Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Πάνω από το 80% των προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο απέτυχε σε ελέγχους ασφαλείας

Βρετανία: Πάνω από το 80% των προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο απέτυχε σε ελέγχους ασφαλείας

«Η πολύ μεγάλη ποσότητα και αναλογία των προϊόντων που δεν πληρούν τα βασικά των ελέγχων ασφαλείας είναι σοκαριστική». 

Απίστευτα είναι τα ευρήματα από έλεγχο ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε σε διαδικτυακές αγορές καθώς το 80% των προϊόντων που εξετάστηκαν απέτυχαν να τον περάσουν. Η κατηγορία με τα περισσότερα προβλήματα ήταν τα παιχνίδια και ακολούθησαν ηλεκτρικές μικροσυσκευές.

Συγκεκριμένα το Γραφείο Ασφαλείας και Προδιαγραφών Προϊόντων (OPSS) του υπουργείου Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Βρετανίας ήλεγξε 2.260 προϊόντα τα οποία πουλήθηκαν σε διαδικτυακές αγορές από τον Οκτώβριο 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στον έλεγχο διαπιστώθηκε πως τα 1.832 από αυτά, δηλαδή το 81% δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Κάποια από τα παιχνίδια απέτυχαν να περάσουν τον έλεγχο καθώς θεωρήθηκαν επικίνδυνα να προκαλέσουν στραγγαλισμό σε παιδιά ηλικίας κάτω των 36 μηνών.

Οι ηλεκτρικές συσκευές που επίσης δεν πέρασαν με επιτυχία τον έλεγχο, απορρίφθηκαν, καθώς κρίθηκαν επικίνδυνες να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία ή κάποια φωτιά.

Επίσης, στη λίστα των αντικειμένων που ελέγχθηκαν εντοπιστήκαν καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης καθώς και αντικείμενα που λειτουργούν με στρογγυλές μπαταρίες, τα οποία είναι συνήθη σε ανακλήσεις, αλλά και σε προειδοποιητικό συναγερμό, καθώς έχουν φτωχές κριτικές ή μοιάζουν να είναι χαμηλής ποιότητας σε διαδικτυακές φωτογραφίες.

«Σοκαριστικό τόσο μεγάλη ποσότητα και αναλογία προϊόντων να μην πληρεί τους ελέγχους ασφαλείας»

Σύμφωνα με το Sky News, το Πιστοποιημένο Ινστιτούτο Εμπορικών Προδιαγραφών (CTSI), ανέφερε πως «η πολύ μεγάλη ποσότητα και αναλογία των προϊόντων που δεν πληρούν τα βασικά των ελέγχων ασφαλείας είναι σοκαριστική».

Μάλιστα ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Τζον Χέριμαν, προσέθεσε πως «είναι ανησυχητικό να βλέπεις αυτά τα επίπεδα αποτυχίας στους ελέγχους ασφαλείας και ειδικά όταν η υψηλότερη κατηγορία μη συμμόρφωσης είναι τα παιχνίδια».

Η Λέσλι Ρουντ, εκτελεστική διευθύντρια της εθελοντικής ομάδας «Electrical Safety First» (Πρώτα η ηλεκτρική ασφάλεια), δήλωσε πως τα ευρήματα των ελέγχων έδειξαν ότι «οι διαδικτυακές αγορές είναι ένα κέντρο για επικίνδυνα αγαθά τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ασφαλείας».

«Οι αποφασιστικές ενέργειες δεν ήταν ποτέ τόσο επείγουσες. Οι διαδικτυακές αγορές δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες μέχρι να ρυθμίσουν οι ίδιες το ζήτημα των παράνομων και επικίνδυνων προϊόντων στις πλατφόρμες τους. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει χωρίς καμία καθυστέρηση έως ότου τις αναγκάσει να πάρουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι αυτά τα προϊόντα που πωλούνται μέσω των ιστότοπων, από τους οποίους βγάζουν κέρδος είναι ασφαλείς».

Από την πλευρά του ο Τζέρι Μπέρνι επικεφαλής του Συλλόγου Βρετανικών Παιχνιδιών και Χόμπι (BTHA) δήλωσε: «Η BTHA έχει ελέγξει περισσότερα από 550 προϊόντα τα τελευταία έξι χρόνια και έχει ζητήσει μία αλλαγή του νόμου για να εξασφαλίσει ότι οι διαδικτυακές αγορές είναι και συλλογικά και μεμονομένα υπεύθυνες για τα προϊόντα που πωλούνται σε τρίτα μέρη από τις πλατφόρμες τους, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είχαν πρόσβαση στη βρετανική αγορά».

«Αυτή είναι μία κατάσταση η οποία δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία έξι χρόνια. Είμαστε ικανοποιημένοι που ο OPSS με τα δικά του νούμερα έχει τώρα επιβεβαιώσει τα ευρήματά μας και ελπίζουμε ότι θα λάβουν χώρα επαρκείς ενέργειες για να εξασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές είναι προστατευμένοι από αυτά τα επικίνδυνα και επισφαλή προϊόντα», κατέληξε.

inSports

Μια θρυλική διαδρομή «ντυμένη» με τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στην Ευρώπη

Το επίσημο κανάλι της ΠΑΕ Ολυμπιακός ανέβασε ένα ακόμα βίντεο από τους πανηγυρισμούς των Πειραιωτών στην κατάκτηση του Conference League και τη διαδρομή της ομάδας προς το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024