Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχεδιάζουν την αντιπολιτευτική τους γραμμή πάνω στις πυρκαγιές

Σχεδιάζουν την αντιπολιτευτική τους γραμμή πάνω στις πυρκαγιές

Με διαφορετική στόχευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ περιμένουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή

Σε ένα νέο τοπίο, όπως διαμορφώνεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, σχεδιάζουν την αντιπολιτευτική τους ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εν αναμονή της επανέναρξης των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων με την επικείμενη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τα πύρινα μέτωπα του Αυγούστου.

Και τα δύο κόμματα προχθές κατέθεσαν στο προεδρείο της Βουλής ξεχωριστά αιτήματα για διεξαγωγή προ ημερήσιας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Πρώτο ήταν το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη, για συζήτηση που θα αφορά «τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, τις συνέπειές τους στους κατοίκους και τις περιοχές που επλήγησαν, τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών αυτών, την απουσία οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης και τις αναγκαίες και κατεπείγουσες αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας ώστε να καταστεί λειτουργικό και αποτελεσματικό με την εκπόνηση σύγχρονων σχεδίων που θα απαντούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».

Στο κείμενο της πρότασης μάλιστα, δίνοντας μια πρόγευση των όσων σχεδιάζει να αναπτύξει στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει την πάγια κριτική του στο επιτελικό κράτος, σημειώνοντας πως «η κλιματική αλλαγή είναι πράγματι παρούσα, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να συνεχίζει να αποτελεί το άλλοθι για τις αποτυχίες του «επιτελικού» κράτους της Νέας Δημοκρατίας», το οποίο κατηγορεί πως δεν διδάχθηκε από τις προηγούμενες καταστροφές.

Σκληρή κριτική από την Κουμουνδούρου

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο αίτημα που κατέθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρεται ειδικότερα στις πυρκαγιές στη Νέα Αγχίαλο, τη Ρόδο και τον Εβρο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «σπεύδει να αποδώσει την αδυναμία αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην κλιματική κρίση, στον καύσωνα και στους θυελλώδεις ανέμους. Ωστόσο η προσπάθεια απόδοσης ευθυνών αλλού (π.χ. στην Αυτοδιοίκηση) και όχι στη δική της ανετοιμότητα σκοντάφτει στην πραγματικότητα και υποβαθμίζει την κρισιμότητα της κλιματικής κρίσης».

Επιπλέον, θέτει ζήτημα ελλείψεων προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, μη αξιοποίησης των υπηρεσιών δασοπροστασίας, των επιστημονικών εκθέσεων αλλά και «μηδενικής απορρόφησης» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία. Σημειώνει επιπλέον ότι «το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο ιδρύθηκε επικοινωνιακά μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, «για την ασφάλεια της ζωής μας» δεν έχει ακόμη οργανόγραμμα. Ο Νόμος 4662/2020 της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας παραμένει έως σήμερα ανενεργός».

Σημειώνεται ότι η παραπάνω αντιπολιτευτική γραμμή, με την οποία θα πάει στη συζήτηση της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος, διαμορφώθηκε, ελλείψει ηγεσίας, από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως ομολογούν πηγές της Κουμουνδούρου, οι εσωκομματικές διαδικασίες έχουν προκαλέσει μια «ακαμψία» στην αντιπολιτευτική στρατηγική και δημόσια παρουσία του κόμματος. Εμφανίζονται, ωστόσο, έτοιμοι να αξιοποιήσουν πλήρως τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

«Το Βατερλώ της κυβέρνησης»

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να επισκεφθεί τις πληγείσες από τα πύρινα μέτωπα περιοχές της Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη, όπου συζήτησε με πυρόπληκτους πολίτες και εκπροσώπους τοπικών φορέων, ενώ χθες βρέθηκε στα πληγέντα χωριά της Ροδόπης.

Σχολιάζοντας ότι «η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το Βατερλώ της σημερινής κυβέρνησης» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε το θέμα σε εθνική βάση, χαρακτηρίζοντας το κορυφαίο «θέμα εθνικής ασφάλειας», σημειώνοντας πως πρέπει οι πυρκαγιές να αντιμετωπιστούν βάσει των σημερινών συνθηκών της κλιματικής αλλαγής και ότι «πρέπει να πάρουμε αποφάσεις όλα τα κόμματα, χωρίς λαϊκισμούς και ευχολόγια».

Η επίκληση στο εθνικό και σε όλα τα κόμματα δεν ήταν τυχαία. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν προχθές ότι το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιείται στο ότι προτείνει λύσεις με νηφάλιο τρόπο και σκοπεύει έτσι να αξιοποιήσει και την κοινοβουλευτική του παρουσία.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024