Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στην κυβέρνηση για τις φωτιές - Για «κατόπιν εορτής» Πολιτική Προστασία, μιλούν τα κόμματα

Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στην κυβέρνηση για τις φωτιές – Για «κατόπιν εορτής» Πολιτική Προστασία, μιλούν τα κόμματα

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας που επλήγησαν από τις μεγάλες φωτιές

Με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές να έχει πλέον προσδιοριστεί για την Πέμπτη, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της, ενώ τα κόμματα συνεχίζουν τις επιθέσεις κατηγορώντας το Μαξίμου, όχι μόνο για «ανικανότητα», αλλά και για «αδιαφορία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 29 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη με θέμα την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε εξαγγελίες στο πεδίο της αναδιοργάνωσης των μηχανισμών πρόληψης και δασοπροστασίας, αλλά και των υπηρεσιών στους τομείς της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μεταξύ των παρεμβάσεων, περιλαμβάνεται η ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και η επικαιροποίηση του σχεδίου «Αιγίς», το οποίο εκπονήθηκε έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.

Επίσης, θα γίνει ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, σχεδιάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών για τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

«Κατόπιν εορτής» οι αλλαγές στην Πολιτική Προστασία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, ό,τι και να ανακοινώσει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση, υποστηρίζουν πως είναι αργά, μετά από τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η χώρα εξαιτίας των πυρκαγιών, για την πρόληψη των οποίων, όπως σημειώνουν, η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τίποτα.

Για αδιαφορία, ουσιαστικά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έδωσε προτεραιότητα στις πυρκαγιές για τέσσερα χρόνια».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετρά ήδη τέσσερα χρόνια θητείας, και αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ανέτοιμη και ανεπαρκής σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, παρά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το αντίθετο», σημείωσε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε πως «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την κυβέρνηση. Ούτε χρόνος για νέες υποσχέσεις», σημειώνοντας πως «εδώ και τέσσερα χρόνια, υπήρξε χρόνος για την κυβέρνηση για άλλες πολιτικές επιλογές, όπως για τα 3 δισ. ευρώ κέρδη στα διυλιστήρια και για την αισχροκέρδεια στην αγορά. Αλλά δεν υπήρξε χρόνος και προτεραιότητα για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία» και τονίζοντας πως «απολογιστικά, η κυβέρνηση ήταν απόλυτα ανεπαρκής».

ΣΥΡΙΖΑ: Με επιθέσεις στους επιστήμονες προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της

Την ίδια στιγμή, έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις της υφυπουργού Μετανάστευσης, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία έκανε λόγο για «προπαγάνδα των αριθμών» αναφερόμενη στα στοιχεία που αναρτήθηκαν από το Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τα οποία με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές, σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων.

Μάλιστα, υπήρξε απάντηση στα λεγόμενα Βούλτεψη και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Ο Έβρος καίγεται για δέκατη ημέρα με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κρύψει τις ευθύνες της, ακόμη και με επιθέσεις στους επιστημονικούς φορείς της χώρας», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εμπλοκή των επιστημόνων. Ωστόσο, στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να τους ακούσει, επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης μαζί τους», σημείωσε η Κουμουνδούρου.

ΠΑΣΟΚ: Ανίκανη η κυβέρνηση να διαχειριστεί τις πυρκαγιές

«Είμαστε θεατές του ελλείμματος ικανότητας της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσεις όπως οι πυρκαγιές», δήλωσε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης να κινδυνεύει. Δεν μπορεί κομβικές στρατιωτικές βάσεις να τίθενται σε κίνδυνο. Δεν μπορεί να χάνονται ανθρώπινες ζωές και να μη μιλάμε για το πώς πραγματικά θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

Και υπογράμμισε πως γίνεται «κατόπιν εορτής η συζήτηση για την Πολιτική Προστασία», αναφέροντας πως το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, «που συστάθηκε μετά βαΐων και κλάδων πριν δύο χρόνια, με έναν υπουργό ‘μεταγραφή εξωτερικού’ (σ.σ. Στυλιανίδης), φαίνεται ότι εκ τους αποτελέσματος δεν λειτούργησε σωστά».

«Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει αποφάσεις, να ετοιμάζει οργανογράμματα, να έχει επιχειρησιακά σχέδια. Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να λειτουργεί καλά στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο κ. Γλαβίνας.

ΚΚΕ: Διαχρονικό πολιτικό έγκλημα η απουσία αντιπυρικού σχεδιασμού

Από τη δική του πλευρά – και όχι μόνον – το ΚΚΕ εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός «θα προσπαθήσει να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του μέσα από φθηνές δικαιολογίες και χιλιοειπωμένες εξαγγελίες», με την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές, «όπως και τον Αύγουστο του 2021, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές σε Βόρεια Εύβοια και Πάρνηθα».

«Δύο χρόνια μετά, με την κατάσταση να είναι ακόμη χειρότερη και τις καταστροφές ακόμα μεγαλύτερες, επιβεβαιώνεται ότι η απουσία ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού με επίκεντρο την πρόληψη, συνιστά ένα συνειδητό και διαχρονικό πολιτικό έγκλημα», τονίζει ο Περισσός.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024