Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει η αναβολή των εκλογών και ποιες αλλαγές φέρνει στους συσχετισμούς;

ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει η αναβολή των εκλογών και ποιες αλλαγές φέρνει στους συσχετισμούς;

Πώς επηρεάζει η αναβολή της διαδικασίας τους συσχετισμούς για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;

«Πρώτα η κοινωνία, μετά οι εκλογές» αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τους υποψήφιους προέδρους Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα να τοποθετούνται δημοσίως για τη μεταφορά της ημερομηνίας των εκλογών στις 17 και 24 Σεπτεμβρίου.

Έκτοτε, πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου κι έπειτα ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Παππάς μετέβησαν στην Θεσσαλία για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής και να αναδείξουν τα προβλήματα που τους μετέφεραν οι κάτοικοι. 

Με τη σειρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθύνθηκε στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στην Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, όπως και στον Σωκράτη Φάμελλο, ζητώντας να δράσουν συλλογικά ως κόμμα και να έχουν κοινή στράτευση ώστε να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές, ειδικά μέσω της Αλληλεγγύης για Όλους, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη συλλογή και διακομιδή ειδών πρώτης ανάγκης. 

Τι σημαίνει η μεταφορά των εκλογών

Η μεταφορά της εκλογικής διαδικασίας δεν θα μπορούσε παρά να είναι αναπόφευκτη για κάθε δημοκρατικό κόμμα, πολύ περισσότερο για ένα αριστερό κόμμα, την στιγμή που η χώρα βιώνει μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της. Όπως επεσήμανε η Έφη Αχτσιόγλου σε δήλωσή της «τίθεται θέμα επισιτιστικής κρίσης για όλη τη χώρα, υγειονομικής κρίσης για τις πληγείσες περιοχές και δεν μας ανακοινώνεται ο αριθμός των αγνοούμενων». Πράγμα που επεσήμανε και ο Νίκος Παππάς.

Καταρχάς οι υποψήφιοι και η υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, επέλεξαν την πολιτική και κοινωνική δράση στο ευρύ πολιτικό επίπεδο, ξεφεύγοντας από τα στενά εσωκομματικά πλαίσια. Αυτό επί της αρχής δείχνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιεραρχεί τα κοινωνικά προβλήματα πάνω από τα εσωκομματικά, κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.

Ταυτόχρονα, η Αλληλεγγύη για Όλους, δηλαδή η ομάδα εθελοντικής δράσης που υπάγεται στον ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή εφοδίασε με τρόφιμα και νερό τους κατοίκους της Θεσσαλίας, ενώ τώρα προχωρά σε μία πιο μαζική συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. 

Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι και η ουσιαστική αντιπολίτευση. Από την Κουμουνδούρου, αλλά και τους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος, γίνεται σαφές σε σκληρούς τόνους πως η κυβέρνηση «πρέπει να λογοδοτήσει».

Όλα αυτά δείχνουν ότι η μεταφορά των εκλογών έχει ένα αδιαμφισβήτητα πολιτικό και κοινωνικό στίγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι υποψήφιοι και η υποψήφια για την προεδρία, επέλεξαν την πολιτική και κοινωνική δράση στο ευρύ πολιτικό επίπεδο, ξεφεύγοντας από τα στενά εσωκομματικά πλαίσια

Πώς επηρεάζει τους συσχετισμούς

Μέχρι στιγμής, η μάχη για την ηγεσία του κόμματος δεν έγινε… αναίμακτα. Περισσότερο από όλους τους υποψηφίους εξαρχής πυρά δέχτηκε η Έφη Αχτσιόγλου, σεξιστικού χαρακτήρα, αλλά και δολοφονίας… χαρακτήρα. Έπειτα, ομοφοβικές επιθέσεις δέχτηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά από εξωκομματικούς παράγοντες σε αντίθεση με την Έφη Αχτσιόγλου.

Στο πολωμένο αυτό κλίμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κρατά έναν πολύ συντροφικό χαρακτήρα, ενώ ο Νίκος Παππάς σε σημερινή του ανάρτηση ζητά ομοψυχία και να πάψουν τα «περιστατικά εσωτερικών εντάσεων και χτυπημάτων».

Ο επιπλέον χρόνος έως την διεξαγωγή των εκλογών θα είναι πραγματικά κρίσιμος. Η πλευρά Πολάκη – Κασσελάκη έχει προχωρήσει σε μία σειρά επιθέσεων, που ξενίζουν την κομματική βάση. Μάλιστα, ο Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος είναι στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, επιτέθηκε στον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου.

Ως απάντηση, συντάχθηκε μία επιστολή υποστήριξης του Γιάννη Δραγασάκη, υπογεγραμμένη από 99 στελέχη της νεότερης γενιάς του κόμματος, κάτι που προκάλεσε χλεύη από τον Παύλο Πολάκη. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης, στα πρότυπα της αμερικανικής σχολής, δημιούργησε μία φόρμα… εγγραφής εθελοντών στην καμπάνια του, πράγμα πρωτόγνωρο στα χρονικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Χτυπήματα και εντάσεις

Τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα» παίρνουν μορφές εξαιρετικά δημόσιες, σε βαθμό που μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και σε υποψηφίους που εμπλέκονται σε τέτοιους διαπληκτισμούς. 

Ένα πολύ πιθανό σενάριο, είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έχασε την στήριξη του Παύλου Πολάκη, όταν ο δεύτερος στράφηκε στον Στέφανο Κασελάκη, να καταφέρει να συσπειρώσει ξανά κόσμο, αφού και ο ίδιος διατηρεί μία στάση ενωτική. 

Αλώβητος από την εσωκομματική σύγκρουση βγαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εξαρχής δεν ενεπλάκη σε καμία σύγκρουση και διατηρεί τις θέσεις του ακέραιες.

Όσο για την Έφη Αχτσιόγλου, τα «ομαδικά χτυπήματα», στα οποία επιλέγει να μην απαντήσει, φαίνεται πως ενισχύουν το ενωτικό προφίλ που επέδειξε και στο Διαρκές Συνέδριο, ενώ αυξάνουν τη συμπάθεια προς το μέρος της.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024