Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γρίπη των πτηνών: Ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει - Σχέδιο δράσης τριών σημείων

Γρίπη των πτηνών: Ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει – Σχέδιο δράσης τριών σημείων

Ποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται στα πτηνοτροφεία

Χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πτηνοτροφία δεν θα είναι δυνατό να τερματιστεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, προειδοποιεί μια νέα έκθεση.

Η έκθεση με τίτλο «Γρίπη των πτηνών: Μόνο μείζονες μεταρρυθμίσεις στα αγροκτήματα μπορούν να το βάλουν τέλος», την οποία υπογράφει η Compassion in world farming, δείχνει ότι, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, τα άγρια ​​πτηνά είναι συνήθως θύματα της ασθένειας και όχι της αιτίας, ενώ η ασθένεια εξαπλώνεται λόγω της αύξησης της εργοστασιακής εκτροφής.

Σχέδιο δράσης

Υποστηριζόμενη από τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, η έκθεση προτρέπει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα σχέδιο δράσης τριών σημείων που περιλαμβάνει:

  • Μαζικό εμβολιασμό κοπαδιών για επιβράδυνση της εξάπλωσης
  • Ριζική διάρθρωση της βιομηχανίας πουλερικών
  • Η αλλαγή του τρόπου της εργοστασιακής εκτροφής των χοίρων.

Μάλιστα, με επιστολή τους προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και σε άλλους σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καλώντας τους να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο δράσης χωρίς καθυστέρηση.

Η εξάπλωση

Δεκάδες χιλιάδες άγρια ​​πτηνά αναφέρονται ότι πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών, αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι εκατομμύρια.

Μέχρι πρόσφατα, η γρίπη των πτηνών που κυκλοφορούσε στα άγρια ​​πτηνά γενικά τους προκαλούσε μικρή ζημιά. Όμως, όταν ο ιός εισέρχεται σε υπερπλήρεις εργοστασιακές εγκαταστάσεις πουλερικών – που συχνά μεταφέρονται με μολυσμένα παπούτσια, ρούχα ή εξοπλισμό των εργαζομένων – μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη Υψηλής Παθογόνος Γρίπη των Πτηνών (HPAI).

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτά τα εργοστασιακά αγροκτήματα δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της νόσου, καθώς παρέχουν στους ιούς μια συνεχή παροχή ξενιστών – επιτρέποντας την ταχεία εξάπλωση των λοιμώξεων – και για την εμφάνιση εξαιρετικά επιβλαβών νέων στελεχών.

Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο εκτρεφόμενα πτηνά έχουν πεθάνει ή θανατωθεί παγκοσμίως λόγω της γρίπης των πτηνών από το 2021. Πολλά ήταν κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής (κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής) περιορισμένα σε φάρμες εργοστασίων όπου είναι στριμωγμένα κοντά σε τεράστια υπόστεγα ή όρνιθες αυγοπαραγωγής που ζουν περιορισμένες σε κλουβιά μεγέθους περίπου ενός φύλλου χαρτιού Α4.

Ωρολογιακή βόμβα

Ο συγγραφέας της έκθεσης και ο επικεφαλής σύμβουλος πολιτικής, Peter Stevenson, είπε: «Η γρίπη των πτηνών είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει. Αν δεν ξυπνήσουμε και λάβουμε επείγουσα δράση για να τερματίσουμε την εργοστασιακή γεωργία, απλά δεν θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε την ταχεία εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο ή να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σοβαρής ανθρώπινης πανδημίας».

«Το να στριμώχνουμε ζώα μαζί σε εργοστασιακές φάρμες όχι μόνο είναι εντελώς απάνθρωπο, αλλά δημιουργεί το τέλειο μέρος για τη γρίπη των πτηνών και άλλους ιούς να εξαπλωθούν και να μεταλλαχθούν σε πιο επικίνδυνα στελέχη», επισήμανε.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024