Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θάνατος Πριγκόζιν: Μυστήριο με τη συντριβή του αεροσκάφους - Οι «επισκευές», η ανάρτηση της αεροσυνοδού και οι «αγοραστές»

Θάνατος Πριγκόζιν: Μυστήριο με τη συντριβή του αεροσκάφους – Οι «επισκευές», η ανάρτηση της αεροσυνοδού και οι «αγοραστές»

Περιπλέκει τα πράγματα η απάντηση της εταιρείας στην ιδιοκτησία της οποία βρισκόταν το αεροσκάφος του Πριγκόζιν.

Μυστήριο εξακολουθεί να πλανάται γύρω από τις συνθήκες της συντριβής του ιδιωτικού αεροσκάφους, στο οποίο επέβαινε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κι άλλα εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και αρκετά υψηλόβαθμα μέλη της παραστρατιωτικής, μισθοφορικής οργάνωσης, Wagner.

Στο αεροσκάφος εκτός από τον Πριγκόζιν επέβαιναν ο συνιδρυτής της Wagner και δεξί του χέρι, ο 53χρονος, Ντμίτρι Ούτκιν, ο 47χρονος Βαλερί Τσεκάλοβ, ένας βετεράνος του πολέμου στην Ουκρανία, ο 44χρονος, Σεργκέι Προπούστιν που πολέμησε με τον Πριγκόζιν στο Μπαχμούτ, ο 30χρονος ο Εβγκένι Μακαριάν, που είχε πάρει μέρος στις εκστρατείες της Wagner στη Συρία, καθώς και οι δύο σωματοφυλακές του επικεφαλής της Wagner.

Πέραν αυτών στο Embraer επέβαιναν τα τρία μέλη του πληρώματος, ο κυβερνήτης Αλεξέι Λεβσίν, ο συγκυβερνήτης Ρούσταμ Καρίμοβ και η αεροσυνοδός Κριστίνα Ρασπόποβα.

Οι «επείγουσες επισκευές»

Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως το αεροσκάφος συνετρίβη από βόμβα που τοποθετήθηκε σε κάποια ανύποπτη στιγμή. Μάλιστα «τροφή» σε αυτό το σενάριο έδωσε ένα δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο η μοναδική γυναίκα που επέβαινε στο αεροσκάφος, δηλαδή η αεροσυνοδός Κριστίνα Ρασπόποβα, πριν την απογείωση μίλησε με την οικογένειά της και ανέφερε στους οικείους της ότι η πτήση είχε καθυστερήσει εξαιτίας ενός τεχνικού ελέγχου και απροσδιόριστων επισκευών.

Όπως είπε ένας συγγενής της, η αεροσυνοδός ανέφερε πως ήταν στη Μόσχα και «στο αεροσκάφος γινόταν συντήρηση ή κάποιου είδους επείγουσα επισκευή. Έμοιαζε να είναι εκεί για λίγη ώρα». Μάλιστα η 39χρονη αεροσυνοδός είχε ανεβάσει στα social media μία φωτογραφία από το τελευταίο της γεύμα.

«Οι πιθανοί αγοραστές»

Ένα ακόμη στοιχείο που περιπλέκει το μυστήριο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, είναι η δημοσίευση ενός βίντεο από το κανάλι στο Telegram VChK-OGPU, το οποίο θεωρείται ότι έχει δεσμούς με τις δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας και το οποίο φέρεται να τράβηξαν άτομα που βρίσκονταν στο αεροσκάφος λίγες ώρες πριν τη συντριβή του. Πρόκειται για άτομα που «παρουσιάστηκαν ως πιθανοί αγοραστές» του ιδιωτικού τζετ. Ήταν στον κατάλογο των επιβατών του ιδιωτικού αεροσκάφους και προκειμένου να περάσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου δήλωσαν «αγοραστές».

Ανάμεσα στους αγοραστές ήταν μία γυναίκα που κρατούσε μία τσάντα χειρός και όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα είχε πρόσβαση στο αεροσκάφος για περίπου μία ώρα, από τις 9:30 μέχρι τις 10:30 το πρωί της Τετάρτης, λίγες ώρες δηλαδή πριν το αεροσκάφος συντριβεί στην περιοχή Τβερ της Ρωσίας.

Οι αγοραστές φαίνεται να έφτασαν στο αεροδρόμιο με μία Mercedes και να πέρασαν από τους ανιχνευτές μετάλλων. Στη συνέχεια φέρονται να επισκέφθηκαν το αεροσκάφος για το επιθεωρήσουν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αγοράς ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ο τεχνικός είχε μαζί του μόνο ένα τηλέφωνο και η γυναίκα μια τσάντα. Αφού εξέτασαν το εξωτερικό και το εσωτερικό του αεροσκάφους (για περίπου μια ώρα) αποχώρησαν ήρεμα από το αεροσκάφος. Λίγο αργότερα, ο Πριγκόζιν, ο Ούτκιν και άλλοι επιβιβάστηκαν και έγινε μια έκρηξη στον αέρα», σύμφωνα με το κανάλι VChK-OGPU στο Telegram.

Ωστόσο, η Daily Mail, ανέφερε νέα στοιχεία επικαλούμενη τη βραζιλιάνικη εταιρεία Embraer, στην ιδιοκτησία της οποίας βρισκόταν το αεροσκάφος, τα οποία αντικρούουν τους ισχυρισμούς της αεροσυνοδού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στο αεροσκάφος δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία επισκευή από το 2019 εξαιτίας διεθνών κυρώσεων που μπλόκαραν τις εταιρείες της Δύσης να παρέχουν ανταλλακτικά ή τεχνική υποστήριξη σε αεροσκάφη που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Πώς προκλήθηκε η συντριβή του αεροπλάνου;

Σύμφωνα με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η συντριβή προκλήθηκε από σκόπιμη έκρηξη.

Ο ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ή στοιχεία καθώς έκανε τις δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου.

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο Πριγκόζιν ήταν «πολύ πιθανόν» στόχος, υποδεικνύοντας μια βόμβα κρυμμένη στο αεροσκάφος ή σκόπιμο σαμποτάζ στο αεροσκάφος, αν και ο Ράιντερ αρνήθηκε να σχολιάσει αν το περιστατικό ήταν σχέδιο δολοφονίας.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο Πριγκόζιν και αρκετοί από τους υπολοχαγούς του έχουν σκοτωθεί και εάν ήταν ο θάνατος τους ήρθε ως εκδίκηση για την ανταρσία κατά που Πούτιν.

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024