Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Είσαι σίγουρος/η ότι θέλεις να κάνεις σεξ με ρομπότ;

Είσαι σίγουρος/η ότι θέλεις να κάνεις σεξ με ρομπότ;

Το 1979 μια Σουηδή παντρεύτηκε το... Τείχος του Βερολίνου. Το 2016 ένας Αμερικανός ήθελε να παντρευτεί το PC του. Πλέον ο κίνδυνος για την αγάπη και το σεξ με αντικείμενα είναι πιο σοβαρός παρά ποτέ.

«Ο Κουασιμόδο αγαπούσε [τις καμπάνες], τις χάιδευε, τις μιλούσε, τις καταλάβαινε. Από το καγιόνι [μουσικό όργανο] στο καμπαναριό του εγκάρσιου διαδρόμου μέχρι τη μεγάλη καμπάνα πάνω από τη πύλη, όλοι μοιράζονταν την αγάπη του. Ο Κλαύδιος Φρόλο τον είχε κάνει καμπανοκρούστη της Παναγίας των Παρισίων και το να «παντρευτεί» η μεγάλη καμπάνα τον Κουασιμόδο ήταν σαν να δίνεται η Ιουλιέτα στον Ρωμαίο».

Κάπως έτσι έχει σχολιάσει η σεξολόγος Amy Marsh, τον έρωτα του λογοτεχνικού ήρωα του Βίκτωρ Ουγκώ Κουασιμόδου για τις καμπάνες στη Παναγία των Παρισίων. Πρόκειται στη πραγματικότητα για ένα είδος παραφιλίας που χαρακτηρίζεται από σεξουαλική ή ρομαντική έλξη που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα άψυχα αντικείμενα.

Τα άτομα με αυτήν την έλξη μπορεί να έχουν έντονα συναισθήματα αγάπης και αφοσίωσης σε ορισμένα αντικείμενα και η τεχνολογία προσφέρει αδιανόητες ευκαιρίες… για διαστροφή.

Γνωρίστε την Harmony

Πλέον είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς πάνω σε διαφημίσεις ρομπότ τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες σεξ στους ιδιοκτήτες τους. Σε ένα διαφημιστικό βίντεο η αμερικανική εταιρεία Realrobitix, προμόταρε το υπερ ρομπότ Harmony με κόστος από 8.000 έως 10.000 δολάρια.

Κούκλες της εταιρείας Realbotix (INSTAGRAM/Realbotix)

Είναι μια κούκλα σε φυσικό μέγεθος που μπορεί να αναβοσβήνει και να κινεί τα μάτια και το λαιμό της, καθώς και τα χείλη της καθώς μιλάει.

Μιλώντας με σκωτσέζικη προφορά, το μανεκέν λέει, «αν παίξεις σωστά τα χαρτιά σου, θα έχεις λίγη ευχαρίστηση και διασκέδαση».

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Matt McMullen είχε πει για την Harmony το 2020 ότι διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη που της επιτρέπει να αναπτύξει μια σχέση με τον ιδιοκτήτη. «Θα θυμάται πράγματα για εσάς, τις προτιμήσεις σας, τις αντιπάθειές σας και τις εμπειρίες σας», λέει ο McMullen.

«Δεν έχετε σχέση; Δεν έχετε σύντροφο ζωής; Μην ανησυχείτε, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια φίλη ρομπότ για εσάς»

Ο Καταλανός μηχανικός νανοτεχνολογίας Sergi Santos κρατά το κεφάλι της Samantha, μιας κούκλας του σεξ γεμάτη με τεχνητή νοημοσύνη που της παρέχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται σε διαφορετικά σενάρια και λεκτικά ερεθίσματα, στο σπίτι του στο Rubi, βόρεια της Βαρκελώνης. (REUTERS/Albert Gea)

Αμερικανοί ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η διαθεσιμότητα ρομπότ σεξ με τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί αυξανόμενη ψυχολογική και ηθική απειλή για τα άτομα και την κοινωνία.

Λένε ότι η τεχνολογία ξεφεύγει από την εποπτεία επειδή οι υπηρεσίες ντρέπονται να το διερευνήσουν.

Οι επιστήμονες απαιτούν δράση για να αποτραπεί η άναρχη χρήση τέτοιων ρομπότ.

Μιλώντας στη Daily Star ο κλινικός διευθυντής του Marylebone Center for Psychological Therapies, δρ. Δρ Birchard, έχει υποστηρίξει ότι οι κούκλες αυτές εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό με το αλκοόλ για άτομα με προβλήματα κατανάλωσης αλκοόλ.

«Θα ήταν απλώς ένας άλλος τρόπος έκφρασης της σεξουαλικής δραστηριότητας ή του εθισμού», εξήγησε.

«Ο εθισμός στο σεξ είναι ένας τρόπος να αναισθητοποιήσετε τις δύσκολες καταστάσεις… Αυτές περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται στη μοναξιά, την ντροπή, την πλήξη και το άγχος».

Κάντε ότι θέλετε στην Harmony

Μιλώντας στο παρελθόν η Δρ Κριστίν Χέντρεν του Πανεπιστημίου Ντιουκ στο BBC επεσήμανε ότι «το διακύβευμα ήταν μεγάλο».

«Μερικά ρομπότ είναι προγραμματισμένα να διαμαρτύρονται, να δημιουργούν ένα σενάριο βιασμού», είπε.

«Μερικά έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με παιδιά. Ένας προγραμματιστής αυτών στην Ιαπωνία είναι ένας παιδόφιλος που το ομολογεί, ο οποίος λέει ότι αυτή η συσκευή είναι ένα «προφυλακτικό» ενάντια στο να μη πληγώσει ποτέ ένα πραγματικό παιδί.

«Αλλά αυτό εξομαλύνει και δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να ασκήσουν αυτές τις συμπεριφορές που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται απλώς με την εξάλειψή του»

Μια ζωντανή παιδική κούκλα σεξ που κατασχέθηκε από τις βρετανικές Αρχές, αφού ένας Βρετανός καταδικάστηκε για την εισαγωγή της σε μια υπόθεση ορόσημο στη καταπολέμηση μιας νέας μορφής σεξουαλικού εγκλήματος κατά των παιδιών, στη Βρετανία τον Ιούλιο. 31, 2017. (REUTERS)

Προβλέποντας ήδη από το 2012 το φαινόμενο η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Anna Lietti έλεγε με ειρωνεία: «Τι θα συμβεί αν ένα ρομπότ είναι μια ευκαιρία να αλλάξει η συζήτηση σχετικά με τις γυναίκες που αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα; Το να αντιμετωπίζεις μια γυναίκα σαν αντικείμενο είναι προφανώς λάθος. Αλλά τι κακό υπάρχει στο να μεταχειρίζεσαι ένα αντικείμενο σαν γυναίκα; Ποιος ξέρει, οι κακοποιοί σύζυγοι μπορεί ακόμη και να αποζημιωθούν από την ασφάλισή τους (7.000 δολάρια ανά σεξορομπότ είναι ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσό)».

«Αν δεν μπορούμε να επικρίνουμε το γεγονός ότι οι γυναίκες υποβαθμίζονται σε αντικείμενα χωρίς κάποιος να μας κατηγορήσει ότι κάνουμε διακρίσεις εις βάρος των εν λόγω αντικειμένων… Που έχει καταλήξει αυτός ο κόσμος;» λέει η Lietti.

Τα συναισθήματα δεν αναπαράγονται από μηχανές

Σχολιάζοντας τις αμφιλεγόμενες διαφημίσεις των εταιρειών που φτιάχνουν τέτοια ρομπότ, η καθηγήτρια Ηθικής και Πολιτισμού των Ρομπότ και της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο De Montfort στο Λέστερ Kathleen Richardson, θέλει αυτό το είδος μάρκετινγκ να τεθεί εκτός νόμου. «Αυτές οι εταιρείες [μας] λένε, «δεν έχετε σχέση; Δεν έχετε σύντροφο ζωής; Μην ανησυχείτε, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια φίλη ρομπότ για εσάς»».

«Μια σχέση με μια φίλη βασίζεται στην οικειότητα, την προσκόλληση και την αμοιβαιότητα. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μηχανές», είπε.

Η Richardson συμμετέχει σε εκστρατεία που παρακολουθεί την εμφάνιση αυτών των προϊόντων. Η εκστρατεία κατά των σεξουαλικών ρομπότ συνεργάζεται με ειδικούς σε θέματα πολιτικής για τη δημιουργία νομοθεσίας που στοχεύει στην απαγόρευση των ισχυρισμών ότι τα ρομπότ συντροφιάς μπορούν να υποκαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

«Αν κάποιος έχει ένα πρόβλημα με μια σχέση στην πραγματική του ζωή, το αντιμετωπίζει με άλλους ανθρώπους, όχι κανονικοποιώντας την ιδέα ότι μπορείτε να έχετε ένα ρομπότ στη ζωή σας και μπορεί να είναι τόσο καλό όσο ένας άνθρωπος» καταλήγει η Richardson.

Sports in

Συγκλονιστικό βίντεο: Η θρυλική πορεία του Ολυμπιακού έως τους «4» (vid)

Απολαύστε το βίντεο με την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τα ημιτελικά του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024