Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Μην πυροβολείτε τους boomers

Γερμανία: Μην πυροβολείτε τους boomers

Πολλά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ηδονιστική ποπ κουλτούρα μας στη σύγχρονη εποχή είναι κληρονομιά των παλαιών.

Η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» αφιερώνει το κεντρικό αφιέρωμά της (στο ένθετο περιοδικό) στη γενιά που αγαπούν να μισούν όλοι στην Ευρώπη και, ειδικότερα, η νεολαία της: τους Boomers. «Πολύ πλούσιοι για τα γούστα των νέων, με λιγοστό ενδιαφέρον για το περιβάλλον».

Κι όμως, γράφει ο καλός γραφιάς Τίλμαν Προύφερ, οι baby boomers έχουν καταφέρει μέσα στα χρόνια όσα θεωρούν σήμερα σωστά οι «επίγονοι». Γι’ αυτό και τους αξίζει μια ερωτική επιστολή χωρίς ενοχές.

Σύμφωνα με το «κατηγορητήριο», η γενιά της δεκαετίας του 1960 ταξιδεύει παντού στον κόσμο, επιλέγει ακριβές κρουαζιέρες, βολτάρει μέσα στις μεγαλουπόλεις με θηριώδη SUV.

Οι εκπρόσωποί της έχουν «κλειδώσει» όλα τα ακριβοπληρωμένα διοικητικά πόστα (ή απλώς μια θέση σε ένα Δ.Σ.), διαθέτουν εξοχικά στο εσωτερικό και το εξωτερικό (για τη Γερμανία η γη του ονείρου είναι πάντα η Τοσκάνη). Αντιθέτως, η νέα γενιά πασχίζει να πληρώσει το ενοίκιο. Μόλις, λοιπόν, πέσει η πρώτη πατερναλιστική συμβουλή η απάντηση έρχεται πληρωμένη και δεν αφήνει πολλά πολλά: «OK, boomer». Ή, σε απλά ελληνικά, «πολλά μας τα πες».

Η υπεράσπιση των boomers, ωστόσο, δεν αφήνει την υπόθεση αμαχητί. Πολλά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ηδονιστική ποπ κουλτούρα μας στη σύγχρονη εποχή είναι κληρονομιά των παλαιών. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι Boomer. Η Κέιτς Μπους το ίδιο.

Και χωρίς εκείνον τον Στιβ Τζομπς η σημερινή νεολαία δεν θα διέθετε συσκευές για να ανεβοκατεβάζει βιντεάκια και τραγούδια. Ακόμη και η τέκνο μουσική διαθέτει τους δικούς της ήρωες από εκείνη την ένδοξη περίοδο – χώρια η πανκ και η ντίσκο (παρεμπιπτόντως, Boomers ήταν και οι Sex Pistols).

Και δεν είναι μόνο αυτές οι «κατακτήσεις». Σε πείσμα πολλών προκαταλήψεων, η περιβαλλοντική ευαισθησία είναι ζήτημα που δεν αφήνει αδιάφορη τη γενιά των παππούδων. Ηδη οι Γερμανοί διαθέτουν μία έρευνα του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ (Fraunhofer), η οποία δείχνει ότι οι άνθρωποι ανάμεσα στα 50 και τα 65 ταξιδεύουν με ιδιωτικές πτήσεις 30% λιγότερο από την ομάδα των 16 – 25.  Και σύμφωνα με την έρευνα «CharityScope» της Κοινωνίας για την Ερευνα Κατανάλωσης  (GfK), η οποία παρακολουθεί και τις τάσεις για δωρεές μεμονωμένων ατόμων, οι baby boomers βρίσκονται στην πρώτη θέση των τακτικών δωρητών αριθμώντας 5 εκατομμύρια άτομα.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024