Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Η στιγμή που καταρρέει σπίτι στην Καρδίτσα

Κακοκαιρία Daniel: Η στιγμή που καταρρέει σπίτι στην Καρδίτσα

Το νερό έχει φτάσει μέχρι τα κεραμίδια, όταν ξαφνικά ένα σύννεφο κόκκινης σκόνης σηκώνεται και το σπίτι αρχίζει να χάνεται από το πλάνο.

Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Καρδίτσα η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη, με τα λασπωμένα νερά να έχουν καλύψει τα πάντα.

Ο Παλαμάς και η Μεταμόρφωση έχουν πλημμυρίσει, με τους κατοίκους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για ώρα. Πολλοί έχουν ανέβει σε στέγες για να σωθούν και απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, καθώς δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα και το νερό στερεύουν.

Οι εικόνες είναι δραματικές και δείχνουν τις περιοχές να έχουν μεταμορφωθεί σε μία απέραντη λίμνη.

Ο όγκος του νερού είναι πρωτοφανής, με αποτέλεσμα σπίτια να καταρρέουν, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο που κατέγραψε κάτοικος με το κινητό του.

Το νερό έχει φτάσει μέχρι τα κεραμίδια, όταν ξαφνικά ένα σύννεφο κόκκινης σκόνης σηκώνεται και το σπίτι, που διακρίνεται στο βάθος, αρχίζει να χάνεται από το πλάνο.

Η στιγμή της κατάρρευσης

«Βοήθεια πνιγόμαστε»

Η κυρία Χαρούλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συγκλονίζει κάνοντας λόγο για «ανθρώπους που έχουν πνιγεί» στον Παλαμά.

«Δεν χτύπησε το 112. Έχουν καταπλακωθεί άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Καλώ σε βοήθεια. Έχουν σωθεί άνθρωποι από τα γύρω σπίτια και έχουν έρθει σε εμένα. Έχουν πεθάνει, έχουν πνιγεί άνθρωποι. Ακριβώς στο απέναντι σπίτι από το δικό μου, ήταν πλινθόκτιστο κι έχει καταρρεύσει. Εκεί ζούσε ένας άνθρωπος. Δεν μπόρεσα να τον βοηθήσω. Δεν μπορώ να πάω να τον βρω», λέει χαρακτηριστικά.

Ό,τι νερά υπήρχαν ψηλά κατεβαίνουν στο χωριό και όπως λέει η κυρία Χαρούλα «κάθε δέκα λεπτά ακούς ένα σπίτι να γκρεμίζεται. Υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι. Μας είπαν ότι θα στείλουν βάρκα σε 2 ώρες. Βλέπουμε μόνο νερά, σαν να είναι απέραντη θάλασσα».

Απεγκλωβίζουν ηλικιωμένους με εκσκαφείς

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας αυτήν την ώρα ενισχύεται το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας.

Στον Παλαμά Καρδίτσας που έχει βυθιστεί κάτω από τα λασπόνερα, ο στρατός ξεκίνησε τους απεγκλωβισμούς, χρησιμοποιώντας ακόμη και εκσκαφείς για τη μεταφορά των ανθρώπων, όπως φαίνεται στις συγκλονιστικές εικόνες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Εικόνα από ΓΕΕΘΑ

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην Καρδίτσα αποτελεί το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κάτοικοι απεγκλωβίζονται από τα παράθυρα, καθώς η στάθμη του νερού είναι τόσο υψηλή που έχει υπερκαλύψει τις εισόδους των σπιτιών. Ο στρατός, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας επιχειρεί με τέσσερις φορτωτές γαιών – εκσκαφείς τάφρων, οκτώ φορτωτές γαιών, δύο προωθητές γαιών, επτά λέμβους, οχήματα γενικής χρήσης καθώς και ένα λεωφορείο.

Απεγκλωβισμός στο χωριό Βλοχό Καρδίτσας

«Έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαρθακογιάννη, έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα, από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας, 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ανθρώπων.

«Το φαινόμενο είναι ένα από τα πιο δύσκολα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πολιτική Προστασία και όλες οι υπηρεσίες της, οι οποίες παραμένουν διαρκώς σε επιφυλακή», εξήγησε νωρίτερα ο κ. Βαρθακογιάννης κατά την ενημέρωση για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές.

«Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Τρίτη στις 7:00 το πρωί έως τώρα έχει λάβει 4.870 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία. Σε κάθε περίπτωση, οι πυροσβέστες με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της ΕΜΑΚ αλλά και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και ο στρατός, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί», είπε.

Και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 1.600 περιπτώσεις»,

«Κλιμάκια με ερπυστριοφόρα, βάρκες, hummer και μηχανήματα έργου του στρατού με πεζοπόρα τμήματα «Ξενοκράτης» και «Δευκαλίων», δυσκολεύονται να επιχειρήσουν γιατί η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία υπερβαίνει τα 2 μέτρα. Σχετικά με τις λέμβους που έχουν διατεθεί, οι επιχειρήσεις γίνονται με μεγάλη προσοχή γιατί όπου χρησιμοποιούνται μηχανές, τα φερτά υλικά δυσκολεύουν την κίνησή τους και σε άλλες περιπτώσεις η ορμή των νερών δεν επιτρέπει την προσέγγιση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Και κατέληξε: «Η κεραυνική δραστηριότητα δεν επιτρέπει την είσοδο των εναέριων μέσων στις πλημμυρισμένες περιοχές και ειδικά στην ανατολική Θεσσαλία, τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι αργά το απόγευμα. Παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024