Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μάχη για έκτη μέρα στη Δαδιά: Μεγάλη ελπίδα το άθικτο από τις φλόγες δάσος

Μάχη για έκτη μέρα στη Δαδιά: Μεγάλη ελπίδα το άθικτο από τις φλόγες δάσος

Κινδυνεύουν με αφανισμό οι φωλιές του μαυρόγυπα – Η κατάσταση στο μέτωπο της Δαδιάς

Για έκτη συνεχή μέρα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης, Έλληνες και ξένοι πυροσβέστες, εθελοντές με επίγεια και εναέρια μέσα, πυροσβεστικά και δασικά οχήματα και πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα δίνουν μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν και να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.

Ένα δάσος, που φιλοξενεί 36 είδη αρπακτικών πτηνών, με πιο προβεβλημένο είδος, τον μαυρόγυπα, οι φωλιές του οποίου σε μεγάλο κομμάτι της προστατευόμενης έκτασης κινδυνεύουν με αφανισμό. Η φωτιά στη Δαδιά, πέρα από τους επίσημους φορείς πυρόσβεσης και το προσωπικό της πολιτικής προστασίας έχει κινητοποιήσει και πολλούς εθελοντές από τη περιοχή, που συμμετέχουν με δικά τους μέσα και επικουρούν, με όποιον τρόπο τους υποδεικνύεται.

Εκτιμάται ότι έχουν καεί 130.000 στρέμματα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά καταλαμβάνει ένα χώρο 130.000 στρεμμάτων, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει μια ακριβής καταγραφή της ζημιάς.

«Έχουμε μια πρώτη εικόνα, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να πούμε κάτι με βεβαιότητα, πρέπει να πέσει ο καπνός, να σβήσει η φωτιά για να δούμε τι ακριβώς από αυτή την έκταση έχει σωθεί και τι έχει καταστραφεί, διότι προφανώς έχουν διασωθεί κομμάτια του δάσους εντός της φλεγόμενης περιοχής» λέει η διευθύντρια Α’ Τμήματος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Διονυσία Χατζηλάκου.

«Όπως κάναμε και πέρυσι, αφού πήραμε τις δορυφορικές εικόνες και κάναμε την εκτίμηση, είδαμε τελικά ότι από την έκταση που είχε καταλάβει η περσινή πυρκαγιά εντός της υπήρχαν άκαυτες νησίδες, υγιή κομμάτια του δάσους, τα μισά δέντρα δεν είχαν καεί. Επιπροσθέτως, από πέρσι είχαμε ξεκινήσει μια μελέτη για αντιπυρική αποκατάσταση, με αφορμή την περσινή πυρκαγιά και η εμπειρία που αποκτήθηκε θα αξιοποιηθεί και σε αυτήν την περίπτωση» προσθέτει.

Καμένα και άθικτα δέντρα εναλλάσσονται στο πευκοδάσος της Κίρκης

Πραγματικά, όπως και στην περιοχή του πευκοδάσους της Κίρκης Αλεξανδρούπολης η εικόνα της καταστροφής είναι μικτή. Υπάρχουν πολλά σημεία της διαδρομής, όπου εναλλάσσονται καμένα και άθικτα δέντρα. Μάλιστα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του δάσους δεν έχει πληγεί, παρόλο που η φωτιά συχνά κινείται σε πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις. Υπάρχουν, επίσης, συστάδες ανέπαφου δάσους και εντός της περιοχής η οποία επλήγη από τις φωτιές και στις οποίες δεν πλησίασαν όλες αυτές τις μέρες οι φλόγες. Τέλος, υπάρχει στο δρόμο προς τον οικισμό και μετά από αυτόν μέχρι και τις εστίες της φωτιάς, άθικτο δάσος, που αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα για τη δασική αναγέννηση και για την επόμενη μέρα. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι σε λιγότερο από πέντε χιλιόμετρα σε ευθεία, ψηλά επάνω από τον οικισμό της Δαδιάς μπορεί κανείς να διακρίνει καπνούς, προφανώς από αναζωπυρώσεις, να ανεβαίνουν στον ουρανό.

«Προσπάθεια να μην περάσει η φωτιά στο υγιές τμήμα του δάσους»

Ο διευθυντής Δασών Π.Ε. Έβρου Πέτρος Ανθόπουλος με υπηρεσιακό όχημα κινείται μέσα στο δάσος και επιβλέπει τις προσπάθειες, ενώ συμμετέχει στις συσκέψεις με τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

«Συνολικά, έχουμε σε επίπεδο νομού 600.000 στρέμματα δασικής έκτασης» λέει στην ενημέρωση που γίνεται στο κέντρο της μονάδας διαχείρισης Δέλτα Έβρου – Δαδιάς και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή, η φωτιά εξελίσσεται σε ένα τμήμα της Δαδιάς και γίνεται προσπάθεια να συγκρατηθεί για να μην περάσει και πιο βόρεια που υπάρχει ένα υγιές τμήμα του δάσους. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή της Μελίας και στη συνέχεια αφού μεταδόθηκε στις γύρω περιοχές, πέρασε κάτω από την Εγνατία και κινήθηκε προς τη Ροδόπη, στα όρια του νομού».

Το μεσημέρι έφτασαν και οι πυροσβέστες από την Αλβανία, με πέντε πυροσβεστικά οχήματα, για να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους από τη Ρουμανία. Αναγνώριση της περιοχής έκαναν σήμερα και Τσέχοι πυροσβέστες, που θα επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες στο πλευρό των συναδέλφων τους.

Τα οχήματα πυροσβεστικά, στρατιωτικά, αστυνομικά, διασταυρώνονται μέσα στο δάσος. Μεταφέρουν νερό και προμήθειες. Σε κάποια σημεία πυροσβεστικά οχήματα αντλούν νερό από γεωτρήσεις και σπεύδουν στα μέτωπα της φωτιάς. Σε πολλά σημεία οι φλόγες βρίσκονται μέσα σε χαράδρες και η πρόσβαση είναι δύσκολη. Σε αυτά τα σημεία επικεντρώνουν τα εναέρια μέσα πυροσβεστικά αεροπλάνα Καναντέρ και ελικόπτερα Έρικσον, που απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Ο άνεμος έχει πέσει σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αλλά όχι εντελώς. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται και δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να σβήσουν και οι τελευταίες φλόγες, ενώ με μικρότερα, πιο ευέλικτα οχήματα αντιμετωπίζονται οι μικρές εστίες στις περιοχές που υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

«Η φωτιά θα σβήσει αλλά πρέπει να δούμε και την επόμενη μέρα»

Ο δήμαρχος Σουφλίου, μαζί με τον κοινοτάρχη της Δαδιάς, προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατόν, ό,τι τους ζητηθεί για να βοηθήσουν. Άλλωστε, η περιοχή είναι μια μεγάλη πηγή βιοπορισμού για τους κατοίκους της περιοχής ξυλεργάτες, μελισσοκόμους, επαγγελματίες του τουρισμού, που ζουν από το δάσος.

«Έχουμε την τελευταία δεκαετία πτώση του δημογραφικού κατά 22% και ασφαλώς η ένταση των φυσικών καταστροφών, πέρα από τις ζημιές στο περιβάλλον, επιδρά και στην τοπική οικονομία» λέει ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και συνεχίζει: «Η φωτιά θα σβήσει αλλά πρέπει να δούμε και την επόμενη μέρα. Χρειάζεται η περιοχή μας μια πιο ενεργή παρέμβαση, προγράμματα πρόληψης και ενίσχυσης της απασχόλησης που να σχετίζονται με το οικοσύστημα για να μείνει ο πληθυσμός. Γιατί όχι να γίνει εδώ και μια σχολή εκπαίδευσης στελεχών πολιτικής προστασίας, όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν».

Το βράδυ στο δημαρχείο Σουφλίου θα γίνει εκ νέου μια σύσκεψη για ενημέρωση και αποτίμηση της κατάστασης.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι να διασφαλιστεί ότι η φωτιά δε θα μεταδοθεί στο υγιές κομμάτι του δάσους, που αποτελεί το δεύτερο πυρήνα αναπαραγωγής των σπάνιων πουλιών και του μαυρόγυπα, ο οποίος ως τώρα δεν έχει προσβληθεί από τη φωτιά, όπως και να ανακοπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στο μέτωπο εκείνο που μεταδίδει και ανατροφοδοτεί τις φλόγες πιο νότια και δυτικά, προς την περιοχή της Ροδόπης.

Πηγή: ΑΠΕ

inSports

«Ασημένια» η Νόρα Δράκου στα 50μ. ύπτιο

Έπειτα από μια μεγάλη εμφάνιση στον τελικό η Νόρα Δράκου τερμάτισε στη 2η θέση και πήρε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024