Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
MeToo: To μη συναινετικό φιλί του Μουντιάλ γεννά νέο κίνημα στο ισπανικό ποδόσφαιρο

MeToo: To μη συναινετικό φιλί του Μουντιάλ γεννά νέο κίνημα στο ισπανικό ποδόσφαιρο

Η Jenni Hermoso δέχεται χειροκροτήματα στον αγώνα της Μαδρίτης καθώς το hashtag #SeAcabo αγκαλιάζεται στα social media μετά το σκάνδαλο με το φιλί του Ρουμπιάλες.

Όταν έφτασε στην κερκίδα η Jenni Hermoso, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και την χειροκρότησαν. Στον ίδιο αγωνιστικό χώρο, η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Μίλαν αγωνίστηκαν για τον τελικό του Μουντιάλ Γυναικών, αλλά το μήνυμα –χαραγμένο σε αφίσες, προσωρινά τατουάζ και ένα πανό μήκους μέτρων που άνοιξαν οι παίκτες– ήταν ομόφωνο στο γήπεδο της Μαδρίτης το βράδυ του Σαββάτου: «Jenni Hermoso, είμαστε μαζί σου».

Ήταν μια αιχμή για το πώς τα ταραχώδη γεγονότα της περασμένης εβδομάδας μετά την εκθαμβωτική νίκη της La Roja στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν υπερτροφοδοτήσει τη μακροχρόνια μάχη για την ισότητα στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Καθώς το hashtag #SeAcabó , που σημαίνει «τελείωσε», αγκαλιάστηκε από τη Σεβίλλη στο Santander, ήταν ξεκάθαρο ότι η στιγμή του #MeToo στο ισπανικό ποδόσφαιρο είχε φτάσει.

Μετά από χρόνια πιέσεων για αλλαγή, οι παίκτες της Ισπανίας ήταν πρόθυμοι να αδράξουν τη στιγμή. «Γιαγιά, πες μου πώς κέρδισε η ομάδα σου το Παγκόσμιο Κύπελλο», έγραφε μια εικόνα που δημοσιεύτηκε στα social media από την Misa Rodríguez της La Roja την Παρασκευή. Η γιαγιά απαντά: «Δεν πήραμε μόνο το Μουντιάλ, μικρέ. Κερδίσαμε πολλά περισσότερα».

Τα περί «ψευδοφεμινισμού» του Ρουμπιάλες

Ώρες νωρίτερα, ο Λουίς Ρουμπιάλες, ο μαχόμενος επικεφαλής της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, είχε επικρίνει τον «ψευδοφεμινισμό» και θρήνησε αυτό που ονόμασε «κοινωνική δολοφονία» ως αντίδραση που έπιασε την Ερμόζο από το κεφάλι και τη φίλησε στα χείλη κατά τη διάρκεια την τελετή των μεταλλίων στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Σάββατο, η FIFA ανέστειλε τον Ρουμπιάλες για 90 ημέρες, διατάσσοντας τόσο αυτόν όσο και την ομοσπονδία να μείνουν μακριά από την Hermoso και τους κοντινούς της.

Η αντίδραση ενάντια στη συμπεριφορά του Ρουμπιάλες ήταν άμεση. Οι πρωταθλητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου δήλωσαν ότι δεν θα παίξουν για την εθνική ομάδα μέχρι να απομακρυνθεί η ηγεσία της ομοσπονδίας. Πάνω από 50 άλλες γυναίκες παίκτριες είπαν το ίδιο. Το Σάββατο, σχεδόν όλο το προπονητικό και τεχνικό επιτελείο της γυναικείας ομάδας της Ισπανίας παραιτήθηκε, αφότου επτά μέλη της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου έκαναν το ίδιο, ως απάντηση στην δήλωση του Ρουμπιάλες με την παραίτησή τους, όπως αναφέρει ο Guardian.

«Σε έξι μέρες, ο φεμινισμός παρέσυρε τον Ρουμπιάλες», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δημοσιογράφος της El País, Isabel Valdés. «Σε έξι μέρες το #SeAcabó αντικατέστησε το φιλί στο οποίο η Hermoso δεν συναίνεσε ποτέ».

Μορφή σεξουαλικής βίας

Οι καταδίκες της συμπεριφοράς του Ρουμπιάλες ξεπέρασαν τις πολιτικές γραμμές. Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας, Pedro Sánchez, χαρακτήρισε το φιλί «απαράδεκτη χειρονομία», ενώ η υπηρεσιακή υπουργός Ισότητας της χώρας, η Irene Montero των Podemos, το περιέγραψε ως «μια μορφή σεξουαλικής βίας που υποφέρουμε εμείς οι γυναίκες σε καθημερινή βάση».

Ο Ρουμπιάλες αρχικά απέρριψε τους επικριτές του ως «ηλίθιους και ανόητους ανθρώπους» και αργότερα προσέφερε μια συγγνώμη που θεωρήθηκε ευρέως ως «μισή». Αφού ξέσπασε σάλος, άλλαξε στάση την Παρασκευή και προσπάθησε να παρουσιάσει το φιλί ως συναινετικό, ισχυριζόμενος ότι είχε ρωτήσει την Hermoso αν μπορούσε να της δώσει ένα φιλί και ότι εκείνη απάντησε «ΟΚ».

Ο Hermoso απέρριψε κάθε πρόταση ότι το φιλί ήταν συναινετικό. Περιέγραψε τα λόγια του Ρουμπιάλες ως «κατηγορηματικά ψευδή» και είπε ότι «η συνομιλία δεν έγινε».

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024