Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χανιά: Πώς εξελίχθηκε η δακοκτονία – Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Χανιά: Πώς εξελίχθηκε η δακοκτονία – Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Η πορεία του προγράμματος δακοκτονίας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χανίων

Ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός για το δάκο της ελιάς ολοκληρώθηκε στην συντριπτική πλειονότητα των ελαιοκομικών περιοχών της Π.Ε Χανίων πριν την μακρά περίοδο υψηλών θερμοκρασιών στο τέλος Ιουλίου.

Κατά την διάρκεια του καύσωνα δεν πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν αφενός δεν ήταν οι συνιστώμενες για την διενέργεια τους και αφετέρου ήταν από μόνες τους δυσμενέστατες για την ανάπτυξη και δραστηριότητα του εντόμου.

Όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χανίων, μετά τον καύσωνα και κατά την διάρκεια του Αυγούστου ολοκληρώθηκε, σχεδόν στο σύνολο των περιοχών και ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός. Ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός ξεκίνησε την εβδομάδα που διανύουμε σε ορισμένες περιοχές, κυρίως ορεινές, όπου οι δακοσυλλήψεις είναι υψηλότερες.

Γενικά, οι δακοσυλλήψεις στο δίκτυο παγίδων είναι χαμηλές εκτός από ορισμένες ορεινές κυρίως περιοχές όπου όπως αναφέρθηκε παραπάνω ήδη πραγματοποιείται ή θα πραγματοποιηθεί άμεσα, ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός.

Οι δειγματοληψίες καρπού

Επίσης οι δειγματοληψίες καρπού που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο ελαιόκαρπος είναι σε γενικές γραμμές καθαρός από προσβολές, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά την διάρκεια του καύσωνα καθώς και η παρατεταμένη διάρκεια του είχαν ως αποτέλεσμα την υψηλή θνησιμότητα των σταδίων του δάκου που είναι ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες (αυγό και πρώτα προνυμφικά στάδια). Μικρός, για την εποχή, αριθμός προσβολών έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες ορεινές περιοχές.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Π.Ε. Χανίων ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των δακοσυλλήψεων και των δειγματοληψιών καρπού. Ο κύριος στόχος της υπηρεσίας είναι να μην επιτραπεί στους πληθυσμούς του δάκου να αυξηθούν αλλά και να μην σπαταληθούν οι πολύτιμοι για την φθινοπωρινή περίοδο πόροι του προγράμματος.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024