Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Έχει χαθεί ο ήλιος από τους καπνούς στην πόλη - Συγκλονιστικές εικόνες, εκκενώνονται κι άλλα χωριά

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Έχει χαθεί ο ήλιος από τους καπνούς στην πόλη – Συγκλονιστικές εικόνες, εκκενώνονται κι άλλα χωριά

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καίει η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, με την κατάσταση να είναι αποκαρδιωτική.

Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης ο ήλιος έχει χαθεί εξαιτίας των πυκνών καπνών από την πυρκαγιά.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης πήραν νέο προειδοποιητικό μήνυμα για να προφυλαχθούν από τους καπνούς.

Ο καπνός από τη μεγάλη πυρκαγιά έχει φτάσει μέχρι τη Σαμοθράκη. Αυτή είναι η εικόνα από το λιμάνι στα Θέρμα Σαμοθράκης, στα βόρεια του νησιού.

Η εικόνα της Αλεξανδρούπολης από το καράβι προς την πόλη

Εκκενώνονται Αισύμη και Παλάγια

Μήνυμα από το 112 πήραν οι κάτοικοι του χωριού Αισύμη λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας που καλούνται να απομακρυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι εκκενώνεται προληπτικά και η Παλάγια, όπως ενημέρωσε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με ανάρτησή του.

Ποιο μέτωπο ανησυχεί την Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής από τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό στην Αλεξανδρούπολη το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο μαίνεται βόρεια του οικισμού Νίψα, στους οικισμούς Δορίσκο και Μοναστηράκι.

Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Καίγεται και πάλι το δάσος της Δαδιάς

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα στη θέση «Γκίμπρενα» στις παρυφές του δάσους της Δαδιάς, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 12 υδροφόρα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συνδράμουν στην κατάσβεση δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Υπάρχουν αναφορές ότι η πυρκαγιά καίει σε τμήμα που είχε μείνει ανέγγιχτο από την περσινή μεγάλη φωτιά.

Μάχη με τεράστιες φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες

Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Έκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι χθες η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή της Μελίας Αλεξανδρούπολης. Καθώς εξελίσσεται η πυρκαγιά εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ίσως είναι ήδη μεγαλύτερη των 75.000 στρεμμάτων.

Η αρχική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων στην περιοχή Μελίας Έβρου διενεργήθηκε από την υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει τον σχετικό χάρτη, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.

Συγκεκριμένα από τη χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (2023-08-20), όπου υπάρχουν ενεργές εστίες και καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνούς η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 55.724,7 στρέμματα.

Επίσης, σύμφωνα με δεδομένα ενεργών εστιών από τους δορυφόρους VIIRS και MODIS (τελευταία ενημέρωση στις 21/08/2023 και ώρα 03:43 π.μ.), εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ανέρχεται πλέον σε 75.089,9 στρέμματα.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ομάδα του ΕΠαΔαΠ, πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες λόγω της χαμηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας των δορυφόρων. Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση της καμένης έκτασης, μόλις γίνουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα χωρίς ενεργές εστίες και δεν καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνό ή σύννεφα.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024