Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο δεν είναι καλά – Τι αναφέρουν Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματικοί

Ουκρανία: Τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο δεν είναι καλά – Τι αναφέρουν Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματικοί

Το να πληροφορείται κανείς από τη Μόσχα τη ζοφερή εικόνα των ουκρανικών δυνάμεων, θα ήταν αναμενόμενο και ελάχιστα αξιόπιστο. Συμβαίνει όμως το ίδιο όταν νατοϊκοί και κυρίως Ουκρανοί αξιωματικοί κάνουν λόγο για… «αποτυχία» της αντεπίθεσης;

Πρόκειται για την σημαντικότερη ίσως ουκρανική αντεπίθεση από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Οι Ουκρανοί επιτελείς δεν καρφίτσωσαν τυχαία πάνω στον χάρτη τις περιοχές προς Μελιτόπολη και Μαριούπολη, ως βασικούς στόχους για την επίθεσή τους.

Είναι περιοχές αποφασιστικής στρατηγικής σημασίας, καθώς εκεί συνδέονται οι ρωσικές δυνάμεις.

Από τις 5 Ιουνίου που ήχησαν τα ουκρανικά όπλα της επίθεσης, οι Ουκρανοί στρατηγοί πασχίζουν να διαπεράσουν τη ρωσική ζώνη ασφαλείας, στη συνέχεια να διεισδύσουν στη πρώτη ζώνη της κύριας αμυντικής γραμμής της Ρωσίας, να καταλάβουν το Tokmak -περίπου 15 μ. πίσω από τις γραμμές- στο δρόμο για την κατάληψη της Μελιτόπολης στην Αζοφική, κόβοντας στα δύο τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η ρωσική άμυνα μας ζόρισε»

Ωστόσο, ο υπεύθυνος της ουκρανικής επίθεσης, στρατηγός Oleksandr Tarnavskyi μιλώντας στο BBC δεν μπορεί να κρύψει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα στρατεύματά του.

Όπως είπε, η ρωσική άμυνα ζορίζει ακόμα και τα υπερσύγχρονα άρματα που έστειλε η Δύση, εμποδίζοντας τις ουκρανικές δυνάμεις να προελάσουν. Οι Ουκρανοί πασχίζουν να διαπεράσουν ένα απίστευτο σύμπλεγμα ναρκών που δεν το φαντάζονταν.

Χάρτης με τα δύο βέλη να δείχνουν τους αντικειμενικούς σκοπούς της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Αιχμή του δόρατος… που λύγισε

Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι έχουν εκπαιδεύσει περίπου 63.000 Ουκρανούς στρατιώτες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, και έχουν προμηθεύσει περισσότερα από 150 σύγχρονα άρματα μάχης, πολύ μεγαλύτερο αριθμό παλαιότερων αρμάτων μάχης, εκατοντάδες οχήματα μάχης πεζικού και χιλιάδες άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Αιχμή του δόρατος της ουκρανικής επίθεσης είναι δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες –η 47η και η 33η ταξιαρχία- που είχαν λάβει εκπαίδευση και εξοπλισμό από το ΝΑΤΟ, ρίχνοντας στη μάχη γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 και αμερικανικά οχήματα Bradley.

Αν και όλοι αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται ωστόσο, βρίσκουν μια καταθλιπτική κατάστασταση μπροστά τους.

Μιλώντας στο γερμανικό κανάλι NTV ο Αυστριακός συνταγματάρχης Markus Reisner, είπε ότι οι Ουκρανοί εκαρτώνται πλέον από εφέδρους. «Πολλοί από τους στρατιώτες που πέρασαν έξι μήνες εκπαίδευσης στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον εκεί. Μόλις πρόσφατα μίλησα με έναν Ουκρανό σύντροφο: σε μια γειτονική μονάδα, τοποθέτησαν διοικητή έναν 47χρονο έφεδρο. Από απειρία, διέταξε μια διμοιρία στρατιωτών του να πάει στα ναρκοπέδια. Μόνο οι μισοί επέστρεψαν. Το ηθικό των στρατευμάτων χτυπήθηκε σκληρά».

Οι δύο ουκρανικές ταξιαρχίες υπέστησαν συντριπτικές ήττες από την αρχή, αποτυγχάνοντας να προχωρήσουν περισσότερο από μερικά χιλιόμετρα, χάνοντας μεγάλο αριθμό από τα σύγχρονα τεθωρακισμένα τους οχήματα τις πρώτες τέσσερις ημέρες. Όπως καταγράφουν οι New York Times, η Ουκρανία μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες έχασαν το 20% των δυτικών τεθωρακισμένων που είχε συγκεντρώσει για την επίθεση και πάνω από το 30% της δύναμης κρούσης της.

Για τον Αμερικανό συνταγματάρχη και βετεράνο του πολέμου στο Αφγανιστάν Daniel Davis δύο είναι οι λόγοι αυτών των απωλειών: «Η Ρωσία έχει ξοδέψει πάνω από έξι μήνες κατασκευάζοντας περίτεχνες και ισχυρές αμυντικές ζώνες, είχε σημαντικό πλεονέκτημα στην αεροπορική ισχύ, την αεράμυνα και το πυροβολικό και σημαντική ικανότητα σε ναρκοπέδια, πυραύλους, άρματα μάχης, πυροβολικό, ηλεκτρονικό πόλεμο (για να νικήσουμε τα ουκρανικά drones και τους κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας) και τα επιθετικά drones».

Τα δυτικά όπλα δεν έκαναν τη διαφορά

Την παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνουν και Βρετανοί ρεπόρτερ του BBC που βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή. Όπως αναφέρουν, μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία όπου τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα που πήραν από τη  Δύση κατάφεραν να ανατρέψουν την ισορροπία αποφασιστικά προς όφελος της Ουκρανίας.

Αρκετά άρματα μάχης Leopard και άρματα κατά ναρκών Bradley υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τις πρώτες ημέρες της επίθεσης, κοντά στην πόλη Orikhiv.

Όταν μπήκαν στη μάχη τα Bradley ήταν του κουτιού, και τώρα πολλά από αυτά βρίσκονται κρυμμένα στα ουκρανικά δάση του νότιου μετώπου με σπασμένα κομμάτια, και λυγισμένους τροχούς, ενδεικτική εικόνα της φθοράς τους από ναρκοπέδιο.

Η 47η Ταξιαρχία της Ουκρανίας, η οποία είχε εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση για να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές, σύντομα σταμάτησε από νάρκες και στη συνέχεια χτυπήθηκε από από το πυροβολικό.

Μιλώντας στο BBC Ουκρανός μηχανικός είπε πως: «Όσο πιο γρήγορα μπορούμε να τα επισκευάσουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να τα επαναφέρουμε στην πρώτη γραμμή για να σώσουμε τη ζωή κάποιου». Ωστόσο, παραδέχεται επίσης ότι ορισμένα είναι ανεπανόρθωτα και θα πρέπει είτε να καθαριστούν για ανταλλακτικά είτε να «επιστραφούν στους συνεργάτες μας» για να ξαναχτιστούν.

Ένα αδιαπέραστο τείχος ναρκών

Μορεί τα δυτικά τεθωρακισμένα να ενίσχυσαν την προστασία των ουκρανικών στρατευμάτων, αλλά δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν τις σειρές των ρωσικών ναρκών, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την προέλαση της Ουκρανίας.

Tα βρετανικά οχήματα αποναρκοθέτησης Mastiff στο νότιο μέτωπο έχουν υποστεί ζημιές ή καταστρέφονται, σύμφωνα με το BBC. Η 47η Ταξιαρχία χρησιμοποιεί τώρα μερικά από τα παλαιότερα άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής για να καθαρίσει ναρκοπέδια. Αλλά και αυτοί δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα εκρηκτικά που είναι κρυμμένα στο έδαφος, ακόμη και όταν είναι εξοπλισμένα με εξειδικευμένο εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκοπεδίων.

Ουκρανός διοικητής άρματος μάχης αναφέρει πόσο αδιαπέραστο είναι το ναρκοπέδιο που έχουν προετοιμάσει οι Ρώσοι. «Είναι πολύ δύσκολο γιατί υπάρχουν πάρα πολλές νάρκες», λέει ο ουκρανός, προσθέτοντας ότι συχνά υπήρχαν περισσότερες από τέσσερις σειρές ναρκοπεδίων μπροστά από τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Πράγματι, το ίδιο επιβεβαιώνει και ο Ράισνερ. «Όταν εκκαθαρίζονται νάρκες στο μέτωπο, οι Ρώσοι βάζουν ήδη νέες πιο πίσω», εξηγεί ο Αυστριακός. Για πρώτη φορά στον πόλεμο, ο Ουκρανός χειριστής drones αναφέρει ότι οι στρατιώτες τραυματίζονται περισσότερο από νάρκες παρά από πυροβολικό: «Όταν πάμε μπροστά συναντάμε ναρκοπέδια παντού».

Αυτά δεν τα έχουμε ξαναδεί

Ο Αυστριακός συνταγματάρχης λέει πως «βλέπουμε μια σειρά από δυνατότητες από τη ρωσική πλευρά που η Ουκρανία εξακολουθεί να παλεύει να αντιμετωπίσει». Ακόμα και ο ίδιος ο Ουκρανός στρατηγός Oleksandr Tarnavskyi παραδέχτηκε στους Βρετανούς δημοσιογράφους ότι ο ρωσικός στρατός έχει επιδείξει «επαγγελματικές ιδιότητες» εμποδίζοντας τις ουκρανικές δυνάμεις να «προελάσουν γρήγορα», προσθέοντας μάλιστα «δεν υποτιμώ τον εχθρό».

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τηλεκατευθυνόμενες νάρκες για να εξοντώσουν Ουκρανούς στρατιώτες και το κάνουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα. «Όταν οι στρατιώτες μας φτάνουν στα χαρακώματα, [οι Ρώσοι] πατάνε ένα κουμπί και ανατινάζεται, σκοτώνοντας τους φίλους μας». Λέει ότι έχει δει την τακτική που χρησιμοποιείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες και την αποκαλεί «ένα νέο όπλο».

«Η Ρωσία κατορθώνει επανειλημμένα να σταματήσει τις ουκρανικές επιθέσεις. «Όταν οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να επιτεθούν, οι Ρώσοι το αναγνωρίζουν εν μέρει και τους επιτίθενται με βόμβες διασποράς», εξηγεί ο στρατιωτικός ειδικός.

«Όταν η ουκρανική πλευρά πλησιάζει τη γραμμή για να ξεκινήσουν την επίθεση, τότε χρησιμοποιούνται ρωσικά ελικόπτερα για να επιτεθούν στις ουκρανικές φάλαγγες από ασφαλή απόσταση».

«Μετά από αυτό, ορισμένες από τις ουκρανικές φάλαγγες πλήττονται από πυρά πυροβολικού ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Η αισιοδοξία

Σύμφωνα με τον στρατηγό Tarnavskyi οι δυνάμεις του έκαναν «σκληρή και επίπονη δουλειά» σημειώνοντας πως «κάθε άμυνα μπορεί να σπάσει, αλλά χρειάζεται χρόνος υπομονής και επιδέξιες ενέργειες», σημειώντας πως αργά ή γρήγορα, η επίθεση θα φτάσει στον στόχο της.

Ωστόσο, για τον Μάρκους Ράισνερ η εικόνα δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για το Κίεβο. «Ελλείψει δυνατοτήτων μάχης συνδυασμένων όπλων, η Ουκρανία έχει επίσης λίγα περιθώρια ελιγμών σε τακτικό επίπεδο. Μια σημαντική διείσδυση προς την κατεύθυνση της Μελιτόπολης ή της Μαριούπολης, όπως ήταν πραγματικά επιθυμητό, δεν φαίνεται να είναι δυνατή προς το παρόν» εκτιμά ο Αυστριακός στρατιωτικός ειδικός.

Ο απόστρατος Αμερικανός συνταγματάρχης και βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν Daniel L. Davis, είναι ακόμα πιο σκεπτικός. «Δεν είναι ότι οι δυνάμεις του Ζελένσκι «προχωρούν αργά», αλλά ότι δεν επιτυγχάνουν κανέναν από τους αρχικούς τακτικούς τους στόχους στο δρόμο προς την Αζοφική ακτή, ακριβώς επειδή λείπουν τα βασικά στοιχεία μάχης που είναι απαραίτητα για τη νίκη είναι σε μεγάλο βαθμό. Σαφώς δεν διαθέτουν το ανθρώπινο δυναμικό ή τη φυσική υποδομή που απαιτείται για να επιτύχουν.

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024