξη από την ΕΕ για τις καταστροφές αλλά από του… χρόνου καθώς φέτος οι πόροι που θα εισρεύσουν για την αντιμετώπιση των καταστροφών όπως δήλωσε θα είναι περιορισμένοι.

Οι επαφές στην Ευρώπη

Οι επαφές όμως στην Ευρώπη δεν σταματούν με τη συνάντηση Μητσοτάκη και Φον ντερ Λάιεν καθώς στις 15 Σεπτεμβρίου ο Κωστής Χατζηδάκης θα βρεθεί στο Eurogroup με βαριά ατζέντα όπου θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για το μέγεθος της καταστροφής λόγω της κακοκαιρίας Daniel και ποιο είναι το σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών και μέσω ποιων πόρων ενώ θα βολιδοσκοπήσει και τις όποιες προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων ως προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Παράλληλα ο Κωστής Χατζηδάκης θα προσπαθήσει να δώσει το μήνυμα πως οι καταστροφές δεν θα βγάλουν την Αθήνα από το δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας κάτι που έσπευσε να το επικοινωνήσει προς τις αγορές άλλωστε και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί των οικονομικών θεμάτων Αλέξης Πατέλης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Το θέμα και το ερώτημα βέβαια είναι εάν θα πεισθούν τελικά εταίροι και αγορές ότι πράγματι οι φυσικές καταστροφές και μάλιστα η τελευταία δεν αλλάζει το κάδρο των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024