Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Και όμως, η σιδηρόφρακτη ταξιαρχία του Ζελένσκι έχει μια αχίλλειο πτέρνα

Ουκρανία: Και όμως, η σιδηρόφρακτη ταξιαρχία του Ζελένσκι έχει μια αχίλλειο πτέρνα

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, στις 4 Ιουνίου, το Κίεβο έχασε περίπου 43.000 στρατιώτες και 4.900 οχήματα. Παρ' ότι τα νούμερα είναι διογκωμένα, υπάρχει μια σκληρή αλήθεια για τους Ουκρανούς διοικητές.

Αναμφίλεκτα, ο στρατός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει «ματώσει» επικίνδυνα -όπως και ο ρωσικός- ήδη μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, όπως δείξαμε σε προηγούμενη δημοσίευση,

Γι’ αυτό και οι Ουκρανοί διοικητές αποφάσισαν να ρίξουν στη μάχη τις πιο επίλεκτες μονάδες, προκειμένου να γυρίσει η πλάστιγγα, όπως την περίφημη 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, με τους 2.000 καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες της.

Θεωρείται το καμάρι του Ουκρανικού Στρατού που έχει πριμοδοτηθεί με 20 M1132 οχήματα ομάδας Μηχανικού Stryker, που διαλύει ναρκοπέδια, 14 βρετανικά μεγαθήρια άρματα μάχης Challenger 2, 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς πεζικού Marders και 90 τεθωρακισμένα οχήματα Stryker.

Κοινώς, ένα σημαντικότατο μέρος του οπλισμού που έδωσε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μεταφέρθηκε αποκλειστικά στη συγκεκριμένη Ταξιαρχία.

H τοποθεσία που επιχειρεί η 82η Ταξιαρχία στο ανατολικό μέτωπο, με τον μαύρο κύκλο

Οι Ουκρανοί διοικητές κρατούσαν στα μετόπισθεν τη 82η Ταξιαρχία, ως εφεδρεία ώστε να χρησιμοποιηθεί για να ξεκουράσει αυτές που ματώνουν στη πρώτη γραμμή. Αυτή η στιγμή ήρθε πρόσφατα, όταν τα εντυπωσιακά οχήματα της 82ης Ταξιαρχίας έβαλαν μπρος τις μηχανές και ξεκίνησαν για την Robotyne. Πρόκειται για μια εξαιρετικά οχυρή τοποθεσία των Ρώσων βορειοανατολικά της Μελιτόπολης, η κατάληψη της οποίας θα φέρει πιο κοντά τους Ουκρανούς στην επιδίωξή τους να φτάσουν στη Αζοφική.

Φαίνεται πως πράγματι, η πανίσχυρη αυτή μονάδα να έχει σημειώσει προόδους, σύμφωνα με πληροφορίες από δυτικά Μέσα, όπως το Business Insider, το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου κτλ.

Αρχίσαν τα προβλήματα

Δεδομένου ότι το σημαντικότερο, ίσως, εμπόδιο που αντιμετωπίζουν μέχρι τώρα οι Ουκρανοί, είναι τα φονικά ναρκοπέδια, είδαν να αχρηστεύεται, μόλις σε λίγα 24ωρα, το 10% των οχημάτων M1132 που υποτίθεται θα «καταβρόχθιζαν» τις ρωσικές νάρκες. Το συγκεκριμένο όχημα έχει τοποθετημένο στο μπροστινό μέρους του κοίτους του κυλιόμενες συσκευές που πυροδοτούν τυχόν θαμμένες νάρκες, πριν αυτές εκραγούν όταν περάσει το όχημα από πάνω τους. Έτσι αχρηστεύουν τα ναρκοπέδια λύνοντας τα χέρια των διοικητών ώστε να διατάξουν την προώθηση των δυνάμεων.

Σε ανάλυσή του ο πολεμικός ανταποκριτής του Forbes, David Axe, αναφέρει ότι μόνο τη περασμένη εβδομάδα, η 82η Ταξιαρχεία διέγραψε τουλάχιστον δύο από τα 20 περίπου M1132 από το ενεργητικό της. Ήδη, μια άλλη μονάδα της πρώτης γραμμής, η 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, -την οποία βοηθάει η επίλεκτη 82η Ταξιαρχία- έχασε τουλάχιστον, 25 από τα 99 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς πεζικού Bradley.

Το βάρος… μετράει

Δεν είναι σαφές τι χτύπησε τα M1132 και αν τα πληρώματα επέζησαν. Είναι πιθανό το να έπεσαν θύματα των ίδιων ναρκών που προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα πληρώματά τους ή ακόμα και πυρών πυροβολικού ή από drones.

Το πρόβλημα λοιπόν, όπως εξηγεί ο David Axe, είναι ότι ενώ τα περισσότερα στρατιωτικά οχήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων είναι κατασκευασμένα σε βαριά, χοντρά θωρακισμένα κύτη αρμάτων μάχης, το M1132 δεν είναι!

Τεθωρακισμένος όχημα Stryker το οποίο έχει μετατραπεί σε όχημα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων M1132 (U.S. Army photo by Gertrud Zach/Released)

«Η αμερικανική εταιρεία General Dynamics Land Systems σχεδίασε το Strkyer ώστε να μπορεί να μεταφερθεί αεροπορικώς. Με άλλα λόγια, να είναι ελαφρύ. Αυτό το καθιστά ευάλωτο σε εκρήξεις ναρκών, θραύσματα πυροβολικού, αντιαρματικούς πυραύλους και ακόμη και βαριά πολυβόλα. Η ίδια ελαφρότητα σημαίνει επίσης ότι η προσθήκη ενός συνόλου συσκευών πυροδότησης ναρκών βάρους δύο τόνων επιβαρύνει σημαντικά ένα M1132, ειδικά σε ανώμαλο δρόμο» εξηγεί ο Αμερικανός ειδικός.

Ο Ουκρανικός Στρατός δεν είναι σαν τον Αμερικανικό

Το μικρό βάρος των M1132 ανάγκασε τους διοικητές του στρατού των ΗΠΑ να επινοήσουν δημιουργικούς τρόπους χρήσης του οχήματος. Την άνοιξη του 2004, ο λοχαγός Ρόμπερτ Θόρντον θυμήθηκε την εποχή που ηγούνταν μιας μονάδας M1132 Stryker, σε ασκήσεις.

Τα οχήματα M1132 «επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα του οχήματος», έγραψε ο Θόρντον στο επίσημο περιοδικό του αμερικανικού στρατού για άρματα Armor. Προσπαθώντας να δημιουργήσουν κάποιο ρήγμα στην εχθρική παράταξη, οι σκαπανείς ήταν εύκολος στόχος στον αντίπαλο.

Υπήρχε μόνο ένας τρόπος για να κρατηθούν ζωντανοί οι μηχανικοί και να προφυλαχθεί η επιχείρηση εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, και αυτός ήταν να στοχεύσουμε ένα σημείο κατά μήκος της οχυρωμένης γραμμής του μετώπου με ελάχιστη επάνδρωση του εχθρού, λέει ο Αμερικανός. «Όταν θέσαμε όρους για την παραβίαση της γραμμής επαφής, οι σκαπανείς επιζούσαν», έγραψε ο Θόρντον.

Ωστόσο, αυτό είναι καλά στα λόγια, αλλά στη πράξη είναι ζόρικοδύσκολο, καθώς είναι δύσκολο να οργανώσεις πολλά τεθωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες στρατεύματα χωρίς ο εχθρός να παρατηρήσει και να μετατοπίσει δυνάμεις για να συναντήσει τους επιτιθέμενους.

Η εναλλακτική λύση για να προχωρήσει ένας στρατός μπροστά είναι να παρασύρει τους αμυνόμενους μακριά από τα αναχώματά, τα χαρακώματα και τις αποθήκες σε τέτοια απόσταση, που θα μπορεί το μηχανικό να κάνει τη δουλειά του. Βέβαια, ο Αμερικανός πολεμικός ανταποκριτής του Forbes επισημαίνει πως κάτι τέτοιο μπορεί να το καταφέρει ο στρατός των ΗΠΑ, βομβαρδίζοντας την εχθρική γραμμή από αέρος, πριν από μια επίθεση, αλλά οι Ουκρανοί, έχουν φτωχή αεροπορία για να κάνει κάτι τέτοιο.

«Ένα ακριβές και έντονο φράγμα πυροβολικού μπορεί να καταστείλει τα εχθρικά στρατεύματα για αρκετό χρόνο, ώστε τα M1132 να καθαρίσουν ένα ναρκοπέδιο. Αλλά το πυροβολικό της Ουκρανίας είναι απασχολημένο στοχεύοντας τις ρωσικές πυροβολαρχίες».

Αυτό σημαίνει ότι η 82η Ταξιαρχία πιθανότατα καθαρίζει ναρκοπέδια γύρω από το Robotyne ενώ βάλεται από πυρά, αναφέρει ο David Axe. Και για τα ελαφρά οχήματα της ουκρανικής ταξιαρχίας, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ωστόσο, τα καλά νέα για τους Ουκρανούς, σημειώνει ο δημοσιογράφος, είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί 189 Strykers στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, που είναι περισσότερο από αρκετό για να αντικαταστήσουν τις απώλειες και να εξοπλίσουν επιπλέον ταξιαρχίες. Ακόμα και ένα εξαντληθούν όμως και αυτά ο στρατός των ΗΠΑ έχει εκατοντάδες στις αποθήκες.

Οπότε αυτό σημαίνει συνέχιση του πολέμου επ΄αόριστον…

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024