Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Nvidia: Ο άγνωστος CEO, Τζένσεν Χουάνγκ, που αμοίβεται με μόλις 1 δολάριο

Nvidia: Ο άγνωστος CEO, Τζένσεν Χουάνγκ, που αμοίβεται με μόλις 1 δολάριο

Πώς από τα δύσκολα παιδικά χρόνια έχτισε την εταιρεία χωρίς την οποία το Χόλιγουντ δεν θα μπορούσε να γυρίσει επικά blockbuster

Η Wall Street αγωνιούσε όλη την περασμένη εβδομάδα αναμένοντας τις τριμηνιαίες εκθέσεις από τη Nvidia, η οποία έχει γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και ισχυρότερη εταιρεία τσιπ στον κόσμο.

Η Nvidia άφησε τους σκεπτικιστές έκπληκτους και αυτό θα έχει συνέπειες και για τη Wall Street, Η ανάπτυξη της Nvidia είναι άνευ προηγουμένου. Ακόμη και τα σημερινά αστέρια τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από την Apple μέχρι την Amazon, δεν κατάφεραν να διπλασιάσουν τα έσοδά τους σε ένα χρόνο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστώνουν την επιτυχία στον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τζένσεν Χουάνγκ.

Όμως η Nvidia, η οποία διαπραγματεύεται ήδη σε υψηλά νούμερα άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά τρίμηνο, κατάφερε να εκπλήξει τους αναλυτές την Τετάρτη με αύξηση 90% από τρίμηνο σε τρίμηνο και διπλασιασμό των εσόδων σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Με τον τρέχοντα ρυθμό, αφού ανέφερε έσοδα 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δημοσιονομικό δεύτερο τρίμηνο και παρέχει πρόβλεψη εσόδων 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον τρίμηνο, έχει ρυθμό για ετήσια έσοδα περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός ο αριθμός είναι πέντε φορές υψηλότερος από το 2020.

Η περίπτωση της Nvidia είναι επίσης μοναδική λόγω της κερδοφορίας της που αυξάνεται ταυτόχρονα με την επιταχυνόμενη αύξηση των εσόδων. Η Nvidia, την Τετάρτη, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τριπλάσια από τα κέρδη του αντίστοιχου τριμήνου. Το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών είναι ακόμη μεγαλύτερος από αυτόν των εσόδων αντανακλά την άνοδο του ποσοστού καθαρού κέρδους από 10% το 2022 σε 46% το τρέχον τρίμηνο. Αυτή είναι μια ασυνήθιστη κερδοφορία για μια εταιρεία της οποίας τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από υλικό, αν και η Nvidia επεκτείνει επίσης το τμήμα λογισμικού. Για παράδειγμα, η Intel στα καλύτερά της χρόνια έφτασε σε κερδοφορία περίπου 30%, σύμφωνα με την CTECH.

Ο ρόλος της Mellanox

Ο Τζένσεν Χουάνγκ αναφέρθηκε στην Mellanox που ιδρύθηκε από τον Εγιάλ Βάλνταμ, το οποίο η Nvidia απέκτησε για 7 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τέσσερα χρόνια, ως έναν από τους λόγους για τους οποίους οι λύσεις της έχουν γίνει απαραίτητες για κάθε υπολογιστική υποδομή που θέλει να τρέξει ισχυρές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. «Οι GPU της NVIDIA που συνδέονται με τις τεχνολογίες δικτύωσης και μεταγωγής Mellanox και τρέχουν τη στοίβα λογισμικού CUDA AI συνθέτουν την υπολογιστική υποδομή της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης», είναι το ακριβές απόσπασμα του Χουάνγκ που εμφανίστηκε στην επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Τα τσιπ Nvidia υποστηρίζουν τις περισσότερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, έχοντας κατακτήσει περίπου το 95% της αγοράς μηχανικής μάθησης.

Τα δύσκολα χρόνια ενός «δύσκολου» παιδιού

«Θυμάμαι ότι φοβόμουν και ήμουν λυπημένος», είπε ο Jensen Huang στο BBC το 2010 μιλώντας για την παιδική του ηλικία και την μετανάστευση στην Αμερική. «Από την άλλη πλευρά, είσαι απλώς ένα παιδί και φτάνεις στην Αμερική και όλα είναι μεγάλα και όμορφα και φωτεινά με εκπληκτικά εστιατόρια όπως τα McDonald’s και Pizza Hut!»

Ο Χουάνγκ έχει πάει μακριά από τότε. Η πρώτη του δουλειά ήταν στο fast food Denny’s. Σήμερα, είναι συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μονάδας επεξεργασίας γραφικών (GPU) NVIDIA, και κάποτε κατατάχθηκε μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων CEO μέχρι που μείωσε τον μισθό του στο $1,00. Όπως σημείωσε το BBC, «ο κ. Ο Χουάνγκ αποφεύγει τις συνηθισμένες παγίδες της εταιρικής επιτυχίας».

Γεννημένος στην Ταϊβάν, μετακόμισε στην Ταϊλάνδη και στη συνέχεια στάλθηκε στην Τακόμα της Ουάσιγκτον, και οι πρώτες αναμνήσεις του Χουάνγκ δεν ήταν καθόλου ευχάριστες. Τον έστειλαν σε ένα σχολείο για «δύσκολα» παιδιά και η κύρια δουλειά του ως εννιάχρονου ήταν να καθαρίζει τις τουαλέτες στον κοιτώνα.

Ωστόσο, ήταν μια καθοριστική εμπειρία. Του έμαθε να κάνει πάντα το καλύτερο σε όλα, ακόμα και στον αθλητισμό. Όταν ήταν 15 ετών, κατέλαβε την τρίτη θέση στο διπλό νέων στο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ πονγκ) των ΗΠΑ.

Ίδρυση της NVIDIA

Του δίδαξε επίσης την αξία μιας σταθερής εργασιακής ηθικής. Όταν ο Χουάνγκ ξεκίνησε τη NVIDIA το 1993, ήταν «η τελευταία εταιρεία γραφικών υπολογιστών στον κόσμο που ιδρύθηκε», είπε στο BBC. Όμως, με την επιμέλεια και την επιμονή του, η NVIDIA επέζησε και ξεπέρασε τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τον Χουάνγκ, «Δεν είχε σημασία για εμάς αν οι άνθρωποι πίστευαν σε εμάς. Εμείς πιστέψαμε στον εαυτό μας. Είχαμε το θάρρος να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο».

Η NVIDIA εφηύρε τη Μονάδα Επεξεργασίας Γραφικών (GPU) το 1999 και έχει θέσει νέα πρότυπα στην ηλεκτρονική εικόνα με διαδραστικά γραφικά σε tablet, φορητές συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων και σταθμούς εργασίας. Η τεχνολογία του έχει χρησιμοποιηθεί σε ταινίες όπως ο Χάρι Πότερ, ο Iron Man και το Avatar και βρίσκεται στο επίκεντρο των πλέον προηγμένων τάσεων στην τεχνολογία: εικονική πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη και αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα.

Το 2017, ο Χουάνγκ ανακηρύχθηκε Επιχειρηματίας της Χρονιάς από το Fortune και το Harvard Business Review τον κατέταξε στο Νο. 3 στη λίστα με τους 100 CEOs του κόσμου με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Ο Χουάνγκ έχει χρηματοδοτήσει ένα κτίριο σχολής μηχανικών στο Στάνφορντ, το πανεπιστήμιο από όπου αποφοίτησε.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024