Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Βοιωτία και Δαδιά - Βελτιωμένη η εικόνα στην Πάρνηθα, δύο οι ενεργές εστίες

Φωτιά: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Βοιωτία και Δαδιά – Βελτιωμένη η εικόνα στην Πάρνηθα, δύο οι ενεργές εστίες

Πώς είναι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Live όλες οι εξελίξεις στο in.

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε για ακόμα μια ημέρα η χώρα καθώς οι πυρκαγιές στην Αττική, στην Αλεξανδρούπολη, στη Ροδόπη και στη Βοιωτία συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο, με τις φλόγες να κατακαίουν στο πέρασμά τους δασικές εκτάσεις και περιουσίες.

Σύμφωνα με την τελευταία χρονικά ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής και στο Ρέμα της Γιαννούλας.

Στον Έβρο και στη Ροδόπη, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.

Στη Βοιωτία, οι αναζωπυρώσεις είναι εντονότερες στην περιοχή Βάγια της Υλίκης, ανατολικότερα της περιοχής Ζάλτσα, καθώς και στις περιοχές Στείρι και Κυριάκι.

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

03:46 Σε εξέλιξη με καλύτερη εικόνα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τρεις πυρκαγιές σε Πάρνηθα, Βοιωτία και Δαδιά, αν και παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν άλλες κατοικημένες περιοχές και αναμένεται η εκτίμησης της κατάστασης πριν το ξημέρωμα προκειμένου ν’ αποφασιστεί η συνδρομή των εναέριων μέσων.

23:54 Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε ότι ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές, αν και τα μέτωπα σε Έβρο (και Ροδόπη) παραμένουν ενεργά.

23:36 Οικονόμου: «Οι εμπρηστές συλλαμβάνονται και αποδίδονται στην ελληνική Δικαιοσύνη»

Ανάρτηση για τη σύλληψη 45χρονου από τον Αυλώνα που κατηγορείται για εμπρησμό έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία ημεδαπός, ο οποίος εμπλέκεται σε εμπρησμούς στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Οι εμπρηστές συλλαμβάνονται και αποδίδονται στην ελληνική Δικαιοσύνη», ανέφερε.

23:21 Υπό έλεγχο η φωτιά στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Φωτιά ξέσπασε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής σήμερα λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 20.35, ωστόσο τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Στο σημείο επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

«Παρατηρήθηκε κινητικότητα από συγκεκριμένα άτομα, τα οποία σύμφωνα με τον δήμαρχο Καισαριανής, Χρήστο Βοσκόπουλο, βρέθηκαν να περιφέρονται μέσα στο χώρο, ο οποίος ήταν περιφραγμένος και αμέσως εκδηλώθηκε η φωτιά. Αυτό είναι το παράδοξο στην υπόθεση, όπως με ενημέρωσαν ο δήμαρχος Καισαριανής, συνεργάτες μου στον ΣΠΑΥ, αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού -ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος. Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν μαρτυρίες που κάνουν λόγο για εμπρησμό, ενώ εθελοντικές ομάδες του ΣΠΑΥ, των δήμων της Καισαριανής και του Βύρωνα αλλά και η πυροσβεστική, έσπευσαν στο σημείο για να θέσουν άμεσα υπό έλεγχο τη φωτιά.

«Σύμφωνα με τον δήμαρχο που με ενημέρωσε ως πρόεδρο του ΣΠΑΥ, είναι καθαρά εμπρησμός από άτομα που βρέθηκαν στο χώρο τον περιφραγμένο. Αυτοί εθεάθησαν από μάρτυρες να πηδάνε και να φεύγουν, και αμέσως μετά εκδηλώθηκε η φωτιά. Υπήρξαν μάρτυρες που τους είδαν και ενημέρωσαν τον δήμαρχο Καισαριανής. Ο χώρος παραβιάστηκε για να μπουν μέσα, είναι στο Σκοπευτήριο δίπλα, σε σημείο πολύ επικίνδυνο, που αν δεν το θέσεις υπό έλεγχο, μπορεί να πάρει φωτιά η πλευρά αυτή του Υμηττού», υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντάτος.

«Εμείς θα περιπολούμε κι αυτό το βράδυ. Πάνω από 300 εθελοντές είναι αυτή τη στιγμή μέσα στον Υμηττό, σε όλα τα φυλάκια, σε όλους τους δήμους, με τα οχήματα του ΣΠΑΥ, τις υδροφόρες μας, ο κόσμος μπορεί να δει τις σειρήνες μας μέσα στο βουνό που περιπολούμε τις βραδινές ώρες. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωνσταντάτος.

23:07 Φούντωσε και πάλι το μέτωπο ανάμεσα σε Κοίλα – Ιτέα

Νέα αναζωπύρωση υπήρξε στο μέτωπο ανάμεσα σε Κοίλα και Ιτέα, από τη φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς. Σύμφωνα με τοπικά σάιτ, επιτόπου έσπευσαν κι άλλες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και κάτοικοι μαζί με άλλους εθελοντές, που ήδη είχαν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες.

22:54 Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Yπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στην περιοχή Αρετή, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο επιχείρησαν 46 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης 2 ελικόπτερα.

22:40 Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πάρνηθα και τον πληγέντα Δήμο Αχαρνών

Τους πληγέντες από την πυρκαγιά Δήμους Ασπροπύργου και Φυλής θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη, αποτελούμενο από τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Γ. Καραμέρο, την πρώην βουλευτή Δ. Αθήνας Χ. Καφαντάρη, τη Φ. Παντιώρα, συντονίστρια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, την Περιφερειακή Σύμβουλο Γιώτα Παππά, καθώς και στελέχη της Ν.Ε. Δυτικής Αττικής.

22:28 «Κόβουν την ανάσα» τα πλάνα από το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από την Πάρνηθα

Τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πυροσβέστες στο πεδίο φανερώνουν εντυπωσιακές εικόνες από το συντονιστικό ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο διηύθυνε σήμερα το πρωί τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα που επιχείρησαν στο μέτωπο της Πάρνηθας.

Δείτε και διαβάστε περισσότερα εδώ

22:15 Τι βρέθηκε στο σπίτι του 45χρονου που συνελήφθη για εμπρησμό

Τουλάχιστον τρεις ενέργειες εμπρησμού με δράστη τον 45χρονο που συνελήφθη σήμερα στον Αυλώνα ταυτοποιήθηκαν από την προανάκριση της Αστυνομίας ενώ ιδιαίτερα επιβαρυντικά ήταν και τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στην κατ’ οίκον έρευνα που ακολούθησε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:00 Κατεσβέσθη η φωτιά στην επιχείρηση εστίασης στο Λέχαιο

21:51 Δείτε φωτογραφία από τη φωτιά στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

21:35 Πώς είναι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με την τελευταία χρονικά ενημέρωση της Πυροσβεστικής, από το απόγευμα της Τετάρτης στις 18:00 μέχρι την ίδια ώρα την Πέμπτη, εκδηλώθηκαν 69 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 104 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής και στο Ρέμα της Γιαννούλας.

Στον Έβρο και στη Ροδόπη, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.

Στη Βοιωτία, οι αναζωπυρώσεις είναι εντονότερες στην περιοχή Βάγια της Υλίκης, ανατολικότερα της περιοχής Ζάλτσα, καθώς και στις περιοχές Στείρι και Κυριάκι.

Σε όλες τις πυρκαγιές επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

21:25 Νέο βίντεο από τη φωτιά στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

21:17 Μάχη με τις φλόγες για έκτη ημέρα στο Δάσος της Δαδιάς

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για έκτη ημέρα για να σώσουν το ανέγγιχτο από τις φλόγες τμήμα του Δάσους της Δαδιάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:00 Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:55 Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα στη Ροδόπη

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα στη Ροδόπη, όπου επιχειρούν από τη Δευτέρα πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Η φωτιά καταλάγιασε χάρη στη χθεσινοβραδινή γιγάντια επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με επίγεια μέσα και με ελικόπτερα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Τόνισε, δε, ότι υπό έλεγχο είναι το μέτωπα στα Κασσσιτερά, στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών, στα όρια με τον νομό Έβρου, στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής, όπου χθες είχε σημειωθεί αναζωπύρωση και στην περιοχή της Κερασιάς, στο Παπίκιο Όρος.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δημοτικές κοινότητες Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων του δήμου Κομοτηνής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου.

20:32 Συλλαλητήριο οργής στο Σύνταγμα για τους νεκρούς μετανάστες στη φωτιά στον Έβρο

Στο συλλαλητήριο καλούν: ΚΕΕΡΦΑ, συνδικάτα, οργανώσεις της αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΜΕΡΑ25.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:20 Τηλεφωνικό κέντρο για την αναγνώριση των 18 θυμάτων της φωτιάς στον Έβρο

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα εδρεύει η ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στη διαδικασία αναγνώρισης των 18 ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί στη φωτιά του Έβρου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:05 Δείτε εικόνα από drone από τις καμένες εκτάσεις της Πάρνηθας

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που μεταδίδει το drone της ΕΡΤ από την καμένη περιοχή της Πάρνηθας.

Μια οικία φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά ευτυχώς δεν έχει καεί ολοσχερώς. Ωστόσο, στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο κατοικίες τυλίχθηκαν στις φλόγες, την Τετάρτη.

Ενώ το drone δείχνει τις καμένες εκτάσεις, στο βίντεο φαίνονται και τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης στο πύρινο μέτωπο στη Φυλή.

19:53 Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα – Δύο οι εστίες

Δύο είναι οι εστίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα, ενώ δίνεται μάχη με τον χρόνο αφού σε λίγη ώρα θα πάψουν να πετούν τα εναέρια μέσα.

19:44 Φωτιά και στην Πτολεμαΐδα

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην ορεινή, δυσπρόσιτη, περιοχή Άγιοι Ανάργυροι Μεσοβούνου και πιθανολογείται ότι οφείλεται στην πτώση κεραυνού, καίγοντας πευκοδάσος.

Επί τόπου έσπευσαν και επιχειρούν τέσσερα Πυροσβεστικά οχήματα και οκτώ άνδρες καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα, δέκα ατόμων, από την Κοζάνη, ενώ, αναμένεται, άλλο ένα δεκαμελές, πεζοπόρο τμήμα από τα Ιωάννινα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

19:38 Αναζωπύρωση στη Μονή Κλειστών

Η τελευταία αναζωπύρωση στην Πάρνηθα εντοπίζεται ανατολικά της Μονής Κλειστών. Η φωτιά καίει σε χαράδρα που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

19:15 Δείτε live εικόνα από το Στείρι Βοιωτίας

Δείτε πώς έχει η κατάσταση με το πύρινο μέτωπο από κάμερα στο Στείρι Βοιωτίας.

19:02 Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη φωτιά στην Πάρνηθα, ωστόσο η Πυροσβεστική είναι ιδιαίτερα φειδωλή στις εκτιμήσεις της αφού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

18:51 Μαρινάκης για πυρκαγιές: Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών, δεν κρυβόμαστε πίσω από καμία κρίση

Ο κ. Μαρινάκης απάντησε στην έντονη κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών, δεν κρυβόμαστε πίσω από καμία κρίση».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:37 Τι αναφέρει η ΑΝΙΜΑ για τα ζώα που γλίτωσαν από τις φωτιές

«Ενημερώνουμε τις ομάδες που επιχειρούν στη φωτιά της Πάρνηθας ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορεί να φιλοξενήσει κτηνοτροφικά ζώα, κότες, πάπιες, γαλοπούλες, κατσικάκια. Επικοινωνήστε με την ΑΝΙΜΑ να σας φέρουμε σε επαφή», ενημερώνει ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.

18:27 Ελεύθεροι αφέθηκαν τρεις προσαχθέντες για εμπρησμό – Κρατείται 45χρονος από τον Αυλώνα

Τρεις από τους προσαχθέντες για εμπρησμό έχουν αφεθεί ελεύθεροι (δύο από το Μενίδι και ένας από τον Αυλώνα), ενώ κρατείται 45χρονος από τον Αυλώνα.

18:25 Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Αρετή Λαγκαδά

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Αρετή, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Στο δύσβατο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 12 οχήματα, ενώ δόθηκε εντολή να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης και ένα ελικόπτερο.

Βελτιωμένη εικόνα εμφανίζουν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα στο Κιλκίς, στο Πάικο, στην περιοχή της Κάρπης και στη Φύσκα. Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στο Πολύκαστρο.

18:22 Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των φωτιών

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα επιχειρούν στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε ολόκληρη την επικράτεια, συνολικά 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215, 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 13 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL και 4 ελικόπτερα CHINOOK.

Επίσης έχουν διατεθεί:

● 70 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»,

● 7 Ομάδες του Σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ των 10 ατόμων,

● Προωθητές Γαιών, Ισοπεδωτές και Φορτωτές για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,

● Υδροφόρα Οχήματα,

● Βυτιοφόρα Οχήματα και

● Οχήματα Γενικής Χρήσης.

Συνολικά, 12.500 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων εμπλέκονται στις επιχειρήσεις πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια, όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ. (σ.σ. ο αριθμός αφορά στη συμμετοχή του προσωπικού καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω επιχειρήσεις, π.χ. μεταξύ άλλων περιπολίες επιτήρησης από 5-10 χλμ στο σύνολο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην επικράτεια, το τεχνικό προσωπικό για τη συντήρηση αεροσκαφών και ελικοπτέρων, το προσωπικό των μηχανημάτων κλπ).

18:05 Πού υπάρχουν φωτιές στην Ελλάδα

Δείτε πού υπάρχουν πύρινα μέτωπα, σύμφωνα με το Zoom Earth.

Δείτε τον αντίστοιχο χάρτη από τη NASA.

18:00 Προσαγωγή υπόπτου για φωτιά στη Χαλκίδα

Στην προσαγωγή 48χρονου για δύο πυρκαγιές που σημειώθηκαν την Τετάρτη στη Χαλκίδα προχώρησε η Αστυνομία, τον οποίο φαίνεται να έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας να κινείται κοντά στα σημεία που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο παρελθόν ο 48χρονος είχε καταθέσει ξανά ως ύποπτος για φωτιές που είχαν ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας.

17:55 Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στην Τοπική Κοινότητα Δαδιάς

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πύρινο μέτωπο υπάρχει κοντά στο χωριό της Δαδιάς, το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες από αναζωπύρωση μέσα στο πευκοδάσος, όπου έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με βάση την κατεύθυνση των ανέμων δεν δημιουργείται προς στιγμήν πρόβλημα για κατοικημένη περιοχή. Η φωτιά που αναζωπυρώθηκε κοντά στην Τοπική Κοινότητα Δαδιάς τροφοδοτείται από ένα κοντινό πευκοδάσος και έχει κατεύθυνση προς το χωριό Κοτρώνια στο Σουφλί, χωρίς όμως αυτό να κινδυνεύει. Παράλληλα, στις φλόγες παραδόθηκε ο χώρος αναψυχής Κατραντζήδες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

17:50 Άρθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυλώνα

Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την φωτιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στη περιοχή του Αυλώνα. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, κανονικά διεξάγεται πλέον η κίνηση στις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Αθανασίου Διάκου, όπου είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

17:40 «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, δεν ήταν αρκετό»

Συγκλονίζει η ανάρτηση πυροσβέστη που επιχειρούσε στην Πάρνηθα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:22 «Είχαμε 11 εστίες, τη μία μετά την άλλη» λέει ο δήμαρχος Ωρωπού

Έντεκα εστίες φωτιάς η μία μετά την άλλη ξέσπασαν στον Αυλώνα, στους πρόποδες της Πάρνηθας, κάτι που σήμανε συναγερμό στις Αρχές το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού, Γιώργο Γιασημάκη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:04 Πυρκαγιά σε επιχείρηση εστίασης στην παραλία Λεχαιού Κορινθίας

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πυρκαγιά ξέσπασε σε επιχείρηση εστίασης στην παραλία Λεχαίου Κορινθίας. Επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Δείτε βίντεο

16:50 Η φωτιά με τη μεγαλύτερη δυναμική είναι στη Βοιωτία – Δείτε εικόνα από το μεγάλο πύρινο μέτωπο

Η φωτιά που ξεκίνησε από το Στείρι και προκάλεσε ζημιές στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά, είναι η πιο απειλητική αυτή την ώρα.

Η φωτιά καίει στο βουνό του Ελικώνα, ενώ υπάρχει κίνδυνος για το ελατοδάσος, στα όρια του Δήμου Λεβαδεών. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα.

16:39 Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Αυλώνα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Αυλώνα Αττικής.

16:34 Οικολογική τραγωδία: Στον Έβρο η πιο καταστροφική φωτιά στην Ευρώπη εδώ και χρόνια

Πόσα είναι τα στρέμματα που έχουν καεί στον Έβρο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:15 Μεγάλη αναζωπύρωση στη Βοιωτία – Κινδυνεύει ελατοδάσος

Στο βουνό του Ελικώνα καίει η φωτιά, υπάρχει κίνδυνος για το ελατοδάσος, στα όρια του Δήμου Λεβαδεών.

16:00 Συνεδρίασε το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Η αναγκαιότητα ακόμη καλύτερου συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που για έκτη μέρα καίει στον Έβρο υπογραμμίστηκε κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:44 Καμένα περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα

Πολύ αρνητικά είναι τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας (2023) αντιπυρικής περιόδου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:08 Κλειστή για το κοινό η Μονή Οσίου Λουκά – Πού καταγράφηκαν ζημιές

Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Τ.Κ. Στειρίου του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας Βοιωτίας απείλησε ιδιαίτερα τη Μονή του Οσίου Λουκά, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η φωτιά έβλαψε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου της Μονής, κατέκαψε τη στέγη του εγκαταλελειμμένου κελιού του μοναχού Ιωάσαφ, του 19ου αιώνα, στη νοτιοανατολική πτέρυγας της Μονής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτηρίου, ενώ προκάλεσε βλάβες στους χώρους υγιεινής των επισκεπτών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:57 Πού είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Παρασκευή

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο Παρασκευή (25/8) σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τρεις περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Αττικής, Εύβοιας και Βοιωτίας.

Υψηλός κίνδυνος (κατηγορίας 3) υπάρχει σε αρκετές περιοχές.

14:48 Νέα μεγάλη αναζωπύρωση στη χαράδρα στην Πάρνηθα

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και στα βίντεο του in μία νέα μεγάλη αναζωπύρωση προκλήθηκε στη χαράδρα Αγίου Γεωργίου στο σημείο που είχε φουντώσει ξανά τα ξημερώματα της Πέμπτης.

14:31 Καταγγελία πυρόπληκτου στο Μενίδι: «Παρακαλάγαμε για μία υδροφόρα και εκείνοι περίμεναν εντολή από ανωτέρους»

Ο Θοδωρής Παναγιωτόπουλος, ένας από τους πυρόπληκτος στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο στο Μενίδι μιλώντας στο MEGA, δήλωσε πως το σπίτι του κάηκε ολοσχερώς ενώ δήλωσε πως ζητούσαν υδροφόρες αλλά δεν ήρθαν εγκαίρως.

«Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι κόποι μιας ζωής του πεθερού μου, της πεθεράς μου κάηκαν όλοι. Το σπίτι μας κάηκε ολοσχερώς. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και πολλών. Είπατε προηγουμένως για τα ακαθάριστα χωράφια και τους θάμνους. Εμείς καθαρίζαμε όλα τα μπροστινά πολύ τακτικά αλλά απαγορευόταν να ακουμπήσουμε τους θάμνους. Οι κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη μέσα σε 10 λεπτά», είπε αρχικά.

Παρακαλάγαμε για ένα αυτοκίνητο μία υδροφόρα της Πυροσβεστικής και εκείνοι περιμένανε εντολή από ανωτέρους με αποτέλεσμα ένα 10λεπτο να είναι μοιραίο. Ενώ τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν έξω από το σπίτι μας, τελικά έφυγαν την τελευταία στιγμή. Το κράτος για ακόμη μία φορά πήρε μηδέν. Περιμένουμε κάποιον υπουργό να επισκεφτεί όλα τα καμένα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Όλα τα σπίτια είναι νομιμοποιημένα. Πληρώνουμε τόσα. Περιμένουμε να μην κάνουν τα ίδια με το Μάτι, που τάξανε και στο τέλος δεν έκαναν τίποτα», προσέθεσε.

14:17 Απροετοίμαστη η χώρα για την αντιπυρική περίοδο – Άρθρο «κόλαφος» των New York Times

Στις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα αναφέρονται οι New York Times σε άρθρο τους με τίτλο «Η Ελλάδα μάχεται με τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί».

Το εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά στις φωτιές που ξέσπασαν στην Πάρνηθα και την Αλεξανδρούπολη ενώ γίνεται αναφορά και στην παρουσία των ακροδεξιών στον Έβρο και τη «σύλληψη» μεταναστών με την κράτησή τους σε τρέιλερ.

Οι επιστήμονες λένε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες θα γίνουν θερμότερες και ξηρότερες ταχύτερα από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή. Αυτό το καλοκαίρι ήταν μια κλεφτή ματιά στο μέλλον, το οποίο έρχεται γρήγορα, γράφει το διεθνές μέσο.

Την Τρίτη, τα πτώματα 18 ανθρώπων, ανάμεσά τους δύο παιδιά, εντοπίστηκαν σε δάσος στην περιοχή του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι αρχές είπαν ότι πίστευαν ότι οι νεκροί ήταν μετανάστες που τους κατάπιε η πύρινη λαίλαπα, ενώ προειδοποίησαν ότι η ταυτοποίησή τους θα ήταν δύσκολη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:04 Δύο προσαγωγές για εμπρησμό στο Μενίδι – Τέσσερις συνολικά

Μετά τις προσαγωγές δύο ατόμων ως υπόπτων για εμπρησμούς στον Αυλώνα, σημειώθηκαν σύμφωνα με την ΕΡΤ άλλες δύο στο Μενίδι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκεται 45χρονος ύποπτος, κάτοικος Αυλώνα, για τους εμπρησμούς που ξέσπασαν σήμερα στον Αυλώνα. Εθεάθη το πρωί να κινείται ύποπτα με ασημί αγροτικό και μετά από λίγο να ξεσπούν οι πυρκαγιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις τέσσερις προσαγωγές αναμένεται να γίνει σύλληψη.

13:52 Κικίλιας σε εμπρηστές: «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, θα σας βρούμε, δεν θα γλιτώσετε»

Μήνυμα στους εμπρηστές χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα» έστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτηρίζοντας τους εμπρηστές «αλητήριους» απαρίθμησε τις προσπάθειες εμπρησμού που έχουν γίνει στον Αυλώνα, με μία εξ αυτών να παίρνει διαστάσεις και να απειλεί την Πάρνηθα, έστειλε μήνυμα σε όλους όσους «εγκληματούν κατά της χώρας» ότι δεν θα γλιτώσουν.

«Την ώρα που οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος, οι εθελοντές μας και όλη η Πολιτική Προστασία δίνουν τεράστιες μάχες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη την επικράτεια και κάποιες από αυτές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων, κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή Αυλώνα από τις 8:00 το πρωί της Πέμπτης έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:38 Σύμμαχοι ή εχθροί οι άνεμοι στο πύρινο μέτωπο τις επόμενες ώρες; – Η ενημέρωση από το meteo

Σε νεότερη ενημέρωση για τους ανέμους στην Αττική προχώρησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr, επισημαίνοντας πως ουσιαστική εξασθένιση των ανέμων θα έχουμε τις βραδινές ώρες ενώ ήδη από το απόγευμα θα υπάρξει μικρή ύφεση.

Στο μέτωπο της Πάρνηθας η εικόνα είναι βελτιωμένη αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός καθώς οι άνεμοι μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:30 Σκέρτσος για πυρκαγιές: Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο δύσκολο

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε πως οι μεγάλες εκδηλώσεις πυρκαγιάς που μαίνονται στη χώρα, δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.

«Πρέπει να απαντήσουμε στους πολίτες τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα γιατί όλος ο κόσμος καίγεται. Βλέπουμε ένα φαινόμενο της κλιματικής κρίσης που ταλαιπωρεί κάθε καλοκαίρι λόγω των συνθηκών και δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαχείρισης των πυρκαγιών. Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο δύσκολο και το πιο θερμό. Όταν φυσούν πολύ ισχυροί άνεμοι τότε οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Πέρσι είχαμε βροχές από Σεπτέμβρη και αυτό βοήθησε πολύ. Ο χάρτης επικινδυνότητας φέτος έχει χτυπήσει κόκκινο επτά φορές. Έχουμε ένα χειρότερο καλοκαίρι από εκείνο του 1987. Μέσα στις τελευταίες έξι μέρες είχαμε 418 δασικές πυρκαγιές».

Όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος οι πολλές διαφορετικές πυρκαγιές οδηγούν σε διάσπαση των δυνάμεων ενώ τόνισε πως έχουν αυξηθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συγκριτικά με το 2021.

«Υπάρχει κράτος και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως υπάρχει μια ανασύσταση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Έχουν αυξηθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά πρέπει όλοι να αποκτήσουμε μία συλλογική κουλτούρα. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί και χρειάζεται σεβασμός. Οι άνθρωποι στην Πυροσβεστική έχουν να κοιμηθούν δύο μήνες».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:23 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη φωτιά στον Αυλώνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στη περιοχή του Αυλώνα Αττικής. Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία προχώρησε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στην οδό 28ης Οκτωβρίου από το ύψος της οδού Μουρούζη
  • Στην οδό Αθανασίου Διάκου από το ύψος της οδού Δαβρή

13:17 Νέο πύρινο μέτωπο στη Νεάπολη Λακωνίας – Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για ένα νέο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Νεάπολης Λακωνίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά καίει δασική έκταση ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:11 Εμπρησμό καταγγέλλει ο δήμαρχος Ωρωπού

«Είναι καλύτερη η κατάσταση είναι στην περιοχή Βένιζα στον Άι Γιώργη, νότια του Αυλώνα», δήλωσε ο Γιώργος Γιασημάκης, δήμαρχος Ωρωπού μιλώντας στο MEGA.

«Είναι καλύτερη η κατάσταση από ότι ένα τέταρτο πριν», συμπλήρωσε.

Μάλιστα κατήγγειλε πως η συγκεκριμένη φωτιά είναι πιθανότατα έργο εμπρηστών. «Από τις 08:06 το πρωί έχουμε 12 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα. Για μένα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι πρόκειται για εμπρησμό», είπε χαρακτηριστικά.

13:04 SOS για χρήση drones στον εναέριο χώρο των πυρκαγιών

Όπως τόνισε σε ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, εξαιτίας της παρουσίας drones στον εναέριο χώρο, «μπορεί να προκληθεί ατύχημα».

«Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα κάποιοι χρησιμοποιούν συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone). Σας γνωρίζουμε ότι ο εναέριος χώρος των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει δεσμευτεί με την οδηγία της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται οι όροι ασφάλειας των πτήσεων και μπορεί να προκληθεί ατύχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:58 60 πυροσβέστες τραυματίες

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό στη μάχη των πυρκαγιών έχουν τραυματιστεί ή έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα 60 πυροσβέστες.

12:52 Δύο προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό

Δύο άτομα έχουν προσαχθεί ως ύποπτα για εμπρησμό στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα. Σύμφωνα με το MEGA ο ένας είναι 45χρονος Έλληνας. Το συγκεκριμένο άτομο κινούνταν με αυτοκίνητο και είχαν δει την κίνησή του κοντά στα σημεία που είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές στους πρόποδες τις άλλης πλευράς της Πάρνηθας.

Έχει μεταφερθεί στην Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής και θα γίνει έλεγχος στο όχημά του και θα του γίνουν ερωτήσεις.

12:36 12 πυρκαγιές σε 24 ώρες στον Αυλώνα – Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό στην ενημέρωση για τιες φωτιές οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις σε διάφορες πυρκαγιές.

Τα μεγαλύτερα μέτωπα αντιμετωπίζονται στην Πάρνηθα, όπου ισχυρές δυνάμεις καταβάλουν προσπάθειες για τον περιορισμό της.

Επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροσκάφη εκ των οποίων δύο από τη Γερμανία και δύο από τη Σουηδία και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων δύο για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων.

Επίσης, επιχειρούν 19 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα από τη Γαλλία και εθελοντές πυροσβέστες.

Ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η ΕΛ.ΑΣ. και η περιφέρεια Αττικής με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα τις τελευταίες 24 ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές πριν αυτές επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.

Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις και αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις.

Στις επιχειρήσεις δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός συνδράμουν 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.

Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ. και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στο Δίστομο Βοιωτίας αναζωπυρώσεις δημιουργούν μέτωπο και για την αντιμετώπισή τους επιχειροπύν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκαφη τρία ελικοπτερα, εκ των οποίων ένα από την Τσεχία.

12:29 Νέα εστία φωτιάς στην Πάρνηθα – Πάνω από τον Αυλώνα

Νέα εστία φωτιάς ξέσπασε στην Πάρνηθα ξέσπασε πάνω από τον Αυλώνα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν στο σημείο προκειμένου να την περιορίσουν και να μην πάρει διαστάσεις.

Σύμφωνα με το MEGA πρόκειται για μία εστία εξαιρετικά επικίνδυνη που έχει πολύ μεγάλη δυναμική και οι ισχυροί άνεμοι την κατευθύνουν ώστε να ενωθεί με τη φωτιά στην Πάρνηθα. Κάτι που προσπαθούν να προλάβουν, καθώς έχει πάρει διαστάσεις.

12:06 Καταγγελία κατοίκων της Πάρνηθας για ακαθάριστο μονοπάτι δίπλα στο σπίτι τους

Κάτοικοι της Πάρνηθας καταγγέλλουν στο MEGA την έλλειψη μέτρων πρόληψης. Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν το μονοπάτι δίπλα από το σπίτι τους δεν έχει καθαριστεί και πλέον έχει κλείσει από βλάστηση και σκουπίδια.

Μάλιστα το σπίτι βρίσκεται δίπλα σε κεντρικό δρόμο της Πάρνηθας κοντά σε σημείο που περνάει το λεωφορείο και όπως καταγγέλλουν με αγανάκτηση οι κάτοικοι όσες φορές έχουν προσπαθήσει να καθαρίσουν το μονοπάτι με δικά τους μέσα έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία.

«Τη φωτιά δεν πάμε να τη σώσουμε με 8 μποφόρ αέρα και τα πεύκα να έχουν ανάψει. Τη φωτιά την προλαμβάνουμε. Ο Εθνικός Δρυμός, ο εθνικός μας θησαυρός καταστράφηκε, γιατί υπάρχει αμέλεια. Γιατί όταν είναι ο χειμώνας τα ξεχνάμε και το καλοκαίρι όταν έρχεται η φωτιά είναι αργά», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Μάλιστα έδειξε στην κάμερα το ακαθάριστο σημείο, όπου υπήρχε μονοπάτι που επικοινωνούσε με τον δρόμο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:50 Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η πυρκαγιά στις υποδομές της Φυλής όπως αποκαλύπτει το in

Μεγάλες είναι οι ζημιές στις υποδομές του Δήμου Φυλής σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του in.

Η πύρινη λαίλαπα που σάρωσε περιοχές του Δήμου Φυλής και ιδιαίτερα την Χασιά, εκτός από κατεστραμμένα  σπίτια και χιλιάδες καμμένα στρέμματα παρθένου δάσους, «τραυμάτισε» και τις υποδομές του Δήμου.

Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Φυλής και το οριστικό αποτέλεσμα αναμένεται σε λίγες ημέρες καθώς ο έλεγχος που γίνεται αφορά τις υποδομές πάνω από το έδαφος όσο και κάτω από αυτό, που βρίσκονται τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου για παράδειγμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:44 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κύμης

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κύμης, που είχε διακοπεί από νωρίς το πρωί λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Πάρνηθα.

Ωστόσο συνεχίζεται να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας στους παρακάτω δρόμους:

  • Από τη οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μολάς
  • Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την συμβολή της με την οδό Θρακομακεδόνων έως την Δεκελείας
  • Στη λεωφόρο Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,
  • Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις
  • Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων
  • Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα

11:20 Τις αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Καβάλα

Τις αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν σε Διαλεκτό και Αβραμυλιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε τη Δευτέρα στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας, με τη φωτιά να βαίνει προς οριοθέτηση και την εικόνα του μετώπου να μην εμπνέει ανησυχία.

Η κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο η γενικότερη εικόνα της παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη και εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο καιρού, δεν αποκλείεται σήμερα να οριοθετηθεί, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες, με 15 υδροφόρα οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ αναμένεται η συνδρομή από αέρος, δύο αεροσκαφών.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου, ενώ σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν, έχει κάψει σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

11:06 Δασική πυρκαγιά στο Καταστάρι Ζακύνθου – Τραυματίστηκε εποχικός πυροσβέστης

Εποχικός πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στο Καταστάρι Ζακύνθου.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που κατάφεραν να περιορίσουν άμεσα το νέο πύρινο μέτωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εποχικός πυροσβέστης, τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης.

Άμεσα στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:00 Τι είναι το «πυρονέφος» που εμφανίστηκε από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Η σφοδρή εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα αλλά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε είναι δύο σημεία τα οποία μελέτησε το Meteo.gr.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Ως συνέπεια αυτού αρχικά σημειώθηκε αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση και τα οποία οδηγήθηκαν προς την κορυφή της χαράδρας.

Έτσι υπερθερμάνθηκαν τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργήθηκε ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και «τράβηξε» την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:48 Φωτιά στο Μαρκόπουλο – Οριοθετήθηκε άμεσα από την Πυροσβεστική

Ακόμα ένα πύρινο μέτωπο κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς ξέσπασε φωτιά στο Μαρκόπουλο. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο έσπευσαν 25 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, οι οποίο οριοθέτησαν τη φωτιά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

10:41 Φωτιές σε πολλαπλά μέτωπα στον Αυλώνα – Τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης σε δασική έκταση στον Αυλώνα Αττικής. Στο σημείο έσπευσαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και έθεσαν άμεσα υπό έλεγχο τη φωτιά. Λίγο αργότερα ξέσπασε και νέα φωτιά λίγα μέτρα πιο κάτω, η οποία επίσης αντιμετωπίστηκε άμεσα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

10:37 Καλύτερη η εικόνα στην Πάρνηθα

Ενθαρρυντική είναι η εικόνα από το μέτωπο της Πάρνηθας καθώς τα εναέρια μέσα έχουν καταφέρει να περιορίσουν σημαντικά τη φωτιά. Πάντως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα και να μην φτάσουν οι φλόγες στους Θρακομακεδόνες.

10:30 Αποπνικτική η κατάσταση στην Αττική από τη φωτιά – Πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την Ακρόπολη

10:20 Ζωή στο δυστοπικό πεδίο θανάτου – Πώς ομάδα εθελοντών έσωσε γάτο στη Φυλή

Το φρικτό θέαμα που αντίκρισαν περιέγραψαν ομάδες εθελοντών που συνεχίζουν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να διασώσουν ζώα τα οποία είναι ζωντανά και τραυματισμένα μέσα στις καμένες εκτάσεις.

Η ομάδα εθελοντών Alma Libre – Hellenic Animal Rescue, περιγράφει πώς σώθηκε ένας μικρός γάτος στη Φυλή αλλά και τη φρίκη που βίωσαν οι εθελοντές που πραγματοποιούσαν ελέγχους για ζώα που έχουν επιβιώσει σε περιοχές καμένων εκτάσεων στην Αττική.

«Ήρθαμε αντιμέτωποι με το θάνατο σε κάθε του μορφή. Ατελείωτα ζώα κάθε είδους νεκρά, ως επί το πλείστον απανθρακωμένα…», αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα σε ανάρτησή της στο Facebook και προσθέτει πως ο γατούλης εντοπίστηκε από κάτοικο της περιοχής που ενημέρωσε την ομάδα για ένα πλάσμα «ζωντανό – νεκρό» που περιφερόταν στην περιοχή σαν χαμένο.


Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:56 Καλύτερη εικόνα και στη Βοιωτία

Καλύτερη είναι η εικόνα από τη φωτιά στο Στείρι Βοιωτίας. Το πύρινο μέτωπο είναι σε εξέλιξη, ωστόσο σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ σε ένα μέτωπο 10 χιλιομέτρων υπάρχουν φλόγες ανά σημεία αλλά κυρίως καπνοί.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων και έχουν συμβάλλει στην εξάπλωση της φωτιάς.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμληματος και 16 οχήματα , ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 2 ελικόπτερα.

09:49 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε Εγνατία και Εθνική Οδό

Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία οχημάτων στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Επιπλέον αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Σαπών – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

09:35  Κρατείται εποχικός πυροσβέστης που φέρεται να προκάλεσε δασικές πυρκαγιές στην Κεφαλονιά

Στα κρατητήρια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεφαλονιάς, κρατείται εποχικός πυροσβέστης, που φέρεται να είναι υπαίτιος για την πρόκληση εμπρησμού από πρόθεση, σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγίας Ειρήνης Κεφαλληνίας.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης, έπειτα από έρευνες ανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, συνελήφθη ένας άνδρας, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε προκαλέσει σε προγενέστερα έτη άλλες πέντε δασικές πυρκαγιές σε περιοχές της Κεφαλληνίας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Κεφαλονιάς, ο φερόμενος ως εμπρηστής κατ΄ομολογία. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό. Με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα αποφασίστηκε η συνέχιση της κράτησής του στη Πυροσβεστική Υπηρεσία έως την Παρασκευή 25 Αυγούστου όπου θα απολογηθεί ξανά. Η προθεσμία απολογίας δόθηκε μετά απο αίτημα των συνηγόρων του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:24 Πυκνοί καπνοί κάλυψαν την κορυφή της Πάρνηθας

Ένα ενιαίο μέτωπο μαίνεται στην Πάρνηθα. Το μέτωπο βρίσκεται εντός του Εθνικού Δρυμού και κινείται βορειοδυτικά προς την κορυφή του βουνού, η οποία έχει καλυφθεί από πυκνούς καπνούς.

09:20 Καλύτερη η εικόνα στον Έβρο – Σε ένα μέτωπο επικεντρωμένη η προσοχή πυροσβεστών

Καλύτερη είναι η εικόνα στη φωτιά σε Έβρο και Ροδόπη. Η εικόνα που μεταφέρεται είναι καλύτερη, όμως παραμένουν όλοι σε επιφυλακή για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Το μέτωπο είναι στο δάσος της Δαδιάς με μέτωπο προς Μελιά και Κοίλα.

Στη Ροδόπη έξω από τον οικισμό των Κασσιτερών, η τιτάνια μάχη των πυροσβεστών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρα αλλά και της νύχτας, είχε σαν αποτέλεσμα να σβήσει η φωτιά ωστόσο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:08 Σκεπασμένη από καπνούς η Ελλάδα – Η εικόνα από το Διάστημα

Καλυμμένη από πυκνούς καπνούς από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα είναι όπως φαίνεται από εικόνα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το πέρασμα του Σταθμού πάνω από την Ελλάδα έγινε στις 23 Αυγούστου, στις 14:18. Ο Σταθμός πέταξε σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων, με την τροχιά του να τον φέρνει από τη Φλώρινα προς τη Ρόδο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:59 Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας» που αναζωπύρωσε την πυρκαγιά

Η φωτιά στην Πάρνηθα αναζωπυρώθηκε επειδή παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» και ήταν σαν μια «έκρηξη» φωτιάς μέσα στην εστία της στη χαράδρα, με αποτέλεσμα να φουντώσουν και πάλι οι φλόγες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:52 «Πνιγμένη» στους καπνούς η Αττική

Σε φωτογραφίες και βίντεο του in διακρίνονται για ακόμα μία ημέρα οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Πάρνηθα να έχουν καλύψει τον αττικό ουρανό.

08:34 Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για πληγείσες περιοχές σε Ροδόπη και Αττική

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές των δήμων Φυλής και Ασπροπύργου και του δήμου Αχαρνών, αλλά και για περιοχές στη χωρική αρμοδιότητα των δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης που επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου.

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:22 «Τρομακτική η κατάσταση στο Μετόχι»

«Η κατάσταση είναι τρομακτική στο Μετόχι της Πάρνηθας», δήλωσε στο MEGA o Κώστας Δαμάσκος, κάτοικος της περιοχής.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί, γύρω στα 6-7 μποφόρ, ενώ τέσσερα ελικόπτερα έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης και κάνουν ρίψεις νερού.

«Προσπαθούμε να ανακόψουμε τη φωτιά για να μην περάσει απέναντι στο τελεφερίκ. Εκεί που καίει τώρα η φωτιά είναι στον Εθνικό Δρυμό, καλό θα ήταν να αυξηθούν τα εναέρια μέσα», δήλωσε.

«Εκεί που καίει αυτή τη στιγμή είναι Εθνικός Δρυμός», προσέθεσε.

08:14 Συναγερμός από τα επικίνδυνα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα – Πώς να προστατευτούν οι πολίτες

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα επικίνδυνα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα από τη φωτιά στην Πάρνηθα και τις πυρκαγιές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς αποτελούν κίνδυνο για την υγεία χιλιάδων πολιτών.

«Στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση – όχι μόνο στις περιοχές των καμμένων, αλλά και πολύ πιο μακριά – είναι σημαντικό να προστατευτούν οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πολίτες που έχουν άσθμα, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια. Καλό θα είναι να φορούν μάσκα FFP2, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα έκθεσης όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό και στο κέντρο της Αθήνας και σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα», δήλωσε στο MEGA ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:57 Κυκλοφοριακές ρυθμίσει λόγω της φωτιάς στην Πάρνηθα

Λόγω της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,
  • Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις
  • Στη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων
  • Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων
  • Στη Λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριο
  • Στη λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες
  • Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:40 Η φωτιά βρίσκεται στις τελευταίες ταβέρνες της Αγίας Παρασκευής και τους πρόποδες της Πάρνηθας

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο MEGA ο Μιχάλης Βρεττός, αντιδήμαρχος Αχαρνών, η φωτιά βρίσκεται στις τελευταίες ταβέρνες της Αγίας Παρασκευής και τους πρόποδες της Πάρνηθας και κινείται προς τον Εθνικό Δρυμό.

«Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Δυστυχώς, τα εναέρια μέσα είναι ελικόπτερα και δεν φτάνουν, μιλάμε για όλο τον Εθνικό Δρυμό. Είναι ένα μέτωπο που πηγαίνει από ανατολικά προς δυτικά. Η φωτιά κινείται με γρήγορους ρυθμούς, γιατί οι άνεμοι δεν βοηθούν καθόλου», δήλωσε.

07:26 Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Στείριο Διστόμου

Στην φωτιά στο Στείριο Διστόμου Βοιωτίας σύμφωνα με την Πυροσβεστική επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 16 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

07:20  Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και Αττικής

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Πέμπτη 24 Αυγούστου για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής

07:12 Μάχη να μην φτάσει η φωτιά στους Θρακομακεδόνες

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο Mega, τόνισε- αναφερόμενος στην αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάρνηθα- ότι παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή, εξηγώντας ότι πρόκειται για «έκρηξη» φωτιάς με αποτέλεσμα οι φλόγες να φουντώσουν.

Αυτή η «έκρηξη» σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03.20 ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας ήταν πολύ έντονος. Μάλιστα, από τις 10.00 ξεκινούν και πάλι πολύ ισχυροί άνεμοι (6-7 μποφόρ), όπως ανέφερε.

Επίσης, σχετικά με τους Θρακομακεδόνες, ο Γιάννης Αρτοποιός ξεκαθάρισε πως η φωτιά δεν έχει φτάσει στην περιοχή και δίνεται σκληρή μάχη για να μην συμβεί αυτό, προσθέτοντας πως αυτό που έχει γίνει, είναι να φτιαχτεί ζώνη ανάσχεσης ενώ έχει σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους.

07:05 Κινδυνεύει ο Εθνικός Δρυμός

Ο Θέμης Οικονόμου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, ανέφερε ότι στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

«Δεν καταλαβαίνουμε από που έρχεται η φωτιά και που πάει. Κινδυνεύει ο Εθνικός Δρυμός. Ο καπνός πάει προς το νότο και η φωτιά ανεβαίνει προς τα πάνω», δήλωσε πως η φωτιά κινείται προς Αγία Παρασκευή, ενώ τόνισε πως η φωτιά απέχει αρκετά μακριά από τους Θρακομακεδόνες.

Μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Ξαγοράρης, αντιδήμαρχος Πράσινου Μενιδίου, τόνισε πως οι άνεμοι είναι ισχυροί με ριπές, οι οποίοι δυσκολεύουν τη μάχη της κατάσβεσης.

«Έγινε αναζωπύρωση στην Αγία Παρασκευή και ανεβαίνει προς τα επάνω πάλι. Κατευθύνεται και προς το κομμάτι της Πάρνηθας. Ακόμα δεν έχει περάσει την οριακή γραμμή στο τελεφερίκ, αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση, η φωτιά πάει προς τον Εθνικό Δρυμό», δήλωσε.


Υπενθυμίζεται ότι έχει σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών: Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης.

06:58  Ένα ενιαίο μέτωπο στην Πάρνηθα

Για μία μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας έκανε λόγο ο Σπύρος Βρεττός, δήμαρχος Αχαρνών. Όπως είπε ο ίδιος, το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει μέχρι την κορυφογραμμή του αριστερού βουνού και φτάνει μέχρι την Αγία Παρασκευή, είναι ένα ενιαίο μέτωπο.

Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, οι Θρακομακεδόνες δεν κινδύνεψαν από τη φωτιά, ενώ η ανησυχία όλων είναι να μη φτάσουν οι πύρινες φλόγες στον οικιστικό ιστό.

«Φοβηθήκαμε πάρα πολύ για τα σπίτια στην Αγία Παρασκευή. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τη φωτιά με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά.

06:54 Ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024