Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλπάκης: Χωρίς στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Καλπάκης: Χωρίς στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο Στέργιος Καλπάκης ανέφερε πως «συχνά βλέπουμε ότι στην εξωτερική πολιτική η ΝΔ έχει τα μάτια στραμμένα στο εσωκομματικό ακροατήριο και ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία»

«Πάγια δική μας θέση είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό όμως πρέπει να εντάσσεται σε μια συγκεκριμένη στρατηγική», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, αναφερόμενος στο σημερινό άτυπο δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και εγκαλώντας την κυβέρνηση για «απουσία συγκεκριμένης στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια».

«Η ΝΔ διατείνεται ότι η ίδια επαναφέρει τα Δυτικά Βαλκάνια σε ευρωπαϊκή τροχιά. Παραβλέπει, όμως, συστηματικά ότι αυτή η προοπτική ‘ξεπάγωσε’ το 2018 με τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε ο κ. Καλπάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, «ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πολλές φορές ως επισπεύδων για την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια δεν φέρνει στη Βουλή προς κύρωση τρεις τεχνικές συμφωνίες με τη γειτονική χώρα».

«Συχνά βλέπουμε ότι στην εξωτερική πολιτική η ΝΔ έχει τα μάτια στραμμένα στο εσωκομματικό ακροατήριο και ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πριν λίγους μήνες, ο Μητσοτάκης έκανε φιέστες με τον Ράμα»

Αναφορικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο κ. Καλπάκης σημείωσε ότι «από την μία ο κ. Ράμα δεν έλαβε πρόσκληση για το σημερινό άτυπο δείπνο, δεν ξεχνάμε όμως ότι μόλις πριν λίγους μήνες ο κ. Μητσοτάκης έκανε φιέστες και αντάλλασσε φιλοφρονήσεις με τον κ. Ράμα, λίγο πριν συμβούν όλα αυτά τα απαράδεκτα με τον κ. Μπελέρη. Το θέμα είναι τι προϋποθέσεις βάζει σε αυτή τη συζήτηση η ελληνική πλευρά», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο Συμβούλιο της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2019 όπου, όπως είπε «με πίεση τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετήθηκαν στα συμπεράσματα συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, και άρα και της Αλβανίας, σχετικά με το κράτος δικαίου, με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας και με τα περιουσιακά δικαιώματα».

«Το θέμα είναι τι αποτέλεσμα επιδιώκουμε από το σημερινό δείπνο», σημείωσε ο κ. Καλπάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πατήσουμε στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003, στην Συμφωνία των Πρεσπών και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ε.Ε. του Ιουνίου του 2019».

«Συγκεκριμένες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές»

Στο φόντο των εξελισσόμενων καταστροφικών πυρκαγιών, ερωτηθείς για τις ευθύνες που καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, επισήμανε ότι «είναι συγκεκριμένες: Από το 2020 ο νόμος για την πολιτική προστασία είναι σε αναστολή. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας συστάθηκε το 2021 με το νόμο του σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα – ο κ. Κικίλιας το παραδέχθηκε πριν λίγο καιρό».

Και προσέθεσε πως την ίδια ώρα, «από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την πολιτική προστασία, από έναν προϋπολογισμό 187,5 εκατ. ευρώ έχουν αξιοποιηθεί μόλις 938.000 ευρώ».

«Και ο κ. Κικίλιας πριν 15 μέρες είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών. Τώρα έγινε πρώτη προτεραιότητα, ενώ κυβερνά τέσσερα χρόνια η ΝΔ;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέργιος Καλπάκης.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024