Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Φορτισμένες» συσκέψεις στο Μαξίμου: Τα δύο σενάρια, το πακέτο στήριξης, οι «διορθώσεις» στην κυβέρνηση

«Φορτισμένες» συσκέψεις στο Μαξίμου: Τα δύο σενάρια, το πακέτο στήριξης, οι «διορθώσεις» στην κυβέρνηση

Ποια είναι τα νεότερα σενάρια για την παρουσία (ή τη… μη παρουσία) του πρωθυπουργού στη διεθνή έκθεση – Σε απευθείας σύνδεση η Ηρώδου Αττικού με το έκτακτο «war room» στη Λάρισα

Διήμερο με μπαράζ – «φορτισμένων» – συσκέψεων στο Μαξίμου για όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα – από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών και την επείγουσα ανάγκη τροφοδοσίας των πληγέντων έως το πακέτο στήριξης με διεκδίκηση και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και τις ενδεχόμενες «διορθώσεις», έστω και σε δεύτερο χρόνο, στο κυβερνητικό σχήμα – διαδέχτηκε τις πρώτες «αυτοψίες» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία.

Εκεί μεταβαίνει εκ νέου ο πρωθυπουργός σε μερικές ώρες, προκειμένου να παρουσιαστεί από τη Λάρισα το πρώτο πλαίσιο στήριξης.

Τα κυβερνητικά στελέχη που θα συνοδεύουν τον Μητσοτάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος, δίνουν άλλωστε μια ιδέα για το περιεχόμενο των επικείμενων ανακοινώσεων: πρώτον, η άμεση κρατική αρωγή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεύτερον πόροι και μέσα προς τους θεσσαλικούς δήμους και την Περιφέρεια.

Πρωτοβουλίες

Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος στο πεδίο ώστε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες. Για το λόγο αυτό η Ηρώδου Αττικού είναι σε απευθείας σύνδεση με το έκτακτο «war room» στη Λάρισα, όπου εξελίσσονται διαδοχικές συσκέψεις υπό τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο. Ταυτόχρονα οι κλειστές συσκέψεις του Μητσοτάκη στο γραφείο του αφορούν σειρά άλλων εκκρεμοτήτων. Ανάμεσά τους και η ΔΕΘ.

Την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ανακοίνωσε στους εξ απορρήτων του την απόφασή του να μεταθέσει την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου στη διεθνή έκθεση (υπό άλλες συνθήκες, η ομιλία θα είχε γίνει χθες 9 Σεπτεμβρίου και η συνέντευξη σήμερα 10 Σεπτεμβρίου), με αποτέλεσμα να οριστεί ένας πρώτος ορίζοντας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Και μάλιστα με βασικό προσανατολισμό να γίνει και ομιλία και συνέντευξη Τύπου. Τα σενάρια ωστόσο πληθαίνουν και η ΔΕΘ εξελίσσεται σε… σπαζοκεφαλιά.

Το ΣΚ στη ΔΕΘ ή… ακύρωση;

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, δύο είναι προσώρας τα επικρατέστερα σενάρια – εφόσον δεν ανατραπούν εκ νέου οι συζητήσεις και προκύψουν νέα δεδομένα. Το ένα είναι να «σπρωχτεί» η παρουσία του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της εβδομάδας, δηλαδή το Σαββατοκύριακο. Οσον αφορά στο φορμάτ της πιθανής επίσκεψης, αυτό είναι υπό επεξεργασία: ο αρχικός σχεδιασμός δείχνει και ομιλία, έστω πιο «μαζεμένη», και συνέντευξη Τύπου και οι νεότερες συζητήσεις δείχνουν ένα από τα δύο, είτε μόνο ομιλία, είτε μόνο συνέντευξη.

Το δεύτερο σενάριο μιλά ακόμα και για ακύρωση της μετάβασης του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με όσα συζητούνται, το περίγραμμα των μέτρων αποκατάστασης θα δοθεί σήμερα και στόχος είναι να έχει εξειδικευτεί ως το τέλος της εβδομάδας από τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του και διεθνή υποχρέωση της χώρας. Το αργότερο την Κυριακή ο ίδιος πρέπει να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη και τη σύνοδο του ΟΗΕ, με προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου το τετ α τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενώ έχουν ήδη κλείσει οι δημοσιογραφικές αποστολές.

Σκέψη για ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ πάντως δεν υπάρχει, όσο και αν θα συντμηθεί το πρόγραμμά του εκεί.

«Όλα και όλοι αξιολογούνται»

Εν αναμονή αποφάσεων για την παρουσία ή τη… μη παρουσία του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη (αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις το αργότερο αύριο, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου) το Μαξίμου εκπέμπει το μήνυμα «όλα και όλοι αξιολογούνται».

Το κλίμα άλλωστε είναι βαρύ τόσο στο Μαξίμου όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Η κριτική από τη γαλάζια βάση αρχίσει να σκληραίνει και ταυτόχρονα να υποχωρεί η προθυμία γαλάζιων να βγαίνουν δημόσια ώστε να στηρίξουν το κυβερνητικό σχήμα.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024