Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απολογισμός με θετικό πρόσημο

Απολογισμός με θετικό πρόσημο

Την επόμενη τετραετία η πόλη της Αθήνας θα απογειωθεί. Η ωρίμανση των έργων σε όλα τα επίπεδα θα μας δώσει την ευκαιρία να «παρουσιάσουμε» στον κόσμο μια νέα Αθήνα.

* Νικόλαος Βαφειάδης

Οι εκλογές για τον α’ και β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης (δημοτικές και περιφερειακές δηλαδή) θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023. Δεν πρόκειται για είδηση, ασφαλώς. Πρόκειται, ωστόσο, για υπενθύμιση. Και το γράφω αυτό γιατί από τη μία είναι κατανοητό να μη θέλει κανείς να ακούσει πάλι για εκλογές. Ειδικά μετά από δύο εθνικές εκλογές. Ειδικά στην κορύφωση του θέρους. Από την άλλη όμως, υπάρχει και η δημοκρατική υποχρέωση της λογοδοσίας μιας δημοτικής αρχής και της επιβράβευσης της ή μη από τις δημότισσες και τους δημότες αυτής. Της ανανέωσης ή της αλλαγής. Και σε αυτό το επίπεδο είναι σημαντικό να επιστήσουμε την προσοχή μας. Από τη μία υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη μια δημοτική αρχή και ένα Δήμαρχος ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ολοκληρώνει την πρώτη του θητεία στην πόλη της Αθήνας.

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν στην αξία της λογοδοσίας. Για τον απλό αυτό λόγο θεωρώ ότι η λογοδοσία για εμάς τους αιρετούς δεν είναι απλή υποχρέωση, είναι τρόπος ζωής και από εκείνους που πιστεύουν στην δύναμη του εμείς και όχι του εγώ. Ο λόγος που το πιστεύω αυτό, δεν έχει να κάνει ούτε με την προσωπική μου προσδοκία, ούτε με την προσωπική μου φιλοδοξία. Έχει να κάνει με την ποιότητα της πολιτικής προσωπικότητας του Δημάρχου Αθηναίων. Και αυτό δεν καταδεικνύεται μόνο από τα επιτεύγματα. Που δεν είναι και λίγα. Αυτό καταδεικνύεται κυρίως από την παραδοχή των όποιων λαθών και την αυτοκριτική διάθεση την οποία έχει επιλέξει ως πολιτική στάση.

Το να παραδέχεσαι τις όποιες αβελτηρίες σημαίνει ότι οι πιθανότητες να επαναληφθούν είναι μηδαμινές. Όπως έγινε με την Πανεπιστημίου, για παράδειγμα. Ναι, υπήρχαν καθυστερήσεις. Ναι, υπήρχε ταλαιπωρία. Από την πλευρά μου μια τέτοια στάση με κάνει να πιστεύω ότι την επόμενη τετραετία η πόλη της Αθήνας θα απογειωθεί. Η ωρίμανση των έργων σε όλα τα επίπεδα θα μας δώσει την ευκαιρία να «παρουσιάσουμε» στον κόσμο μια νέα Αθήνα. Μια Αθήνα που όλες και όλοι μαζί εμφανώς βελτιώσαμε σημαντικά την τελευταία τετραετία. Μια Αθήνα, όμως που θα αποκτήσει ένα εντελώς νέο πρόσωπο αφήνοντας πίσω γκρίνιες, λάθη δυσκολίες.

Προσωπικά, ως Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας, είμαι υπερήφανος που φέραμε εις πέρας με επιτυχία αυτό που μας ανατέθηκε: και αυτό δεν είναι άλλο από το να μετατρέψουμε την Αθήνα σε μια πόλη με ψηφιακές υπηρεσίες που ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν και οι οποίες εκμηδενίζουν την ταλαιπωρία. Να μπορούμε, δηλαδή, ως Δήμος να παρέχουμε 100% ψηφιακές υπηρεσίες, έχοντας ψηφιοποιήσει και τις 208 υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος. Παράλληλα, συμβάλλαμε στην αμεσότερη επίλυση των προβλημάτων μέσα από ηλεκτρονικές εφαρμογές -όπως το Novoville- που βοηθούν στη γεφύρωση της επικοινωνία μεταξύ Δήμου και δημοτών.

Την ίδια στιγμή, οι σχολικές μονάδες βελτιώνονται συνεχώς με εργασίες συντήρησης αλλά και παρεμβάσεις με στόχο της εξυπηρέτηση των παιδιών με κινητικά προβλήματα, κατασκευή ραμπών και αναβατορίων, ενώ οι Παιδικές Εξοχές – Κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα έχουν αναβαθμιστεί πλήρως.

Προσωπικά, ούτως ή άλλως, ως πολιτικός προτιμώ να μετανιώνω για πράγματα που έκανα πάρα για αυτό που δεν έκανα. Προσωπικά, επιλέγω να εστιάζω στα θετικά και να βλέπω τη «μεγάλη εικόνα».

Και η «μεγάλη εικόνα» είναι ότι η Αθήνα μας είναι σε όλα τα επίπεδα μια ασύγκριτα καλύτερη πόλη από αυτή που παραλάβαμε το 2019.

Η Αθήνα, χάρη στη δουλειά ολόκληρης της δημοτικής αρχής του Κώστα Μπακογιάννη έγινε μια πόλη καθαρή, μια πόλη με περισσότερο πράσινο, μια πόλη ανανεωμένη. Μια πόλη με δρόμους ασφαλτοστρωμένους, με περισσότερο και καλύτερο φωτισμό, με περισσότερες ανανεωμένες και ασφαλείς παιδικές χαρές. Έγινε μια πόλη με νέα τοπόσημα όπως η νέα πλατεία Ομονοίας, αλλά και η πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία του Θεάτρου του Λυκαβηττού και ασφαλώς το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Ελαιώνα.

Αυτή είναι η Αθήνα που θέλουμε και για αυτή την Αθήνα δουλεύουμε, ονειρευόμαστε και υπηρετούμε.

Όλες και όλοι μαζί.

* Νικόλαος Βαφειάδης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ψηφιακής Μετάβασης & Παιδείας, MSc IoT

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024