Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σχέδιο προετοιμασίας σε περίπτωση ισχυρής δόνησης - Τι εκτιμούν οι ειδικοί για το ρήγμα κάτω από τη πόλη

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σχέδιο προετοιμασίας σε περίπτωση ισχυρής δόνησης – Τι εκτιμούν οι ειδικοί για το ρήγμα κάτω από τη πόλη

Η Κωνσταντινούπολη έχει πληθυσμό 20 εκατομμυρίων και οι αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού

Η σεισμικότητα της περιοχής της Κωνσταντινούπολης ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς τα ρήγματα που υπάρχουν εκεί έχουν δώσει ισχυρούς σεισμούς που μπορεί να αποβούν καταστροφική για μια μεγαλούπολη 20 περίπου εκατομμυρίων.

Την Τρίτη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Τουρκίας, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου παρουσίασε ένα σχέδιο για το πώς η Κωνσταντινούπολη θα αντιμετωπίσει έναν δυνατό σεισμό.

Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός στην περιοχή έγινε στις 17 Αυγούστου 1999 με περίπου 17.000 νεκρούς και πάνω από 23.000 τραυματίες.

«Αυτός ο σεισμός έγινε στο βόρειο τμήμα της Ανατολίας και εντοπίστηκε στο ανατολικό κομμάτι της θάλασσας του Μαρμαρά. Υπάρχει ένα ρήγμα όμως που περνάει ακριβώς νότια της Κωνσταντινούπολης, κάτω από μια μεγαλούπολη το οποίο είναι δεν έχει δώσει σεισμούς εδώ και πάρα πολύ καιρό», είπε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.

Αν πάρουμε τη θάλασσα του Μαρμαρά δηλαδή, μπορούμε να τη χωρίσουμε στα τρία.

Το ανατολικό τμήμα έδωσε το 1999, το δυτικό τμήμα που είναι προς το Αιγαίο, έχει δώσει ένα μεγάλο σεισμό το 1912, αλλά δεν είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή. Το κεντρικό σημείο όμως που είναι σε ύπνωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι αυτό που προκαλεί τις ανησυχίες. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για πιθανό σεισμό άνω των 7 βαθμών».

Απομάκρυνση των βιομηχανιών

Η εκτίμηση των ειδικών δεν συνιστά σε καμία περίπτωση πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον, ωστόσο κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες αρχίζουν να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε περιλαμβάνεται η μεταφορά τον βιομηχανιών στην κεντρική Τουρκία στο Ικόνιο ή στην Καισάρεια που είναι οι πιο ασφαλείς περιοχές.

Υπάρχει ακόμη ένα σχέδιο να ενισχυθούν οι ανισόπεδοι κόμβοι. Αυτή τη στιγμή, ενισχύονται οι τρεις γέφυρες του Βοσπόρου. Δίνεται προτεραιότητα, σε περίπτωση σεισμού, να μείνουν οι τρεις – τέσσερις πολύ βασικές οδικές αρτηρίες της Κωνσταντινούπολης. «Τρέχει και αυτό το σχέδιο της ανοικοδόμησης των κτιρίων».

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024