Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί εκτοξεύεται η τιμή του ρυζιού - ο ρόλος των αποφάσεων της ινδικής κυβέρνησης

Γιατί εκτοξεύεται η τιμή του ρυζιού – ο ρόλος των αποφάσεων της ινδικής κυβέρνησης

Oι τιμές του ασιατικού ρυζιού εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 15 ετών.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, επέβαλε περισσότερους περιορισμούς στις σχετικές εξαγωγές σε μια κίνηση που είναι πιθανό να συμπιέσει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες των βασικών τροφίμων και ήδη έχει οδηγήσει σε μια έκρηξη των τιμών στο ρύζι – μπασμάτι

Η κυβέρνηση θα ορίσει κατώτατη τιμή 1.200 δολαρίων ανά τόνο για τις εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εμπορίου. Αυτό θα αποτρέψει ορισμένους εμπόρους από το να προσπαθήσουν να περάσουν λαθραία λευκό ρύζι που δεν είναι μπασμάτι, το οποίο έχει απαγορευτεί για εξαγωγές, μέσω τελωνείου, δήλωσε η κυβέρνηση της χώρας την Κυριακή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την επιβολή εξαγωγικού φόρου ύψους 20% στο μισοβρασμένο ρύζι την Παρασκευή. Η Ινδία, η οποία είχε μερίδιο περίπου 40% στο παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού πέρυσι, πλέον, είτε έχει απαγορεύσει είτε έχει θέσει κάποιου είδους περιορισμούς στις εξαγωγές όλων των ποικιλιών του κόκκου.

Oι τιμές του ασιατικού ρυζιού εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 15 ετών νωρίτερα αυτόν τον μήνα και θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ράλι, αυξάνοντας το κόστος για εισαγωγείς όπως οι Φιλιππίνες και ορισμένες αφρικανικές χώρες. Τα πρόσφατα προστατευτικά μέτρα της Ινδίας συνάδουν με τις επιθετικές προσπάθειές της να μειώσει τις τοπικές τιμές των τροφίμων ενόψει των εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους, όταν ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι θα επιδιώξει να βρεθεί στο «τιμόνι» για τρίτη θητεία.

Με την κίνηση της Ινδίας να επιβάλει φόρο στο μισοβρασμένο ρύζι, οι εγχώριες τιμές θα μειωθούν και αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ελέγξει τον πληθωρισμό των τροφίμων, δήλωσε ο BV Krishna Rao, πρόεδρος της Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού, είπε το Σάββατο. «Όμως, οι παγκόσμιες τιμές θα αυξηθούν και οι αγοραστές θα πρέπει να απορροφήσουν την αύξηση. Θα υπάρξουν επίσης επαναδιαπραγματεύσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών για ορισμένες συμβάσεις».

Το 1/3 των αποστολών ρυζιού από την Ινδία

Το ρύζι είναι βασικό φαγητό για περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι περιορισμοί της Ινδίας έρχονται σε μια εποχή που το κόστος των τροφίμων εξακολουθεί να είναι αυξημένο λόγω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία και ενώ οι ασταθείς καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο απειλούν τις προμήθειες σιτηρών και ελαιούχων σπόρων. Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα μέτρα της Ινδίας για να διασφαλίσει την εγχώρια επισιτιστική ασφάλεια θα πλήξουν πολλά φτωχότερα έθνη που εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν από την οικονομική ύφεση που επήλθε λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Το λιωμένο ρύζι αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών αποστολών ρυζιού της Ινδίας.

Το έθνος έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές σπασμένου ρυζιού και λευκού ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι, έχει περιορίσει τις αποστολές σιταριού και ζάχαρης και έχει περιορίσει την αποθήκευση ορισμένων καλλιεργειών. Η Ινδία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να καταργήσει την εισφορά 40% στις εισαγωγές στο σιτάρι και να πουλά ντομάτες, κρεμμύδια και δημητριακά από κρατικά αποθέματα για να βελτιώσει τις τοπικές προμήθειες.

Πώς πάρθηκε η απόφαση

Η κυβέρνηση είπε ότι οι εξαγωγείς που έχουν έγκυρες πιστωτικές επιστολές πριν από τον νέο κανόνα για το μισοβρασμένο ρύζι θα εξακολουθούν να επιτρέπεται να αποστέλλουν το σιτάρι. Ο εξαγωγικός φόρος για την ποικιλία θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 15 Οκτωβρίου, ανέφερε.

Το υπουργείο Εμπορίου είπε ότι η απόφαση για τον καθορισμό ελάχιστης τιμής για τις αποστολές ρυζιού μπασμάτι ελήφθη μετά την παρατήρηση μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές εξαγωγής του κόκκου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρωματική ποικιλία πωλήθηκε ακόμη και στα 359 δολάρια ο τόνος, σε σύγκριση με τη μέση τιμή εξαγωγής των 1.214 δολαρίων αυτόν τον μήνα, είπε.

Τα συμβόλαια ρυζιού μπασμάτι αξίας μικρότερης των 1.200 δολαρίων ενδέχεται να αξιολογηθούν από μια κυβερνητική επιτροπή, η οποία θα υποβάλει την έκθεσή της εντός ενός μήνα, ανέφερε το υπουργείο.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024