Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Νέοι περιορισμοί για έξοδο των ξένων τραπεζών από τη χώρα

Ρωσία: Νέοι περιορισμοί για έξοδο των ξένων τραπεζών από τη χώρα

Η Ρωσία έχει επιβάλει τιμωρητικά μέτρα σε εταιρείες που εξέρχονται από τη ρωσική αγορά.

Νέους ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς επιβάλλει η Μόσχα στις ξένες τράπεζες προκειμένου να τους επιτρέψει να εγκαταλείψουν τη χώρα: μετά το αυξημένο κόστος για τη διάλυση των εταιρειών, αλλά και την αναγκαία υπογραφή του ίδιου του Πούτιν, πλέον απαιτεί από αυτές να αποδεσμεύσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εάν θέλουν να βγουν από την αγορά.

«Δηλώσαμε τη θέση μας και αυτή παραμένει – θα είμαστε σκληροί στο να αφήσουμε ξένες τράπεζες να φύγουν, θα εξαρτηθεί από την απόφαση να ξεπαγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αλεξέι Μοϊσέεφ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.

Τα δυτικά έθνη και οι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό ως μέρος των κυρώσεων τους στη Ρωσία , μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν από δυτικές τράπεζες .

Τιμωρητικά μέτρα

Τα σχόλια του Μοϊσέεφ έρχονται καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει να επιβάλλει αυξανόμενα τιμωρητικά μέτρα σε εταιρείες που προσπαθούν να βγουν από τη ρωσική αγορά.

Παρά το γεγονός ότι 1.000 εταιρείες ανακοίνωσαν ότι περικόπτουν οικειοθελώς τις δραστηριότητές τους μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, μόλις 535 ξένες εταιρείες το έχουν καταφέρει η καταγραφή στοιχείων από το Πανεπιστήμιο Yale που ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 3 Σεπτεμβρίου.

Αλλά δεν είναι λόγω έλλειψης προσπάθειας: Πάνω από 2.000 εταιρείες ζητούσαν έγκριση για έξοδο από τη ρωσική αγορά, αλλά η πρόοδος είναι αργή λόγω των εμποδίων αλλά και υλικοτεχνικών καθυστερήσεων.

Η Μόσχα χρεώνει επίσης τις εταιρείες με ένα τέλος εξόδου τουλάχιστον 10% της αξίας πώλησης της τοπικής επιχείρησης. Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί από πωλητές από «μη φιλικές χώρες» να δωρίσουν τουλάχιστον το 10% των εσόδων από την πώληση στον ρωσικό προϋπολογισμό από τον Μάρτιο του 2023 .

Η αυστριακή Raiffeisen Bank — η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Ρωσία και εργάζεται για την πώληση ή την απόσχιση της τοπικής της επιχείρησης — ανέφερε σε στην εξαμηνιαία έκθεσή της που κυκλοφόρησε την 1η Αυγούστου, ότι «οι τοπικοί και διεθνείς νόμοι και κανονισμοί που διέπουν την πώληση επιχειρήσεων στη Ρωσία υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές».

Ο Μοϊσέεφ είπε στο φόρουμ ότι μια ξένη τράπεζα έκανε αίτηση να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία, ανέφερε το Reuters. Δεν κατονόμασε την τράπεζα, αλλά πρόσθεσε ότι η Raiffeisen δεν είχε υποβάλει τέτοια αίτηση.

Η κινεζική επέλαση

Ενώ οι δυτικές τράπεζες έχουν μειώσει ή εργάζονται για να μειώσουν την έκθεσή τους στη ρωσική αγορά, οι κινεζικές τράπεζες προσπαθούν να γεμίσουν το κενό.

Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου διαπίστωσε ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Κίνας – η Τράπεζα της Κίνας, η Industrial & Commercial Bank of China, η China Construction Bank και η Agricultural Bank of China – είχαν υπερτετραπλασιάσει τον δανεισμό τους στη Ρωσία μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Μαρτίου 2023, όπως έγραψαν τη Δευτέρα οι Financial Times.

Οι τέσσερις μεγάλες κινεζικές τράπεζες είχαν συνολική έκθεση 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας στις αρχές Φεβρουαρίου 2022. Αυτό εκτινάχθηκε σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου 2023, ανέφεραν οι FT.

Οι κινήσεις των κινεζικών τραπεζών αποτελούν μέρος της στροφής της Ρωσίας να υιοθετήσει το ρενμίνμπι και όχι το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα.

«Τα δάνεια των κινεζικών τραπεζών σε ρωσικές τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον περιπτώσεις που το γιουάν αντικαθιστά τα δολάρια και τα ευρώ, δείχνουν ότι οι κυρώσεις κάνουν τη δουλειά τους», σχολίασε ο Andrii Onopriienko, αναπληρωτής διευθυντής ανάπτυξης στο Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, ο οποίος συγκέντρωσε τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τους FT, η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών renminbi υπογραμμίζει την οικονομική στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα, καθώς το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε το ρεκόρ των 185 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024