Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
EKT: Οι traders βλέπουν παύση στην αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο

EKT: Οι traders βλέπουν παύση στην αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο

H απότομη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στέλνει σήμα ύφεσης στην ευρωζώνη

Παύση στην αύξηση των επιτοκίων θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο εκτιμούν οι έμποροι μετά την απότομη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη στέλνοντας σήματα ύφεσης.

Οι έμποροι αποτιμούν τώρα πιθανότητα περίπου 40% να προχωρήσει η ΕΚΤ στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο έναντι πιθανότητας που ξεπερνούσε το  50% είχαν χθες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τα στοιχεία ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά στη Γερμανία, όπου η συνολική δραστηριότητα μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που το πρώτο κύμα της πανδημίας οδήγησε την οικονομία σε αδιέξοδο τον Μάιο του 2020. Η Γαλλία ανέφερε την τρίτη μηνιαία πτώση της παραγωγής της, ενώ η υπόλοιπη περιοχή συρρικνώθηκε πιο μέτρια.Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία συρρικνώθηκε απροσδόκητα αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη και τη Βρετανία, που πρόσφατα στηρίχθηκαν από την ανθεκτική αμερικανική οικονομία, σημείωσαν πτώση. Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό διμήνου έναντι του δολαρίου και η στερλίνα υποχώρησε απότομα, καθώς οι επενδυτές μείωσαν επίσης τις προσδοκίες τους για το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Ο δείκτης PMI υποδηλώνει ότι επιστρέφουμε στην προ του καλοκαιριού αφήγηση για χαμηλότερα επιτόκια», εξηγεί ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank Piet Christiansen.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, ο ομολογιακός τίτλος αναφοράς για την ευρωζώνη, υποχώρησε έως και 13,5 μονάδες βάσης στο 2,519% και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Αυγούστου.

Η απόδοση του 2τούς γερμανικού ομολόγου, ο τίτλος είναι ευματάβλητος στις προσδοκίες για τα επιτόκια υποχώρησαν κάτω από το 3%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,9 μονάδες τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο στο -14,3.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ πλησίασε το σημείο στασιμότητας τον Αύγουστο, με την ανάπτυξη να είναι η ασθενέστερη από τον Φεβρουάριο, καθώς η ζήτηση για νέες επιχειρήσεις στον τεράστιο τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε.

Οι διαφορετικοί δρόμοι

Στη Βρετανία, οι αποδόσεις των 1οετών ομολόγων κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 10 μονάδες βάσης ήταν πάνω από 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε όλη την καμπύλη αποδόσεων και η στερλίνα υποχώρησε έως και 0,9% έναντι του δολαρίου.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων είχαν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, λίγο πάνω από το 4,7%.

Η απότομη πτώση του κόστους δανεισμού την Τετάρτη υπογραμμίζει πώς η ασθενέστερη οικονομία της Ευρώπης και οι προοπτικές για το κόστος δανεισμού αποκλίνουν από την ανθεκτικότητα στις ΗΠΑ. Τα ισχυρά στοιχεία των ΗΠΑ αυτό το μήνα έχουν προκαλέσει προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό οδήγησε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και αύξησε το κόστος δανεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το σενάριο των περιστεριών

«Το σενάριο των περιστεριών ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν είναι αποτέλεσμα της υπερβάλλουσας ζήτησης, αλλά μάλλον αποτέλεσμα εξωγενών σοκ και επομένως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αδύναμη ανάπτυξη, ενισχύεται από τα στοιχεία του PMΙ», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Citi σε σημείωμα προς τους πελάτες τους. «Ο κίνδυνος ότι η ΕΚΤ έχει ήδη συσφίγξει υπερβολικά την νομισματική πολιτική είναι σημαντικός. Η σημερινή ανακοίνωση του δείκτη PMI μειώνει τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο (το βασικό μας σενάριο) και αυξάνει την πιθανότητα οι μειώσεις των επιτοκίων να έρθουν νωρίτερα από ό,τι πίστευαν τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου», πρόσθεσαν.

Η JPMorgan αναμένει ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση τον Σεπτέμβριο και έχει μεταθέσει την προσδοκία της για μια τελική αύξηση 25 μονάδων βάσης για τον Οκτώβριο, προσχωρώντας στη στενή πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα τον Αύγουστο, οι οποίοι επίσης αναμένουν παύση τον Σεπτέμβριο.

Ενώ οι προσδοκίες μειώθηκαν, οι έμποροι εξακολουθούν να αναμένουν δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι η ευρωζώνη. Επίσης, εξακολουθούν να βλέπουν λίγο κάτω από 60% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο.

Κλειδί για τις προσδοκίες των επενδυτών από την ΕΚΤ θα αποτελέσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα.

«Υπάρχουν πολλοί δείκτες που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να είχαμε την τελευταία αύξηση, αλλά αν κοιτάξετε μόνο τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι η βασική εντολή (της ΕΚΤ)… αυτό δεν είναι τελειωμένη υπόθεση», δήλωσε ο Christiansen της Danske Bank.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024