Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την «έξωση» του ΣΕΑ από το κτίριό του

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την «έξωση» του ΣΕΑ από το κτίριό του

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τη Λίνα Μενδώνη να πάρει πίσω την απόφαση για την «έξωση» του

Ερώτηση για την «έξωση» του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από το κτίριό του κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της βουλευτή Αχαΐας του κόμματος και τομεάρχη Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου.

Την ερώτηση υπογράφουν μια σειρά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζητούν από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη να πάρει πίσω την απόφασή της.

Αναλυτικά η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: «Παραχώρηση κτιρίων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού»

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου εκδόθηκε απόφαση της υπουργού Πολιτισμού με την οποία ανακαλείται η παραχώρηση από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου του κτιρίου που φιλοξενεί από το 1982 τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Αφορμή για την απόφαση της έξωσης του Συλλόγου από το κτίριο, αποτέλεσε η διοργάνωση εκδήλωσης στον κήπο του κτιρίου, με θέμα το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Αφού προηγήθηκε σχετικό δημοσίευμα για το κατά πόσο είναι σύννομη η πραγματοποίηση εκδήλωσης με αυτό το θέμα στο κτίριο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, δείχνοντας πραγματικά ταχύτατα αντανακλαστικά μέσα στον Αύγουστο, αρχικά ζήτησε με έγγραφό της από το Δ.Σ. του ΣΕΑ εξηγήσεις και στη συνέχεια, αφού θεώρησε τις εξηγήσεις ανεπαρκείς, προχώρησε στην ανάκληση της απόφασης παραχώρησης του κτιρίου για λόγους που επιβάλλει, κατά την κ. Μενδώνη, το δημόσιο συμφέρον.Η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου πολιτισμού, δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 11/08 και προβλέπει «την ανάκληση παραχώρησης χρήσης ακινήτου επί της οδού Ερμού 134-136, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων».

Το εν λόγω κτίριο παραχωρήθηκε στον ΣΕΑ επί υπουργίας Μ. Μερκούρη το 1982. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε αποστολή εγγράφου από όσους διετέλεσαν υπουργοί Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων, που να απαιτούσε από το Δ.Σ. του Συλλόγου να δώσει πληροφορίες για το είδος των εκδηλώσεων, πολύ δε περισσότερο να προχωρήσει σε απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης για λόγους που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά μιας οποιασδήποτε εκδήλωσης.

Το Υπουργείο, που έχει στην κατοχή του πολλά ακόμα κτίρια, είχε αναλάβει την αποκατάσταση και ανακατασκευή του. Αφού λοιπόν το κτίριο αποκαταστάθηκε παραχωρήθηκε στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που έχει πια συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το κτίριο της Ερμού.

Είναι προφανές πως πρόκειται για μία ιδεοληπτική απόφαση που σκοπό έχει να πλήξει έναν σύλλογο που πιθανώς να ενοχλεί την κυβερνητική πολιτική. Άλλωστε όλα τα παραχωρημένα από το ΥΠΠΟΑ κτίρια, χρησιμοποιούνται από φορείς για εκδηλώσεις ύψιστης σημασίας κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς φυσικά να χρειάζονται έγκριση από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η υπουργός Πολιτισμού προέβη στην ανάκληση της παραχώρησης του κτιρίου στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, θέλοντας να επιβάλλει λογοκρισία και να απαξιώσει τον συνδικαλιστικό φορέα, αφού προφανώς η κυβέρνηση θέλει να ξεχαστεί το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, για το οποίο φέρει ευθύνες.

Οι πολιτικές διώξεις συλλόγων με το μανδύα της γραφειοκρατίας μας γυρίζουν πίσω, σε πολύ σκοτεινά χρόνια της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας. Το λιγότερο που πρέπει να κάνει η κ. Μενδώνη είναι να πάρει πίσω την απόφαση με την οποία ανακαλεί την παραχώρηση του κτιρίου της Ερμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Με αφορμή τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται η υπουργός να πάρει πίσω την απόφασή της για ανάκληση της παραχώρησης του εν λόγω κτιρίου στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων;
2. Ποια κτίρια που ανήκουν στο ΥΠΠΟΑ έχουν παραχωρηθεί και πού;

Καλείται η κ. Υπουργός:

Να καταθέσει στο Σώμα, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο Κανονισμός
της Βουλής:

-Όλες τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα κτίρια του ΥΠΠΠΟΑ.

Οι ερωτώντες βουλευτές

  1. Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
  2. Ακρίτα Έλενα
  3. Αποστολάκης Ευάγγελος
  4. Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
  5. Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
  6. Γαβρήλος Γεώργιος
  7. Γιαννούλης Χρήστος
  8. Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
  9. Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
  10. Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)
  11. Ηλιόπουλος Όθων
  12. Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
  13. Καλαματιανός Διονύσιος
  14. Κασιμάτη Νίνα
  15. Κοντοτόλη Μαρίνα
  16. Μάλαμα Κυριακή
  17. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  18. Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
  19. Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
  20. Παπαηλιού Γεώργιος
  21. Πολάκης Παύλος
  22. Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
  23. Τζούφη Μερόπη
  24. Φωτίου Θεανώ
  25. Χρηστίδου Ραλλία
  26. Ψυχογιός Γεώργιος

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024