Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρέ καρέ η στιγμή που ο εγκέλαδος ταρακουνά το ιστορικό τζαμί Κουτούμπια

Καρέ καρέ η στιγμή που ο εγκέλαδος ταρακουνά το ιστορικό τζαμί Κουτούμπια

Πληθαίνουν οι φόβοι για κατάρρευση του τεμένους Koυτούμπια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δείχνει τον μιναρέ του ιστορικού τεμένους Kουτούμπια (Kutubiya) στο Μαρακές να πάλλεται από τον φονικό σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ που έπληξε το Μαρόκο. Η συγκεκριμένη ανάρτηση στην πλατφόρμα X, προκάλεσε φόβους ότι το τζαμί θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Συγκεκριμένα, το Τζαμί Κουτούμπια είναι το μεγαλύτερο στο Μαρακές και θεωρείται το καλύτερο δείγμα της μουσουλμανικής τέχνης εκτός Ανατολής. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική συνοικία Μεδίνα, κοντά στην αγορά Jemaa el-Fnaa και πλαισιώνεται από μεγάλους κήπους. Iδρύθηκε το 1147 από τον χαλίφη Αμπντ αλ-Μουμίν αμέσως μετά την κατάκτηση του Μαρακές από τους Αλμοραβίδες, μία βερβερική μουσουλμανική δυναστεία.

O μιναρές Κουτούμπια θεωρείται ορόσημο και σύμβολο του Μαρακές

Κλασικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής

Μια δεύτερη εκδοχή του ξαναχτίστηκε εξ ολοκλήρου από τον Abd al-Mu’min γύρω στο 1158, με τον Ya’qub al-Mansur να ολοκληρώνει πιθανώς την κατασκευή του μιναρέ γύρω στο 1195. Θεωρείται ένα κλασικό και σημαντικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής της μουσουλμανικής δυναστείας και της μαροκινής αρχιτεκτονικής γενικά. Ο πύργος του μιναρέ, ύψους 77 μέτρων, είναι διακοσμημένος με διάφορα γεωμετρικά μοτίβα και καλύπτεται από ένα κωδωνοστάσιο.

Τέλος, το τέμενος φαίνεται να αποτέλεσε έμπνευση για άλλα κτίρια όπως η Giralda της Σεβίλλης και ο Πύργος Hassan του Ραμπάτ, τα οποία χτίστηκαν λίγο αργότερα. Ο μιναρές θεωρείται επίσης σημαντικό ορόσημο και σύμβολο του Μαρακές.

Sports in

Οι Νικς «πάτησαν» τους Σίξερς με συγκλονιστικό Μπράνσον και 3-1 η σειρά (92-97)

Οι Νιου Γιορκ Νικς έχοντας τρομερή μέρα τον Τζέιλεν Μπράνσον υπέταξαν 97-92 του Σίξερς και θέλουν πλέον μία νίκη για την πρόκρισή τους στον 2ο γύρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024