Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πριγκόζιν: Τι ξέρουμε για τον θάνατο του αρχηγού της Wagner

Πριγκόζιν: Τι ξέρουμε για τον θάνατο του αρχηγού της Wagner

Ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα με την είδηση του θανάτου του να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ

Ο θάνατος του άλλοτε ισχυρού αφεντικού της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ ενώ οι υπόνοιες για τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατό του δίνουν και παίρνουν.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από τον θάνατό του μπορεί να βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η ανταρσία του Πριγκόζιν δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να ξεπεραστεί απλώς με την εξορία του αφεντικού της Wagner.

Τι ξέρουμε όμως για τον θάνατο του Πριγκόζιν, μέχρι αυτή τη στιγμή; Παρακάτω παρουσιάζουμε ό,τι έχει γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή γνωστό γύρω από τον θάνατο του αρχηγού της Wagner, όπως τα συγκέντρωσε το CNN.

O Πριγκόζιν επέβαινε σε αεροσκάφος που συνετρίβη βορειοδυτικά της Μόσχας την Τετάρτη, ανακοίνωσε η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών.

Όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών.

Η συντριβή έρχεται δύο μήνες αφότου ο Πριγκόζιν εξαπέλυσε ανταρσία κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας. Η απόπειρα εξέγερσης ματαιώθηκε με μια συμφωνία που απαιτούσε από τον Πριγκόζιν και τους μαχητές του να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία.

Ακολουθούν όσα έχουν γίνει γνωστά για τη συντριβή:

Το όνομα του Πριγκόζιν στα στοιχεία της πτήσης:  Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν ήταν μεταξύ των ατόμων που επέβαιναν στο αεροπλάνο που συνετρίβη στη δυτική περιοχή Tver.

Ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με την ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Wagner εξέδωσε επίσης μια δήλωση λέγοντας ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε.

Το κανάλι έχει μεταδώσει στο παρελθόν προπαγανδιστικά βίντεο της Wagner και η επίσημη υπηρεσία Τύπου του Πριγκόζιν έχει συνδεθεί με αυτό στο παρελθόν. Το CNN δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό αυτό. Άλλα κανάλια που συνδέονται με τον Πριγκόζιν και την Wagner, συμπεριλαμβανομένου του επίσημου καναλιού του στο Telegram, παρέμειναν σιωπηλά.

Συντρίμμια κινητήρα:  Σε βίντεο που κυκλοφόρησε από τη συντριβή φαίνονται τα τέσσερα τελευταία ψηφία ενός αριθμού νηολόγησης στα συντρίμμια του κινητήρα που καίγεται ακόμη: 2795. Το αεροπλάνο του Πριγκόζιν είναι καταχωρημένο ως RA-02795.

Βρέθηκαν πτώματα: Το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Russia-24 μετέδωσε ότι οκτώ πτώματα βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους. Άλλα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 10 άτομα.

Άνοιξε έρευνα

Η αντίδραση του Μπάιντεν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να εμπλέκεται στη συντριβή.

«Μπορεί να θυμάστε, με ρώτησαν γι’ αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν στο CNN την Τετάρτη, αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε τον Ιούλιο, στα οποία είπε ότι ο Πριγκόζιν θα έπρεπε να ανησυχεί για την ασφάλειά του μετά την αποτυχημένη ανταρσία. «Είπα ότι θα ήμουν προσεκτικός σε τι θα επέβαινα. Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα τι συνέβη, αλλά δεν εκπλήσσομαι», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ποινική υπόθεση: Η Ρωσική Επιτροπή Ερευνών δήλωσε ότι ξεκίνησε «ποινική υπόθεση» μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Embraer Legacy. Η επιτροπή δήλωσε ότι η υπόθεση βασίζεται στο άρθρο 263 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο αφορά την παραβίαση των κανόνων ασφάλειας της κυκλοφορίας και λειτουργίας των αερομεταφορών.

Άνοιξε  έρευνα: Η ρωσική κρατική αρχή πολιτικής αεροπορίας Rosaviation δήλωσε ότι μια ειδικά συσταθείσα επιτροπή «άρχισε να ερευνά τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος με το αεροσκάφος Embraer-135, το οποίο συνέβη στις 23 Αυγούστου στην περιοχή Tver». Στην ανακοίνωση της αρχής αναφέρεται ότι το αεροπλάνο ανήκε στην εταιρεία MNT-Aero LLC, η οποία ειδικεύεται στις επιχειρηματικές μεταφορές.

Απομάκρυνση Σουροβίκιν: Η συντριβή έγινε όταν ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία, απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας.

Ο Σουροβίκιν δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά τη βραχύβια ανταρσία υπό την ηγεσία του Πριγκόζιν, τροφοδοτώντας ανεπιβεβαίωτες φήμες για την κράτησή του.

Πού βρισκόταν ο Πούτιν: Ο Πούτιν βρισκόταν στη νοτιοδυτική περιοχή του Κουρσκ, όπου διηύθυνε τελετή προς τιμήν της 80ής επετείου της μάχης του Κουρσκ και των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν σήμερα στην Ουκρανία. Η ομιλία του Πούτιν και η περίτεχνη τελετή μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης τοπική ώρα.

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024