Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Έξι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας - Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες δυσκολίες

Κακοκαιρία Daniel: Έξι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας – Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες δυσκολίες

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής τοποθετήθηκαν για τις βιβλικές καταστροφές που αφήνει πίσω του ο Daniel.

Ώρες αγωνίας στην Καρδίτσα, που έχει μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη, με έξι κατοίκους να αγνοούνται και 20 άτομα να παραμένουν εγκλωβισμένα στην Αγία Τριάδα, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ακόμη 40 άτομα βρίσκονται σε σπίτια στα Μεγάλα Καλύβια ενώ 4 άτομα στα Καλογριανά.

«Επιχειρησιακά το πολύ δύσκολο πεδίο εντοπίζεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού, ο οποίος έχει πλημμυρίσει και έχει σπάσει το φράγμα στο Προάστιο», υπογράμμισε ο υπουργός στην ενημέρωση από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Πριν από λίγο ξεκίνησαν και οι πρώτες πτήσεις εναέριων μέσων. Ένα Super Puma και 4 Bell του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν στις περιοχές και ακολουθούν ένα Super Puma κι ένα Bell των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Έχουν γίνει 885 απεγκλωβισμοί και διασώσεις»

Ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας: «Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία. Επιχειρησιακά το πολύ δύσκολο πεδίο εντοπίζεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού, που είναι παραπόταμος του Πηνειού, ο οποίος Ληθαίος έχει πλημμυρίσει και έχει σπάσει το φράγμα στο Προάστιο.

Ως εκ τούτου, τα χωριά Προάστιο, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά είναι αποκλεισμένα και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προσέγγισης και απεγκλωβισμού των κατοίκων.

Στην Αγία Τριάδα είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα ενώ αγνοούνται 6 άτομα. Στα Μεγάλα Καλύβια βρίσκονται 40 άτομα σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια.

Στον Παλαμά δεν έχουμε κάποια αναφορά, πέρα από το γεγονός πως το νερό έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Επιχειρησιακά χρησιμοποιούνται σωσίβιες λέμβοι. Συνολικά έχουν γίνει 885 απεγκλωβισμοί και διασώσεις. Τα ενάρια μέσα ξεκίνησαν πριν λίγο με ένα Super Puma και τέσσερα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος. Μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν λόγω των καιρικών συνθηκών».

«Σε ετοιμοτητα επτά ελικόπτερα»

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, δήλωσε: «Όλες οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε επιφυλακή στο πλαίσιο του σχεδίου Ξενοκράτης και επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές. Είναι ήδη στις περιοχές 11 μηχανήματα, πάνω από 25 – 30 λέμβοι και μεταβαίνουν και άλλες. Σε ετοιμοτητα βρίσκονται επτά ελικόπτερα, κλιμάκια έχουν σπεύσει σε σημεία που έχουν πέσει γέφυρες στη Μαγνησία και στο Μουζάκι, ενώ επιχειρούν να συγκρατήσουν και αυτές που καταστρέφονται. Είμαστε δίπλα στους πολίτες από την πρώτη στιγμή και αυτή είναι μια από τις αποστολές μας, να συνδράμουμε την κοινωνία με το σύνολο των δυνάμεών μας».

Γυναίκα με αναπηρικά προβλήματα απεγκλωβίστηκε από την Αγία Τριάδα

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, σημείωσε ότι έχουν γίνει 4.800 κλήσεις στην Πυροσβεστική από πολίτες ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 1.600 αντλήσεις υδάτων και 685 διασώσεις. Οι περιοχές όπου εστιάζονται οι δυνάμεις των πυροσβεστών είναι η Αργολίδα, το Πόρτο Χέλι, η Νέα Επίδαυρος και η Νεάπολη Λακωνίας καθώς και η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και η Λάρισα. «Σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούμε για να προσεγγίσουμε περιοχές με εγκλωβισμένους. Ήδη ξεκίνησε η εναέρια διάσωση καθώς απεγκλωβίστηκε από την Αγία Τριάδα γυναίκα με αναπηρικά προβλήματα. Θα προσεγγίσουμε και τον τελευταίο πολίτη», είπε.

Τέλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος αναφέρθηκε στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ. και τόνισε ότι από πλευράς των αστυνομικών έχουν πραγνατοποιηθεί 105 απεγκλωβισμοί. «Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για όσο χρειαστεί για να παρέχουμε στήριξη στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής», κατέληξε.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024