Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα αυτονομίας από το ΠΑΣΟΚ ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών

Μήνυμα αυτονομίας από το ΠΑΣΟΚ ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι η «κύρια αντιπολίτευση» στη ΝΔ.

Η 3η Σεπτέμβρη λειτουργεί για το ΠΑΣΟΚ (και) φέτος σαν πολιτική αφετηρία: στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα την Κυριακή στο Ζάππειο, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει την στρατηγική του κόμματός του για την νέα πολιτική σεζόν που ξεκινάει, περιγράφοντας τα βήματα -πρώτα μια καλή επίδοση στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου (ή τουλάχιστον μια που να αντικατοπτρίζει την εκλογική άνοδο σε εθνικό επίπεδο) και έπειτα, στην λήξη του εκλογικού κύκλου, ένα ποσοστό στις ευρωεκλογές του 2024 που να αποδεικνύει πως οι συσχετισμοί στην αντιπολίτευση έχουν πια αλλάξει.

Το μήνυμα είναι ένα: το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι η «κύρια αντιπολίτευση» στη ΝΔ. Σημάδια αυτής της απόφασης φάνηκαν με τις πυρκαγιές, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επισκέπτεται την Αλεξανδρούπολη, και κλιμάκια του κόμματος να δίνουν διαρκώς το παρών στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

Μήνυμα αυτονομίας

Το μήνυμα της αυτονομίας έρχεται από την στάση που τηρήθηκε από την Χαριλάου Τρικούπη όχι όσον αφορά τους δήμους, όπου απέφυγε να δώσει χρίσματα, αλλά όσον αφορά τις περιφέρειες: εκεί το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο παρείχε επίσημες στηρίξεις (ανά περιπτώσεις, πρώτο από τους αντιπάλους του για το ίδιο πρόσωπο), αλλά έστειλε μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) αυστηρό μήνυμα σε όσα στελέχη του κόμματος, μέλη οργάνων ή υποψήφιους πρώην βουλευτές δεχτούν να συμμετάσχουν σε αντίπαλα ψηφοδέλτια -θέτουν, επί της ουσίας, εαυτούς εκτός κόμματος.

Αυτή η επιλογή έρχεται προληπτικά, αλλά και ως αντίδραση φαινομένων που προέκυψαν ειδικά στις περιοχές που το κόμμα καθυστέρησε να ανακοινώσει τον συνδυασμό που στηρίζει.

Σε επίπεδο δήμων, μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί στον Χάρη Δούκα, τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος λαμβάνει βοήθεια από το οργανωτικό του κόμματος, που έχει αναλάβει την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του -ως τεχνοκράτης, ο Δούκας έχει να διανύσει σε μικρό χρόνο χιλιόμετρα αναγνωρισιμότητας. Αυτό ωστόσο δεν ενοχλεί την Χαριλάου Τρικούπη, που βλέπει στην υποψηφιότητά του ένα πρότυπο προοδευτικής πολιτικής που ταιριάζει σε αυτή τη φάση στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό, ενδεικτικά, το τραπέζι της συζήτησης που θα γίνει πριν την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη θα αφορά τις βιώσιμες πόλεις και το περιβάλλον -τα οποία αποτελούν κύρια σημεία της ατζέντας Δούκα για τον δήμο της Αθήνας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει, στην επέτειο της ίδρυσής του, να χάσει την φεστιβαλική κληρονομιά της περσινής εκδήλωσης. Και παρότι δεν θα υπάρξουν φέτος γήπεδα πινγκ πονγκ και μπάσκετ, στόχος είναι μετά την ομιλία Ανδρουλάκη να υπάρξει συναυλία. Μια σκέψη που συζητήθηκε το προηγούμενο διάστημα ήταν να η μουσική θεματική να παραπέμπει στην δεκαετία του ’80, που ως κόνσεπτ συμβαδίζει με την ποπ διάσταση που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια -και η οποία θεωρείται πως βοήθησε και εκλογικά.

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024