Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος: Προσωπική σας ευθύνη οι πυρκαγιές - Εκθέσατε τη χώρα κ. Μητσοτάκη

Φάμελλος: Προσωπική σας ευθύνη οι πυρκαγιές – Εκθέσατε τη χώρα κ. Μητσοτάκη

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και τους Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Βουλής.

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση των πυρκαγιών και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Η αξία της ανθρώπινης ζωής αδιαπραγμάτευτη», είπε και πρόσθεσε ότι για 13η μέρα καίγεται ο Εβρος και «είναι επί της πρωθυπουργίας κ. Μητσοτάκη καθώς κινδυνεύει ο τελευταίος πυρήνας του δάσος του Δαδιάς».

«Οι δεσμεύσεις σας δεν έγιναν πράξη» είπε και πρόσθεσε τα ίδια είχαμε ακούσει και πέρυσι: Αφήσατε τη χώρα ανέτοιμη και αθωράκιστη. Εσείς έχετε την ευθύνη. Δεν περιμένουμε ένα ρεπορτάζ για το τι συνέβη. Δεν είναι επιτυχία ότι αδειάσατε ένα νοσοκομείο και ότι απομακρύνατε τα αεροπλάνα από τη Νέα Αγχίαλο.

«Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη. Δεν υπάρχει χρόνος για συγγνώμες. Οι νέες εξαγγελίες δεν είναι αξιόπιστες. Τα έχετε ξαναπεί. Τώρα αυτό κάνει κακό στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά:

Δεν υπάρχει αίσθημα ασφάλειας όταν 100 ακροδεξιοί χούλιγκαν μπαίνουν στη χώρα, ούτε από τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού λόγω του βυτιοφόρου. Προφανώς και συμφωνούμε ότι υπάρχει κλιματική κρίση.Τη μια φταίνε οι εμπρησμοί, την άλλη ο αέρας, ενώ τώρα βλέπουμε και σενάρια συνωμοσίας. Η ευθύνη είναι δική σας και δεν είστε νέα κυβέρνηση. Κυβερνάτε 4 χρόνια. Τώρα μιλάτε για αναγκαίο εκσυγχρονισμό. Από ποιον παραλάβατε; Δεν ήσασταν εσείς κυβέρνηση. Στερείτε από τη χώρα σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Στερείτε την πρόοδο. Θέλουμε αναβάθμιση των εργαλείων της Πολιτείας. Θέλουμε και συνέχιση της Πολιτείας. Παραλάβατε δασική πολιτική και την παγώσατε. Τα σταματήσατε το 2019. Είναι δημοσιευμένα αυτά. Εμείς φροντίσαμε, παρά τις μνημονιακές συνθήκες, να θωρακίσουμε τη χώρα.

Όσον αφορά την επίκληση της κλιματικής αλλαγής είπε: «Μην αναζητείται άλλοθι στην ένταση των φαινομένων, την κλιματική κρίση, στους εμπρησμούς από αμέλεια ή από πρόθεση, που πάντα συνέβαιναν στη χώρα, σε ελλείψεις της Αυτοδιοίκησης όπου οφείλετε να παρέχετε κονδύλια και να ελέγχετε και σε σενάρια συνωμοσίας. Η ευθύνη είναι δική σας, ιδίως γιατί δεν είστε μια καινούργια κυβέρνηση. Κυβερνάτε τέσσερα χρόνια τώρα, και έχετε ήδη επικαλεστεί αντίστοιχες δικαιολογίες το 2021 σε αντίστοιχη καταστροφή 1,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Τα αποτελέσματα της επαναλαμβανόμενης διάψευσής σας τα βλέπουμε. Απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ρεκόρ καμένων εκτάσεων , τριπλάσια από το μέσο όρο 15ετίας. Ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον. Βασικές και κρίσιμες δομές της χώρας απειλήθηκαν από την φωτιά».

Απαντώντας στα επιχειρήματα της κυβέρνησης είπε: «Να ξεκαθαρίσουμε κάτι κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι επιτυχία σας ότι κατάφερε να απειληθεί από τη φωτιά και εκκενωθεί και μάλιστα την 3η ημέρα της πυρκαγιάς το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας. Επιτυχία γιατρών και υγειονομικών είναι, δική σας όχι. Γιατί ο ακριτικός Έβρος αντί για πυλώνας ασφάλειας και προόδου, αντί για συγκοινωνιακός και ενεργειακός κόμβος, αντί για πύλη της Ευρώπης, όπως είχατε υποκριτικά υποσχεθεί, γίνεται συνώνυμο της καταστροφής, της ανασφάλειας και της αγωνίας. Τώρα οι Εβρίτες ζουν τις επιπτώσεις των λόγων της υποψηφιότητάς σας και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους εκμετάλλευσης από τη ΝΔ. Κι εσείς δεν έχετε πάει ακόμα εκεί που καίει η μεγαλύτερη πυρκαγιά της 20ετίας στην Ευρώπη. Εμείς πήγαμε και είδαμε απόγνωση, θυμό, ανασφάλεια, καμένες παραγωγικές μονάδες, σχολεία».

Η καταστροφή στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας είναι ανυπολόγιστη, είπε ο κ. Φάμελλος και επικαλέστηκε τα στοιχεία που προκύπτουν έως τώρα και σύμφωνα με τον Copernicus & EEFIS έχουν καταγραφεί 1,6 εκατομμύρια στρέμματα καμένων εκτάσεων. Ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Φτάσατε στο σημείο να αμφισβητήσετε την επιστήμη και τα στοιχεία που δημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με δηλώσεις του ΥΠΕΝ και της κυρίας Βούλτεψη. Γιατί άραγε; Γιατί έδειχναν ότι με το 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων. Συντασσόμαστε με κάθε λέξη από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο (28.8.2023) Αθηνών και επαναλαμβάνουμε ότι είναι υποχρέωση της Επιστήμης να ενημερώνει την Κοινωνία. Εσάς όμως σας ενοχλεί η αλήθεια! Γιατί σας εκθέτει!».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Όταν λέγατε στην επίσκεψή σας στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής τον Ιούλιο ότι έχουμε επάρκεια πυροσβεστικών μέσων γνωρίζατε την αλήθεια, ότι δεν είναι επαρκή τα μέσα ή όχι; Όποια κι αν είναι η απάντηση είστε επικίνδυνος».

Sports in

Έξαλλη η σύντροφος του Λορέντζο Μπράουν με τη διαιτησία

Έξω φρενών η σύντροφος του Λορέντζο Μπράουν, Χέιλ Καλχούν, με την διαιτησία. Εξαπέλυσε βολές κατά της EuroLeague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024