Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: «Έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις - Στην Ανατολική Θεσσαλία επιμένουν τα φαινόμενα»

Κακοκαιρία Daniel: «Έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις – Στην Ανατολική Θεσσαλία επιμένουν τα φαινόμενα»

«Οι δυνάμεις δυσκολεύονται να επιχειρήσουν γιατί η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία υπερβαίνει τα 2 μέτρα», τονίζει η Πυροσβεστική.

Η κακοκαιρία Daniel «σφυροκοπά» τη χώρα για τρίτο 24ωρο, με τους κατοίκους του Βόλου, του Πηλίου, της Λάρισας και της Καρδίτσας να ζουν δραματικές ώρες.

Η στάθμη του νερού λόγω της έντονης βροχόπτωσης έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε κάτοικοι σε πολλές περιοχές έχουν ανέβει πάνω στις στέγες των σπιτιών τους ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια ενώ έχουν παραμείνει για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαρθακογιάννη, έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα, από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας, 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ανθρώπων.

Σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα η κατάσταση

«Το φαινόμενο είναι ένα από τα πιο δύσκολα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πολιτική Προστασία και όλες οι υπηρεσίες της, οι οποίες παραμένουν διαρκώς σε επιφυλακή», εξήγησε ο κ. Βαρθακογιάννης κατά την ενημέρωση για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές.

Τραγική η κατάσταση στην Καρδίτσα

Αναλυτικά η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

«Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Τρίτη στις 7:00 το πρωί έως τώρα έχει λάβει 4.870 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία. Σε κάθε περίπτωση, οι πυροσβέστες με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της ΕΜΑΚ αλλά και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και ο στρατός, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί,.

Μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 1.600 περιπτώσεις.

Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας. Πυροσβέστες, στρατός, αστυνομικοί, λιμενικοί επιχειρούν με αυταπάρνηση εφαρμόζοντας το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Δαρδανός 2», στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης» για την αντιμετώπιση της σπάνιας για τα ελληνικά δεδομένα αυτής κατάστασης.

Κλιμάκια με ερπυστριοφόρα, βάρκες, hummer και μηχανήματα έργου του στρατού με πεζοπόρα τμήματα «Ξενοκράτης» και «Δευκαλίων», δυσκολεύονται να επιχειρήσουν γιατί η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία υπερβαίνει τα 2 μέτρα. Σχετικά με τις λέμβους που έχουν διατεθεί, οι επιχειρήσεις γίνονται με μεγάλη προσοχή γιατί όπου χρησιμοποιούνται μηχανές, τα φερτά υλικά δυσκολεύουν την κίνησή τους και σε άλλες περιπτώσεις η ορμή των νερών δεν επιτρέπει την προσέγγιση.

Η κεραυνική δραστηριότητα δεν επιτρέπει την είσοδο των εναέριων μέσων στις πλημμυρισμένες περιοχές και ειδικά στην ανατολική Θεσσαλία, τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι αργά το απόγευμα. Παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024